Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Eksperti apstiprina iprīta pielietošanu Sīrijā

Starptautiska ekspertu grupa apstiprinājusi, ka Sīrijas pilsoņkarā augustā ticis pielietots iprīts, tomēr Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) norādījusi, ka tā nav pilnvarota noteikt, kas tajā vainīgs.

Ķīmisko ieroču eksperti apstiprinājuši, ka iprīts ticis pielietots vienā no Sīrijas pilsētām, kurā norisinājušās kaujas starp teroristisko grupējumu Islāma valsts un kādu citu nemiernieku formējumu, liecina ceturtdien atklātībā nonākušais OPCW ziņojums.

"Mēs esam noskaidrojuši faktus, taču neesam noteikuši, kurš par to atbildīgs," atzina kāda anonīma OPCW amatpersona.

Slepenajā, ar 29.oktobri datētajā ziņojumā, kura kopsavilkums nonācis mediju rīcībā, "ar visaugstākās pakāpes pārliecību" secināts, ka 21.augustā Māri, kas atrodas uz ziemeļiem no Alepo, vismaz divi cilvēki tikuši pakļauti iprīta iedarbībai.

"Ir ļoti iespējams, ka iprīta iedarbība izraisījusi mazuļa nāvi," piebilsts ziņojumā.

Mediķi, kas pārstāv organizāciju Ārsti bez robežām, apgalvo, ka snieguši palīdzību četriem vienas ģimenes locekļiem, kad kādu māju ķēris mīnmetēja lādiņš, no kura izplūdusi dzeltena gāze.

2013.gada septembrī Sīrija piekrita nodot savu ķīmisko ieroču arsenālu starptautiskajai sabiedrībai iznīcināšanai, tomēr vairākas Rietumu valdības izteikušas šaubas, ka prezidenta Bašara al Asada režīms deklarējis visas uzkrāto ķīmisko ieroču noliktavas, un paudušas bažas, ka tie būtu varējuši nonākt Islāma valsts rīcībā.

Arī ziņojumā, kuru ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns oficiāli atklātībai nodos novembra otrajā pusē, rodami jauni apstiprinājumi tam, ka Islāma valsts gan Sīrijā, gan Irākā pielieto ķīmiskos ieročus.

Irākas kurdu autonomijas pārstāvji novembra sākumā paziņoja, ka Islāma valsts kaujinieki valsts ziemeļos augustā notikušo kauju laikā pešmergu zemessardzi apšaudījuši ar mīnmetēja lādiņiem, kas bijuši pildīti ar iprītu, un ka 35 zemessargu asinīs konstatētas šīs indīgās gāzes pēdas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits