Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Ietekmīgs sunnītu garīdznieks aicina musulmaņus pievienoties Sīrijas nemierniekiem

Ietekmīgais musulmaņu garīdznieks Jusufs ak Karadavi, reaģējot uz Libānas šiītu grupējuma Hizbollah kaujinieku iesaistīšanos Sīrijas konfliktā prezidenta Ašara al Asada režīma pusē, nācis klajā ar aicinājumu sunnītiem pievienoties sīriešu nemierniekiem.

Karadavi Rietumos ir pretrunīgi vērtēta figūra, taču islāma pasaulē viņam ir miljoniem sekotāju, īpaši Musulmaņu brālības rindās. Viņš nosodījis arī Irānu, kas joprojām sniedz atbalstu Asadam. "Katram musulmanim, kas apmācīts cīņai un spējīgs to darīt, jānodod sevi [nemiernieku] rīcībā," piektdienas vakarā uzrunājot atbalstītājus Dohā, paziņoja Karadavi. "Irāna [Asadam] dod ieročus un cilvēkus, tad kāpēc mēs stāvam malā?"

Savukārt grupējumu Hizbollah, kura nosaukums tulkojumā no arābu valodas nozīmē Dieva partija, garīdznieks nosaucis par Sātana partiju. "Sātana partijas līderis nācis, lai cīnītos pret sunnītiem... Tagad mēs zinām, ko irāņi grib... Viņi grib turpināt sunnītu slaktēšanu," saviem sekotājiem sacīja Karadavi. "Kā 100 miljoni šiītu var sakaut 1,7 miljardus sunnītu. Tikai tāpēc, ka [sunnītu] musulmaņi ir vāji."

Garīdznieks arī izteica paškritiku, nožēlojot, ka iepriekš atbalstījis Hizbollah, kas, pateicoties 2006.gada karam ar Izraēlu, bija izpelnījies lielu popularitāti visā musulmaņu pasaulē. "Es Saūda Arābijas garīdznieku priekšā atbalstīju tā saukto Nasrallu un viņa partiju, tirānijas partiju," atzina Karadavi. "Šķiet, ka Saūda Arābijas garīdznieki bija vairāk nobrieduši nekā es." Vienlaikus viņš uzsvēra, ka aicinājums uz cīņu pret Hizbollah nav aicinājums uz cīņu pret visiem šiītiem.

Karadavi šobrīd vada populāru raidījumu televīzijas kanālā Al Jazeera un iepriekš paudis atbalstu tā dēvētajam Arābu pavasarim, kas noveda pie ilggadējo autoritāro režīmu krišanas Tunisijā, Ēģiptē un Lībijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits