Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Izmeklēs ziņas par 150 civiliedzīvotāju nogalināšanu koalīcijas uzlidojumos Mosulā

Pēc tam, kad izskanējušas ziņas, ka ASV vadītās koalīcijas uzlidojumos Mosulā, kas veikti ar nolūku sniegt atbalstu Irākas armijai cīņā pret džihādistu grupējumu Islāma valsts, gājuši bojā aptuveni 150 civiliedzīvotāji, uzsākta izmeklēšana, vēsta The Guardian.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija Amnesty International norādījusi, ka pirms uzlidojumiem civiliedzīvotājiem ieteikts nepamest ēkas. 

Organizācija uzskata, ka pēdējā laikā vērojamais civiliedzīvotāju upuru pieaugums vedina domāt, ka ASV vadītās koalīcijas spēki neievēro pietiekamus piesardzības pasākumus un neplāno kaujas operācijas tā, lai pēc iespējas samazinātu risku, ka bojā ies civiliedzīvotāji.

"Fakts, ka Irākas varas iestādes vairākkārt mudināja iedzīvotājus palikt mājās, nevis bēgt no vietām, kur notiek kaujas, norāda, ka koalīcijas spēkiem vajadzēja zināt par to, ka ēkās aizvien atrodas civiliedzīvotāji un ka gaisa triecieni, visticamāk, beigsies ar civiliedzīvotāju upuriem," norādīja Amnesty International pārstāve Donatella Rovera.

Koalīcijas spēki atzinuši, ka 17.marta uzlidojumus Mosulas rietumu rajonos palīdzējuši īstenot ASV spēki. Pēc tiem vietējie iedzīvotāji ziņojuši, ka nogalināti aptuveni 150 cilvēki. ASV puse pašlaik nav oficiāli komentējusi, vai gaisa triecienos gājuši bojā arī civiliedzīvotāji, taču paziņoja, ka par izskanējušajām ziņām uzsākta izmeklēšana. Centrālās pavēlniecības preses pārstāvis pulkvedis Džeitī Tomass norādīja, ka šī gadījuma izmeklēšana ir "augstas prioritātes jautājums". Pentagona paziņojumā teikts, ka eksperti izvērtē aptuveni 700 videoierakstus, kas uzņemti gaisa triecienu laikā. 

Jāatgādina, ka Irākas armija ofensīvu Mosulas atgūšanai sāka pērn oktobrī, bet janvārī no džihādistiem atbrīvoja pilsētas austrumu daļu. Lielākas problēmas sagādā Islāma valsts padzīšana no pilsētas rietumiem, īpaši no vecpilsētas, kur ir šauras ielas un tādēļ nav iespējams izmantot bruņutehniku, bet biežāk tiek likta lietā kara aviācija, kā arī vecpilsēta aizvien ir apdzīvota. 

ANO paziņoja, ka kopš ofensīvas uzsākšanas pilsētas rietumos karadarbības rezultātā bojā gājuši jau 300 civiliedzīvotāji. Kopumā pēc ANO aplēsēm pilsētā aizvien atrodas ap 400 tūkstošiem civiliedzīvotāju.

 

Top komentāri

reptilis
r
""Ielīdu"" guglē un apskatījos,kādi ""pareizie""cīnītāji bija Alepo....un ko tur atradu - džabhad an nusra,kura atdalījusies no al kaidas:)))))...""jauki pareizie islamisti"":))))
TrollisJT
T
Vai ir dzirdēts, ka būtu tāds karš, kurā necieš civiliedzīvotāji?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits