Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Izraēlā izmeklēs karavīru neētisko uzvedību pēc palestīnieša sašaušanas

Izraēlas bruņotie spēki izmeklēs kādā video redzamo situāciju, kurā, iespējams, fiksēta karavīru neētiska rīcība, vēsta BBC.

Proti, izmeklēšanā noskaidros precīzus apstākļus gadījumam, kas fiksēts, visticamāk, caur šautenes optisko tēmekli uzņemtā videomateriālā. Video redzams, kā trīs vīrieši tuvojas žogam uz robežas ar Gazas joslu. Tad dzirdama šāviena skaņa, bet pēc tam viens no vīriešiem, kas, pēc pagaidām pieejamās informācijas spriežot, nebija apbruņots, saļimst zemē, bet viņa biedri steidzas sašauto savākt. Fonā pēc šāviena dzirdama Izraēlas karavīru priekpilna uzgavilēšana par trāpījumu.

Video esot uzņemts pirms vairākiem mēnešiem pie Gazas joslas robežas, un šonedēļ izpelnījās lielu publicitāti pēc tam, kad tika demonstrēts Izraēlas telekanālā Channel 10 un pēc tam attiecīgi strauji izplatījās tīmekļa vietnēs. Video redzamo asi nosodīja gan labēji, gan kreisi noskaņoti Izraēlas politiķi.

Izraēlas parlamentārietis Ajmans Odehs, reaģējot uz notikušo, tvītoja, ka redzētais "ir šausminošs", un kritizēja nepieņemamo rīcību, "gavilējot par dzīvības atņemšanu cilvēkam, kurš nevienu neapdraudēja". Odehs pieprasījis, lai notikumā iesaistītie karavīri tiktu tiesāti.

Valdošās partijas Likud biedrs Jehuda Gliks atzina, ka šo "video ir ļoti grūti skatīties", piebilstot, ka tas viņā izsaucis vilšanos Izraēlas karavīros.

Tikmēr sabiedriskās drošības ministrs Gilads Erdans norādījis, ka "tiesāt karavīrus no ērtajiem krēsliem Telavivā ir viegli", norādot, ka karavīri robežjoslā ir liela stresa apstākļos.

Izraēlas bruņotie spēki solījuši incidentu izmeklēt, tomēr dažiem ir bažas par šīs izmeklēšanas godīgumu. Ievērojamā Izraēlas cilvēktiesību aizstāvības organizācija B'Tselem norādīja, ka, viņuprāt, "Izraēlas politiķu un militārpersonu paustais šoks un solījumi izmeklēt notikušo ir tukšas runas, un izmeklēšana būs vienkārši notikušā piesegšana." 

Jāatgādina, ka Izraēlas bruņotie spēki pēdējā laikā izpelnījušies arvien pieaugošu kritiku par palestīniešu sašaušanu Gazas joslas pierobežas teritorijā, bet Izraēla savu karavīru rīcību aizstāv un uzsver, ka letāls spēks tiek pielietots vienīgi pret personām, kas cenšas šķērsto nožogojumu vai ir bruņotas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits