Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns
ANO īpašais sūtnis Sīrijas jautājumā Stefans de Mistura

Jauna Sīrijas miera sarunu kārta Ženēvā sāksies jūlijā

Ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) atbalstītu jauna Sīrijas miera sarunu kārta Ženēvā sāksies 10.jūlijā, sestdien paziņoja ANO īpašais sūtnis Sīrijas jautājumā Stefans de Mistura.

Neskatoties uz jaunas sarunu kārtas rīkošanu iespējas izbeigt sešus gadus ilgušo asinsizliešanu ir nelielas.

De Mistura arī pauda nodomu tālākas sarunas organizēt septembrī un augustā. Viņš piebilda, ka paralēli formālām miera sarunām notiks arī tikšanās par konstitucionāliem un juridiskiem jautājumiem.

Iepriekšējā ANO atbalstīto sarunu kārta beidzās 19.maijā, pēc kuras de Mistura informēja ANO Drošības padomi, ka "starp pusēm joprojām valda būtiskas nesaskaņas nozīmīgos jautājumos", nemaz nerunājot par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada likteni.

Opozīcija uzstāj, ka Asadam ir jāaiziet no varas, lai vispār varētu runāt par jebkādu miera vienošanos, tomēr režīma valdība ir noraidījusi tādu prasību.

Pēc iepriekšējās sarunu kārtas de Mistura sacīja, ka termiņu noteikšana ir bremzējusi progresu nozīmīgos jautājumos, tostarp par jauno konstitūciju un vēlēšanu organizēšanu.

Ženēvas formātam paralēlas sarunas ir notikušas Kazahstānas galvaspilsētā Astanā, kur Turcija un Asada sabiedrotās Krievija un Irāna maijā vienojās izveidot četras drošības zonas visā Sīrijā ar lidojumu aizliegumu un palīdzības piegādēm.

Tomēr plāns ir nonācis strupceļā, jo puses nespēj vienoties par detaļām, piemēram, kurām valstīm ir jānosūta spēki patrulēt šajās zonās.

Jauna Astanas sarunu kārta bija paredzēta tuvāko dienu laikā, bet tā uz nenoteiktu laiku ir atlikta.

Konfliktā kopš 2011.gada dzīvību zaudējuši vairāk nekā 320 tūkstoši cilvēku un iznīcināta liela daļa valsts infrastruktūras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits