Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvija pauž gatavību atbalstīt Irākas rekonstrukcijas procesus

Latvija ir gatava atbalstīt Irākas rekonstrukcijas procesus, tādēļ izvērtēs savas iespējas sniegt atbalstu un zināšanas Irākai aktuālajos rekonstrukcijas jautājumos, Kuveitā notiekošajā konferencē par Irākas atjaunošanu uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) Valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, konferencē par Irākas atjaunošanu tika apspriesti turpmākie plāni Irākas teritoriju stabilizācijai un ilgtermiņa attīstībai pēc cīņas pret džihādistu grupējuma ISIS militārās fāzes beigām. Valsts sekretārs apliecināja Latvijas gatavību atbalstīt valsts rekonstrukcijas procesus ar Latvijas uzņēmējdarbības projektu, kā arī to ekspertīzes palīdzību.

Atjaunošanas konferencē tika izvērtētas Irākas vajadzības - infrastruktūras atjaunošana, humanitārā palīdzība, atbalsts iekšēji pārvietotām personām, valdības institūciju stiprināšana, kultūras mantojuma saglabāšana, atbalsts atsevišķu ekonomikas nozaru atjaunošanai - un iespējamais starptautiskais atbalsts gan starptautisko organizāciju, gan divpusējās palīdzības ietvaros.

Konferencē notika arī valsts sekretāra un Saūda Arābijas ārlietu ministra Adela Al Džubeira tikšanās. Puses pauda interesi veicināt Latvijas un Saūda Arābijas divpusējās attiecības un intensificēt vizīšu apmaiņu.

Savukārt Globālās koalīcijas sanāksmē cīņai pret ISIS koalīcijas dalībvalstis izvērtēja līdzšinējo darbību cīņā pret starptautisko terorismu un apsprieda turpmākās rīcības koordināciju. Pašreizējās situācijas kontekstā, kad ir noslēgusies cīņas pret minēto teroristisko organizāciju militārā fāze, Globālajai koalīcijai ir svarīgi nodrošināt Irākas stabilizāciju un attīstību ilgtermiņā, skaidroja ministrijā.

Latvija ir Globālās koalīcijas cīņai pret ISIS dalībvalsts, kas aktīvi atbalsta Globālās koalīcijas centienus apkarot starptautisko terorismu Irākā un Sīrijā. Kopš koalīcijas izveidošanas 2014.gadā Latvija ir nosūtījusi sešus militāros instruktorus uz Irāku vietējo drošības spēku apmācībai un sniegusi finansiālu atbalstu atmīnēšanas darbiem Sīrijā.

Jau ziņots, ka Kuveitas emīrs trešdien starptautiskajā finanšu donoru konferencē solīja atvēlēt divus miljardus dolāru karā ar džihādistiem cietušās kaimiņvalsts Irākas atjaunošanai. Viens miljards tiks nodrošināts aizdevumu formā, bet pārējā summa tiks investēta projektos.

Bagdāde apgalvo, ka tai pēc trīs gadu kara ar džihādistu grupējumu Islāma valsts nepieciešami teju 90 miljardi dolāru, lai atjaunotu izpostītās ēkas, skolas, slimnīcas un citus infrastruktūras objektus.

Islāma valsts vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret Islāma valsti, grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Top komentāri

vai
v
Vai nav muļķīgi no kalna ripojošiem ratiem skriet pa priekšu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits