Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Libānas premjerministrs ierosinās pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas

Libānas premjerministrs Hasans Diabs sestdien paziņojis, ka ierosinās pirmstermiņa vēlēšanas, lai izkļūtu no strupceļa, kas dzen valsti arvien dziļākā politiskā un ekonomiskā krīzē.

"Mēs nevaram izkļūt no strukturālas krīzes, nesarīkojot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas," uzrunā televīzijā paziņoja Diabs.

Viņš sacīja, ka jau pirmdien valdībā ierosinās pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu.

Premjerministrs aicināja politiskās partijas nolikt malā savas domstarpības un sadarboties.

Viņš norādīja, ka atbalsta libāniešu vēlmi pēc pārmaiņām.

Otrdien Beirūtā eksplodēja 2750 tonnas lauksaimniecības mēslojuma amonija nitrāta, kas sešus gadus glabājās kādā ostas noliktavā. Sprādzienā dzīvību zaudēja vismaz 158 cilvēki un 6000 tika ievainoti. Par pazudušu pašreiz tiek uzskatīts 21 cilvēks.

Daudzi libānieši uzskata, ka sprādziens noticis amatpersonu nolaidības un korupcijas dēļ, un sestdien Beirūtā notiek plaši protesti pret Libānas politisko eliti. 

Beirūtā jau protestu sākumā izraisījās policijas un demonstrantu sadursmes, un policija lika lietā asaru gāzi pret protestētājiem.

Grupa protestētāju bijušo armijas virsnieku vadībā iebruka Ārlietu ministrijas ēkā un pasludināja to par savas revolūcijas štābu. Vairums drošības spēku tikmēr atradās pāris simts metru tālāk, kur bija sapulcējušies lielais vairums demonstrantu.

"Mēs aicinām visus sāpju pilnos libāniešus iziet ielās, lai pieprasītu visas korupcijas izmeklēšanu," sacīja atvaļinātais virsnieks Sami Rammahs.

Viņš uzsvēra, ka protesti nenotiek pret kādu konkrētu personu, bet pret sistēmu, kas iznīcinājusi valsti, un aicināja starptautisko sabiedrību boikotēt Libānas valdību.

"Mēs aicinām visus mūsu arābu sabiedrotos un citas sabiedrotās valstis un Arābu līgu un Apvienotās Nācijas uzskatīt mūsu revolūciju par īsto Libānas tautas pārstāvniecību," paziņoja Rammahs.

Ministrijas ēku okupēja aptuveni 200 protestētāju.

Libānas Sarkanais Krusts ziņoja, ka protestētāju un policijas sadursmēs Beirūtā ievainoti vismaz 130 cilvēki.

"29 cilvēki aizvest uz tuvējām slimnīcām, kamēr 102 sniegta medicīniskā palīdzība uz vietas," tviterī ziņoja Sarkanais Krusts.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits