Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Lidmašīnas avārijā Sīnāja pussalā gājuši bojā visi 224 cilvēki; atbildību uzņēmusies Islāma valsts

Sestdien Ēģiptē, Sīnāja pussalā, notikušajā pasažieru lidmašīnas avārijā izdzīvojušo nav, pavēstījušas Ēģiptes amatpersonas. To ar atkārtotu paziņojumu apstiprinājusi arī Krievijas vēstniecība Ēģiptē.

Krievijas lidmašīna Airbus A321 ar 217 pasažieriem un septiņiem apkalpes locekļiem bija reisā 7K9268 ceļā no Ēģiptes kūrortpilsētas Šarmelšeihas uz Sanktpēterburgu un no radaru ekrāniem pazudusi 23 minūtes pēc pacelšanās.

Teroristiskā grupējuma Islāma valsts Ēģiptes atzars paziņojis, ka lidmašīnu esot notriekuši tā kaujinieki, vēsta Reuters.

"Islāma valsts karavīriem Sīnājā izdevās notriekt Krievijas lidmašīnu, kas veda vairāk nekā 200 Krievijas krustnešus," teikts sociālajos medijos izplatītajā paziņojumā, ko citē Reuters. BBC gan uzsvēris, ka šim grupējumam nav ieroču, lai notriektu pasažieru lidmašīnu tās pārvietošanās augstumā. Turklāt jau no rīta izskanēja, ka lidmašīnas pilots, pirms bija beigušies sakari, prasīja ārkārtas nolaišanos kādā tuvējā lidostā, kas norāda uz lidmašīnas tehniskām problēmām.

Ēģiptiešu drošības dienestu pārstāvji gan jau vēstīja, ka sākotnējā pārbaudē iegūtie dati liecina, ka nelaime notikusi tehnisku problēmu dēļ.

Lidsabiedrības Air France un Lufthansa pēc sestdien notikušās Krievijas lidmašīnas katastrofas apturējušas savus lidojumus virs Sīnāja pussalas. Abas lidsabiedrības paziņojušas, ka tas ir piesardzības solis, kamēr netiks noskaidroti Krievijas aviolainera katastrofas cēloņi.

Sākotnējā informācija liecināja, ka lidmašīnā atradušies 200 pieaugušie, 17 bērni un septiņi apkalpes locekļi. Tomēr publiskotā informācija par reisa pasažieriem liecina, ka lidmašīnā bijuši 24 bērni.

Vairāku cilvēku mirstīgās atliekas nogādātas morgā Ēģiptes galvaspilsētā Kairā. Zināms, ka trīs lidmašīnas pasažieri bijuši Ukrainas pilsoņi, bet pārējie – Krievijas pilsoņi, vēsta ārvalstu mediji, atsaucoties uz Ēģiptes amatpersonu paziņoto. 

Krievijas Tūroperatoru asociācija savā mājaslapā jau publicējusi liktenīgajam lidojumam reģistrēto personu sarakstu. Diviem jaunākajiem reģistrētajiem pasažieriem ir divi gadi. Savukārt vecākajam avioreisā reģistrētajam pasažierim ir 77 gadi.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien, 1.novembrī, valstī izsludinājis sēras. 

Kāds no cilvēku meklēšanā iesaistītajiem cilvēkiem aģentūrai Reuters telefoniski pavēstījis, ka, ierodoties lidmašīnas avārijas vietā, kādā no vraka daļām dzirdētas cilvēku balsis un bija cerības izglābt izdzīvojošos, vēsta Reuters. Tas diemžēl nepiepildījās. Lidmašīna trieciena rezultātā sadalījusies divās daļās. Liela lidmašīnas daļa ietriekusies klintī, bet neliels astes fragments glābēju ierašanās brīdī dedzis.

Negadījuma vietā turpinās avarējušās lidmašīnas melno kastu meklējumi. To dati palīdzētu noskaidrot iespējamos nelaimes iemeslus. Pašlaik arī vēl nav zināms, vai, atrodot melnās kastes, tās pārbaudīs Ēģiptē vai Krievijā. 

Lidmašīna Airbus A320 pieder aviokompānijai Metrojet, devās reisā KGL 9268 no Šarmelšeihas uz Sanktpēterburgu un pārdesmit minūtes pēc pacelšanās izzuda no sakariem ar gaisa satiksmes uzraugiem Kiprā, vēstīja Krievijas aģentūra Tass

Amatpersonas ziņoja, ka lidmašīna nogāzusies Sīnāja pussalā kalnainā apvidū. Lidmašīnas vraks ir atrasts visai drīz pēc negadījuma un to apstiprināja Ēģiptes premjers. Turp devās ap 50 ātrās palīdzības ekipāžas un tuvumā esošās slimnīcas bija ārkārtas režīmā, gaidot ievedam izdzīvojušos, ziņoja AFP.

Lidmašīnas pilots neilgi pēc pacelšanās, atrodoties 9500 metru augstumā, pieprasījis ārkārtas nosēšanos kādā no tuvākajām lidostām, vēsta Krievijas aģentūra Tass, kas atsaucas uz avotu Kairas lidostā. Lidojumu tiešsaistes novērošanas servisa Flight Radar 24 pārstāvis BBC pastāstījis, ka lidmašīna sākusi piezemēties ļoti strauji - par apmēram 1500 metriem vienas minūtes laikā. Tad sakari pazuduši.

Mediji arī atgādina, ka Sīnāja pussala ir nemierīgs reģions, kurā notiek Ēģiptē aizliegtā islāmistu grupējuma Musulmaņu brālība atbalstītāju cīņas ar pašreizējām Ēģiptes varas iestādēm. Šajās teritorijās regulāri notiek dažādi terora akti un uzbrukumi armijai un policijai. Tomēr Ēģiptes drošības dienesti uzsvēruši, ka nekas neliecinot par lidaparāta notriekšanu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicis līdzjūtību bojā gājušo tuviniekiem un aicinājis nekavojties sākt notikušā izmeklēšanu. Eksperti no Krievijas jau devušies uz Ēģipti, vēsta Krievijas mediji. Izmeklēšanu uzdevis sākt arī Ēģiptes ģenerālprokurors.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis izteicis līdzjūtību Krievijas tautai un bojāgājušo tuviniekiem saistībā ar traģisko lidmašīnas avāriju Ēģiptē, kurā dzīvību zaudējuši vairāk nekā divi simti cilvēku. Valsts prezidents uzsver, ka Latvija sēro kopā ar visiem aviokatastrofā cietušo tuviniekiem un draugiem.

Arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) Latvijas vārdā izteicis visdziļāko līdzjūtību Krievijai saistībā ar pasažieru lidmašīnas avāriju Sīnāja pussalā.

Papildināts ar 6.rindkopu par Air France un Lufthansa lēmumu, kā arī papildināta foto galerija ar attēliem no traģēdijas vietas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits