Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Politologs: ASV un Irānas konflikts nāk par labu Irānas režīmam

ASV un Irānas attiecību saasināšanās pēdējās dienās nāk par labu Irānas režīmam, aģentūrai LETA sacīja politologs Kārlis Daukšts.

"Pēdējo dienu notikumi radījuši Irānas iedzīvotāju histērisku masu atbalstu valdošajam Irānas režīmam, jo, gribot vai negribot, bet valsts gods ir jāaizstāv. Redzam, ka pazuduši visi pirms gada vērotie protesti pret režīmu un Irānas iedzīvotāji pauž savu sašutumu un atbalstu valdībai," sacīja politologs.

Daukšts izteica prognozi, ka Irāna pilnīgi noteikti veiks skaļu rezonansi izraisošus atbildes pasākumus pret ASV, jo to prasot visa izveidojusies situācija.

Tāpat Daukšts pauda uzskatu, ka patlaban notiekošais ir arī NATO sabiedroto un Eiropas Savienības valstu reakcijas pārbaude - cik vienota savā nostājā būs Eiropa. "Notikumu attīstība Eiropai nav patīkama, mēs jau vērojam Vācijas un Francijas pausto neapmierinātību ar situācijas saasināšanos Tuvajos Austrumos," skaidroja politologs.

Viņš arī piebilda, ka "ar blīkšķi" veiktā ASV pastiprinātas klātbūtnes atgriešanās Irākā parāda, ka kurdu teritorijas Irākā un Sīrijā jau tiek uzskatītas par nākotnes valstisku veidojumu iezīmēm.

Daukšts norādīja, ka, viņaprāt, ASV militārā vadība cieši koordinē savu militāro sadarbību ar Krieviju. "Kad ASV rudenī pirms Turcijas veiktās militārās operācijas paziņoja par savu aiziešanu no Sīrijas ziemeļiem, Krievijai tas noteikti nebija patīkami, jo radās drošības vakuums un Krievijai būtu nepieciešami lieli papildu līdzekļi tā aizpildīšanai. Domāju, ka ASV atgriešanās ir atvieglojums Krievijai," pauda Daukšts.

Jautāts, kā šajos notikumos būtu jāreaģē Latvijai, Daukšts sacīja, ka "Latvijas pozīcija ir droša un vienkārša - mēs darīsim to, ko darīs pārējās Eiropas Savienības valstis un mūsu pozīcija nebūs atšķirīga".

Jau ziņots, ka ASV prezidents Donalds Tramps svētdien paziņoja, ka ASV ir gatavas dot triecienu 52 mērķiem Irānā, ja Irāna uzbruks ASV objektiem vai pilsoņiem, atmaksājot par ģenerāļa Kasema Sulejmani nogalināšanu.

Piektdien ASV raķešu triecienā triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas Revolucionārās gvardes vienības Kudsas spēki komandieris ģenerālis Kasems Sulejmani un Irākas militārā grupējuma Hashed al Shaabi (Tautas mobilizācijas spēki) vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Sulejmani un tika īstenots pēc Trampa rīkojuma.

Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Sulejmani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vaino Sulejmani, ka viņš apstiprinājis 31.decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē.

Irāna ir draudējusi atriebties par Sulejmani nāvi.

Top komentāri

Kšistofs Krakovjaks
K
Latvijā pēc neatkarības atgūšanas zinātniskā komunisma pasniedzēji ātri kļuva par viņu pašu peltās buržuāziskās pseidozinātnes politoloģijas neaizstājamiem speciālistiem.
anonīms
a
Riebjas kangari, kas uzticīgi kalpoja un slavēja PSRS režīmu un bija pareizāki par pašiem pareizajiem un tagad tik pat uzticīgi kalpo un piesedz ASV noziegumus. Un tas, ka šādu cilvēku izteikumus pie mums regulāri publisko liecina par to, ka 1) Latvijā nav bijusi lustrācija, 2) masmēdekļi ir pie mums ir angažēti un prostituēti.
Irlielāmērāticams
I
ka ne tikai "nāk", bet "ir jau nācis" par labu degvielas tirgotājiem. Un ieroču biznesam!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits