Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sidnejas ķīlnieku sagrābējs bija rūdīts noziedznieks un islāma kopienā pretrunīgi vērtēta figūra

Pašpasludinātais islāma garīdznieks, irānis Mans Harons Moniss, kurš pirmdien Sidnejas kafejnīcā 16 stundas gūstā turēja 17 ķīlniekus, policijai nebija sveša figūra – uzbrucējs jau iepriekš nonācis konfliktā ar likumu, turklāt par smagiem noziegumiem. Kamēr notiek izmeklēšana, uz brīvām kājām viņš ticis, pateicoties pielaidīgai likumdošanai – atbrīvots pret drošības naudu, vēsta The Sydney Morning Herald.

Moniss apsūdzēts gan par līdzdalību bijušās sievas slepkavībā, gan par vairāk nekā 40 seksuālu noziegumu epizodēm, kurās cietuši kopā septiņi cilvēki. Izmeklēšana uzsākta pēc tam, kad kāda 27 gadus veca sieviete šā gada janvārī vērsās policijā ar sūdzību, apgalvojot, ka Moniss viņai seksuāli uzmācies "garīgās dziedināšanas sesijā". Apsūdzētais gan visus pārmetumus noraidījis, paužot, ka tie ir politiski motivēti, vēsta BBC. Izmeklēšanas laikā Moniss atradās brīvībā, jo par viņu iemaksāta drošības nauda.Moniss, kurš nesen mainījis reliģisko piederību, konvertējoties no šiītu musulmaņa par sunnītu, nostājās uz radikālā islāma ceļa jau pirms vairākiem gadiem un izvērsa "informatīvo džihādu" pret vairākām Austrālijas ģimenēm, kuru radinieki zaudēja dzīvību ISAF misijas laikā Afganistānā 2007. un 2009. gadā. Toreiz irānis nosūtīja bojāgājušo karavīru vecākiem nievājošas, dzēlīgas vēstules, saucot kritušos par "civiliedzīvotāju slepkavām", vēsta The Guardian. Šī rīcība izpelnījas asu nosodījumu sabiedrībā, no Monisa novērsās arī vietējā musulmaņu kopiena.Par aizvainojošo vēstuļu nosūtīšanu Moniss arī tika nostiesāts. Vairākkārtējie Monisa mēģinājumi spriedumu pārsūdzēt cieta neveiksmi, un piektdien, divas dienas pirms uzbrukuma Sidnejā, Augstākā tiesa kā nepārsūdzamu atstāja spēkā spriedumu, saskaņā ar kuru Monisam 300 stundas jāveic sabiedriski derīgs darbs. Tāpat viņam piemērota divu gadu policijas uzraudzība. Iespējams, tieši tas pamudināja radikāli noskaņoto irāni sagrābt ķīlniekus.Ja Monisa atbrīvošanas brīdī šā gada aprīlī būtu pieņemti striktāki noteikumi apsūdzēto atbrīvošanai pret drošības naudu, kas spēkā stāsies 2015. gada janvārī, viņš, visticamāk, nebūtu uz brīvām kājām un traģiskā ķīlnieku krīze Sidnejā nebūtu notikusi. Jaundienvidvelsas ģenerālprokurors Brads Hazards The Sydney Morning Herald norādīja - jaunie noteikumi garantēs, ka sevišķi smagos noziegumos apsūdzētie izmeklēšanas laikā vairs netiks atbrīvoti pret drošības naudu.

Jau vēstīts, ka pašpasludinātais islāma garīdznieks Mans Harons Moniss pirmdien Sidnejā populārā kafejnīcā sagrāba 17 ķīlniekus. Moniss pēc apšaudes miris slimnīcā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits