Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sīriju tur aizdomās par jaunu ķīmisko uzbrukumu

ASV otrdien paziņoja, ka tur Sīrijas valdības spēkus aizdomās par jauna ķīmiskā uzbrukuma sarīkošanu, un draudēja ar atmaksu par to.

ASV Valsts departaments pavēstīja, ka izvērtē norādes uz to, ka Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada režīms svētdien lietojis ķīmiskos ieročus savā ofensīvā Idlibas provincē – nozīmīgākajā Sīrijā atlikušajā džihādistu nemiernieku bastionā.

"Mēs vēl vācam informāciju par šo incidentu, bet atkārtojam mūsu brīdinājumu – ja Asada režīms lieto ķīmiskos ieročus, Savienotās Valstis un mūsu sabiedrotie ātri un pienācīgi atbildēs," paziņoja Valsts departamenta preses sekretāre Morgana Ortagusa.

Viņa arī nosodīja Sīrijas sabiedroto Krieviju par "dezinformācijas kampaņu", ar kuru Krievija mēģina vainot citas karojošās puses ķīmiskos uzbrukumos.

"Asada režīma vaina šausmīgajos uzbrukumos ar ķīmiskajiem ieročiem ir nenoliedzama," sacīja Ortagusa.

Krievijas armija ir paziņojusi, ka ar Al Qaeda saistīti kaujinieki Sīrijas ziemeļrietumos otrdien sākuši uzbrukumu Sīrijas valdības spēkiem. Krievijas armijas Izlīguma centra Sīrijā vadītājs ģenerālmajors Viktors Kupčišins sacīja, ka Sīrijas spēku sagūstīti kaujinieki runājuši par plānu sarīkot viltus ķīmiskos uzbrukumus Sarakibas un Džardžanazas pilsētās un vainot tajos valdības spēkus. Viņš arī apgalvoja, ka kaujinieki ir izveidojuši īpašu "Ķīmisko spārnu" toksisku kaujas vielu ražošanai un uzkrāšanai.

Krievija un nemiernieku sabiedrotā Turcija septembrī panāca vienošanos, kas nomināli aizsargā Idlibas provinci sakarā ar bažām par apmēram triju miljonu cilvēku drošību.

Sīrijas nemiernieku grupējums – bijusī teroristu tīkla Al Qaeda filiāle Hayat Tahrir al-Sham – ir ieņēmis lielu daļu Idlibas provinces un apkārtējos rajonus. Pret šo grupējumu ir uzsākta Sīrijas režīma ofensīva, kurā piedalās Sīrijas un Krievijas kara lidmašīnas.

Ortagusa sacīja, ka šī ofensīva ir "sagrāvusi zināmas veselības iestādes, skolas, dzīvesvietas un iekšēji pārvietoto personu nometnes".

"Režīma uzbrukumiem kopienām Sīrijas ziemeļrietumos ir jābeidzas," teica Valsts departamenta preses sekretāre.

"Savienotās Valstis atkārto savu brīdinājumu, kuru prezidents [Donalds] Tramps pirmoreiz izteica 2018.gada septembrī, ka uzbrukums Idlibas deeskalācijas zonai būtu pārdroša eskalācija, kas draud destabilizēt reģionu," viņa sacīja.

 

Top komentāri

Domatajs
D
Ja karu Asads jau vinejis... Tad kads sakars vinjam kaitinat pasauli un pielietot kimiskos ierocus? ...... vienigais izskaidrojums ir tas ka vins varetu but sadomazahists, patik ka vinju sit☺☺☺
Domāts ASV Vēstniecībai
D
Patiesie senārija Režisori ir aiz Okeāna !!!
Ass
A
Jauns demokrātisks formulējums-režīms (ievēlēta vara)uzbrūk kopienam(teroristiem)!!!Krievija brīdināja,bet jocigi ka sis brīdinājums tika ignorēts no demokrātiskas pasaules puses!Ka tad palika ar Krievijas pie radītajiem faktiem par teatralajiem uzbrukumiem kurus filmēja aktieri no "baltajam ķiverēm"?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits