Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Spānija anulē līgumu par lāzervadāmo bumbu pārdošanu Saūda Arābijai

Spānija anulējusi 2015.gadā noslēgto līgumu par 400 ar lāzervadāmo bumbu pārdošanu Saūda Arābijai, kas vada koalīciju cīņā pret nemierniekiem Jemenā.

Spānijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis otrdien apstiprināja radiostacijas "Cadena Ser" ziņoto, ka Spānijas jaunā sociālistu valdība plāno atdot 9,2 miljonus eiro, ko tā līguma ietvaros jau saņēmusi no Saūda Arābijas. Līgumu parakstīja iepriekšējā Spānijas valdība.

Ministrijas preses pārstāvis atteicās atklāt plašāku informāciju.

Saūda Arābijas vadītās koalīcijas uzlidojumā Jemenā augustā dzīvību zaudēja vairāki desmiti civiliedzīvotāju, tostarp 40 bērni. Starptautiskā sabiedrība uz notikušo reaģēja asi, un ANO Drošības padome aicināja veikt "ticamu un caurskatāmu" izmeklēšanu.

Koalīcija apgalvo, ka uzbrukums bija mērķēts pret autobusu, kurā brauca nemiernieku kaujinieki.

Jemenā, kas ir viena no nabadzīgākajām arābu valstīm, gandrīz četrus gadus notiek postoša cīņa par varu starp hutiešu nemierniekiem un starptautiski atzīto valdību, kuru atbalsta Saūda Arābija.

Hutieši 2014.gada beigās ieņēma Jemenas galvaspilsētu Sanu un vairākus citus valsts rajonus. Saūda Arābija un citas arābu valstis, kas atbalsta Jemenas valdību, 2015.gadā sāka gaisa triecienu kampaņu, lai apturētu hutiešu virzīšanos uz Jemenas dienvidu pilsētu Adenu, kur atrodas valdības pagaidu rezidence.

Bruņotais konflikts ir izpostījis Jemenas veselības aprūpes sistēmu un novedis valsti līdz bada slieksnim.

Kopš 2015.gada marta, kad konfliktā iesaistījās Saūda Arābijas vadītā koalīcija, Jemenā dzīvību zaudējuši gandrīz 10 000 cilvēku, tostarp 2200 bērni.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" atgalvo, ka Spānija ir viena no lielākajām ieroču piegādātajām Saūda Arābijai.

"Amnesty International" un citas organizācijas, tostarp "Greenpeace" un "Oxfam", otrdien, tiekoties ar Spānijas valdības pārstāvi, aicināja Spāniju pilnībā pārtraukt ieroču pārdošanu Saūda Arābijai. Taču tikšanās laikā valdība nesolīja ierobežot citu ieroču piegādi Saūda Arābijai, atklāja "Oxfam" preses pārstāve.

400 bumbas, ko Spānija vairs nepārdos Saūda Arābijai, veido tikai 1% no kopējā šai valstij pārdoto ieroču apjoma.

Aprīlī Spānija parakstīja līgumu ar Saūda Arābiju par piecu karakuģu pārdošanu. Darījuma summa tiek lēsta uz 1,8 miljardiem eiro.

Top komentāri

laba ziņa
l
Malači, Spānija. Bet diemžēl tas ir piliens okeānā. Vēljoprojām asiņainajam Saūdu režīmam ir pārāk liels atbalsts civilizētajā pasaulē. Visabsurdākais ir tas, ka šis režīms noslepkavo ievērojami vairāk civiliedzīvotājus kā "ļaunuma ass" sastāvdaļa Irāna. Bet pret Saūdiem nav ne sankciju, pat ne draudi par tām. To redz pārējie diktatori un sāk domāt...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits