Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Bagatskis turpmāk vairs nevadīs Latvijas izlasi

Ainars Bagatskis nepaliks pie Latvijas basketbola izlasi stūres, līdz ar to valstsvienību 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā vadīs kāds cits speciālists, piektdien preses konferencē pavēstīja Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins.

Jau ziņots, ka Latvijas izlase basketbolā pagājušajā nedēļā Bagatska vadībā ar piekto vietu Stambulā noslēdza dalību Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas ir komandas labākais rezultāts kopš neatkarības atgūšanas.

Bagatskim pēc Eiropas čempionāta noslēdzās līgums par izlases trenēšanu, taču vienošanās netiks pagarināta.

Kā norādīja Voins, 27.septembrī notiks LBS valdes ārkārtas sēde, kurā tiks spriests par izlases jauno galveno treneri.

"Mēģināsim atrast jaunu galveno treneri, izvēloties starp vairākiem kandidātiem," žurnālistiem sacīja LBS vadītājs.

Voins atklāja, ka LBS valde izlases startu nesenajā Eiropas čempionātā novērtējusi kā "ļoti labu".

"No 2010.gada, kopš treneris Bagatskis bija pie izlases stūres, dinamika bija augoša, Eiropas čempionātos pakāpjoties no 22. līdz piektajai vietai," stāstīja savienības prezidents. "To var saukt par izcilu izaugsmi. Viss treneru kolektīvs strādāja produktīvi un mūsdienīgi."

Latvijas izlasei nākamās spēles jāaizvada jau novembrī, kad sāksies 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrs, kurā nāksies spēlēt ar Turciju, Ukrainas un Zviedrijas izlasēm. Pirmo spēli 23.novembrī viesos būs jāaizvada pret turkiem, bet trīs dienas vēlāk mājās jāuzņem zviedri

Ņemot vērā, ka Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrs notiks klubu sezonas laikā, jau iepriekš bija zināms, ka galvenais treneris izlases vadīšanu nevarēs apvienot ar darbu ārzemju klubā.

Tikmēr Bagatskis paskaidroja, ka pats pieņēmis lēmumu neturpināt darbu ar izlasi. "Esmu izlēmis, ka šis posms manā karjerā ir noiets un nevēlos tagad turpināt darbu ar izlasi," bilda treneris.

Viņš arī piebilda, ka LBS valdes sēdē ceturtdien ieteicis, lai darbu izlasē turpina Arnis Vecvagars un Artūrs Visockis-Rubenis, kuri bija viņa palīgi šajā Eiropas čempionātā, jo pirms nākamajām izlases spēlēm būs ļoti īss sagatavošanās cikls, tāpēc jāturpina iepriekšējās iestrādnes.

"Paldies par iespēju, ko saņēmu pirms astoņām vasarām. Ņemot vērā savu pieredzi klubos, varu teikt, ka ar savienību strādāt ir bijis viegli," pauda Bagatskis, sakot, ka izlase no vasaras uz vasaru augusi ne tikai ieņemtajās vietās, bet arī statistikā. "Paldies atbalstītājiem un savai komandai. Arī dakteriem, jo šis noteikti bija smagākais turnīrs. Paldies spēlētajiem, kuri nežēloja sevi."

Kā piemēru Bagatskis minēja Ojāru Siliņu, kurš, cenšoties palīdzēt izlasei traumēts, "zaudēja laiku atjaunoties un noteikti sezonas sākumā būs zaudējis minūtes klubā".

LBS prezidents uzsvēra, ka pašlaik tiks meklēts vietējais treneris, bet netiek izslēgta iespēja nākotnē piesaistīt kādu ārzemju speciālistu. Tāpat Voins teica, ka pagaidām LBS nav spējīga piedāvāt Bagatskim apstākļus, lai viņš visu sezonu strādātu tikai izlasē.

Kā stāstīja Voins, 27.septembrī plānotajā valdes sēdē LBS cer atrast arī jaunu izlases direktoru, jo arī šeit līdzšinējais amata ieņēmējs Māris Jučmanis nevēlas darbu turpināt.

"Direktora konkurss bija jau iepriekš, kad izskatījām vairākas kandidatūras. Toreiz atlikām lēmuma pieņemšanu un tagad esam pie šī konkursa atgriezušies. Palikušas divi kandidāti, kuri otro reizi klāstīs savas vīzijas," teica Voins.

Pie Latvijas izlases stūres Bagatskis bija kopš 2010.gada, komandu vadot četros Eiropas čempionātu finālturnīros, ar katru turnīru komandai progresējot. Tā 2011.gadā Latvija ieņēma 22.vietu, pēc diviem gadiem bija 11.pozīcijā, 2015.gadā palika astotā, bet šoruden izcīnīja piekto vietu. Zīmīgi, ka vēl četras reizes Bagatskis finālturnīrā startējis kā spēlētājs.

Pašlaik 50 gadus vecais Bagatskis maijā tika atbrīvots no Izraēlas granda Telavivas Maccabi FOX un pagaidām ir bez darbavietas klubā.

Bagatskis trenera karjeras laikā vadījis klubus Gruzijā un Ukrainā, tostarp Kijevas Budiveļņik, ko divreiz aizveda līdz valsts čempionu godam. Tāpat viņš strādājis arī ar Latvijas klubiem Barons un Valmiera, slaveno Lietuvas komandu Kauņas Žalgiris, kā arī Krievijas vienību Krasnojarskas Jeņisej.

Pēc izmaiņām valstsvienību kalendārā ir skaidrs, ka Pasaules kausa kvalifikācijā izlasei nepalīdzēs Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu spēlētāji Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns. Tāpat izlašu sabraukumu laikā nav paredzēti pārtraukumi ULEB Eirolīgas kalendārā, līdz ar to izlasei, visticamāk, būs jāiztiek bez Jāņa Timmas, Daira Bertāna un Jāņa Strēlnieka palīdzības.

Nesen aizvadītajā Eiropas čempionātā Stambulā septiņos turnīrā aizvadītos mačos Latvijas basketbolisti izcīnīja piecas uzvaras, bet zaudēja tikai nākamajiem finālistiem Slovēnijai un Serbijai. Bagatska trenētā komanda apstājās ceturtdaļfinālā, kurā ar 97:103 piekāpās slovēņiem, kuri vēlāk kļuva par Vecā kontinenta čempioniem.

Latvijas izlasei šajā turnīrā bija teju optimālais sastāvs, komandā spēlējot un Eiropas čempionātā debitējot arī NBA kluba Ņujorkas Knicks zvaigznei Kristapam Porziņģim, kurš kļuva par meistarsacīkšu trešo rezultatīvāko spēlētāju.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas izlase Eiropas čempionātos trīs reizes iekļuvusi labāko astotniekā, bet ne reizi nav tikusi pusfinālā. Nākamā iespēja būs tikai 2021.gadā, jo ar nākamo ciklu Eiropas čempions tiks noskaidrots reizi četros gados.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

švaki
š
Mums Latvijā nav trenera, kas būtu līdzvērtīgs Bagatskim. Ja nevaram Bagatskim samaksāt, arī labu ārzemju treneri nedabūsim. Vai iepr. komenta autors nevar paskaidrot savus vārdus par Porziņģa klanu? Bet Latvijai nav naudas, ko masāt baketbola trenerim, jo, manuprāt, nauda Latvijā tiek izzagta, valsts izsaimniekota, bet tauta brauc projām u šeit izmirst, Pie tā vislielākie nopelni ir, manuprāt, varas partijām, kuras, manuprāt, tikai domā par savu labumu, klanās jeņķiem un ES, bet par tautu nedomā - "Latvijas ceļam" un tā idejiskajiem mantiniekiem - "Jaunajam laikam" un "Vienotībai", Tautas partijai, ZZS un NA. TP un ZZS, manuprāt, galvenais uzdevums ir bijis nodrošināt savu vadoņu biznesa intereses, bet NA, manuprāt, populistiski muld, bet reāli gandrīz neko nedara.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi