Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Banki: Mans darbs ir izvēlēties labāko iespējamo komandu

Galvenā trenera Luka Banki darbs no visiem Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidātiem ir izvēlēties labāko iespējamo komandu, preses konferencē norādīja pats treneris.

Latvijas izlase sāka neoficiālus treniņus jau iepriekš, taču kopš pirmdienas, 15.augusta visa valstsvienība aizvada oficiālus treniņus pilnā sastāvā, lai sagatavotos Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm.

"Šī ir pirmā diena un, protams, esmu sajūsmā. Būs interesanti iesaistīt jaunas sejas," preses konferencē pēc pirmā treniņa teica treneris. "Sākot no situācijas, kurā mēs bijām ne favorītu lomā grupā un kvalifikācijā, tagad mēs esam kā medījums nākamajām komandām. Tā ir dīvaina un izaicinoša situācija, taču esmu gatavs pieņemt šo izaicinājumu. Arī patīkami apzināties, ka no mums tiek sagaidīts daudz."

Pēc ilgāka laika Latvijas valstsvienības rindās ir arī Kristaps Porziņģis, un Banki nosauca viņu par komandas "piešprici", jo pēc trenera domām viņa trenētā komanda jau iepriekš bija spēcīga, bet tagad ar Porziņģi ierindā tā būs tikai stiprāka.

"Mums ir savs stils un identitāte. Kā jau teicu, viņš ir mūsu "piešprice", kas mums jāizmanto pareizi," stāstīja Banki. "Viņš var visu padarīt labāku, un viņš var arī atvieglot spēli visiem komandas biedriem. Kad runājam par tik īpašu spēlētāju, var uzsvērt ne tikai viņa paša talantu, bet arī to, ko viņi dod pārējiem. Šodien bija pirmais sagatavošanās treniņš, un ir vienkārši citādākas sajūtas, kad attiecīgi spēlētāji dodas laukumā. Nedomāju, ka mainīsim savu spēli, bet padarīsim to efektīvāku."

Atšķirībā no iepriekšējā izlases sasaukuma, šoreiz sastāvā nebija iekļauti Anžejs Pasečņiks un Artūrs Žagars. "Anžejs pēc spēles ar Serbiju izlēma apstāties un pievērsties savam ķermenim. Viņam ir savas problēmas, un pirms nākamās sezonas viņš vēlējās pats tikt ar to galā, bija arī pārāk liels risks gūt atkal traumu. Es pieņēmu viņa nostāju, jo spēlētāju veselība ir jāsargā," atklāja treneris.

Savukārt Žagara neiekļaušanu valstsvienības kandidātu lokā Banki pamatoja ar to, ka izlases modelī, kas šobrīd tiek veidots, viņam vienkārši neatrastos vieta savā pozīcijā.

"Kā treneris es ticu tam, ka spēlētājam jābūt noteiktai lomai komandā. Artūra pozīcijā mums ir vairāki varianti, un es labāk izvēlos spēlētājus, kuriem ir reālistiska iespēja doties laukumā, nevis tikai iekļaut kādu komandā treniņu prakses dēļ. Artūrs jau ir kopā ar savu komandu [Kēdaiņu "Nevežis"], un viņam kā jaunajam spēlētājam ir svarīgi būt ar komandu no paša sākuma un nopelnīt savu lomu tur. Ja neredzu spēlētājam lomu komandā, tad izvēlos kādu citu. Es ļoti ceru, ka viņa pieredze Lietuvā mums izlasē noderēs novembrī un pārējos sabraukumos."

Tāpat Banki atklāja, ka Jānis Timma, kurš iepriekš bija pastāvīgs izlases dalībnieks, joprojām ir treneru redzeslokā sava talanta un pieredzes dēļ, taču šobrīd viņa palīdzība valstsvienībai nav nepieciešama.

Ņemot vērā, ka šobrīd ierindā ir praktiski visi labākie Latvijas basketbolisti, Banki neslēpa, ka būs ļoti sarežģīts uzdevums izvēlēties gala sastāvu nozīmīgajiem mačiem. "Tas būs sarežģīti. Esmu izvēlējies šo darbu, jo šīs ir tās problēmas dzīvē, kuras es vēlējos. Nav izcilu treneru, ir tikai treneri, kuriem ir iespēja strādāt ar labiem spēlētājiem, un tikai spēlētāji padara trenerus par izciliem," piebilda treneris.

Viņš arī uzsvēra, ka līdz ar Latvijas izlases panākumiem, palielinās arī spēlētāju tiekšanās uz valstsvienību.

"Izlasē palielinās vēlme pievienoties komandai, un jau no pirmās dienas, kad izvēlējos šo darbu, gribēju strādāt ar labākajiem spēlētājiem. Kad apkārt ir tik daudz talantīgu basketbolistu, tas mani padara priecīgu. Atbildība aug. Saprotams, ka vasarā visi nevar būt pieejami, visi ir dažādās fiziskajās formās. Mans darbs ir izvēlēties labāko iespējamo komandu," viņš stāstīja.

Latvijas nākamā pretiniece Pasaules kausa kvalifikācijā Turcija aizvadīja pārbaudes spēli pret Slovākiju, kurā rezultātu 103:104 piekāpās, taču treneris atzina, ka, lai gan tas bijis aizraujošs mačs, tas nenoderēs pretinieku izpētei, jo kvalifikācijas spēlēs laukumā būs pavisam cits basketbols. "Visi zina, ka tad [Pasaules kausa kvalifikācijā] būs pavisam cits stāsts laukumā. To zinām gan mēs, gan viņi," viņš piebilda.

Šajā sabraukumā Latvijas basketbolisti Pasaules kausa kvalifikācijas mačā stāsies pretī arī Lielbritānijai, kuru, kā teica Banki, nedrīkst novērtēt pārāk zemu, jo šī vienība ir šogad sacentīsies Eiropas meistarsacīkstēs.

"Ir vieglāk runāt par Turcijas sastāvu, kurā ir daudz Eiropas klubu un NBA spēlētāju, bet arī Lielbritānijas komanda spēlēs Eiropas čempionātā," viņš izcēla. "Tā ir komanda, kas spēlē ASV basketbola stilā. Lielākā daļa spēlētāju nāk no ASV, arī treneris strādā NBA G līgā. Vairāki daudzpusīgi spēlētāji. Mēs nedrīkstam aizmirst, ka viņi ir laba komanda. Jābūt uzmanīgiem."

Latvijas valstsvienība 25.augustā "Arēnā Rīga" aizvadīs Pasaules kausa kvalifikācijas maču pret Turciju, bet 28.augustā izbraukumā stāsies pretī Lielbritānijai. Savukārt pirms tam vēl 19.augustā savā laukumā paredzēta pārbaudes spēle pret Igauniju.

Latvijas valstsvienība 2023.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra otro posmu sāk ar pozitīvu bilanci (3-1), I grupā dalot pirmo vietu ar Grieķijas izlasi. Seko Turcija, Beļģija (abām 2-2), Serbija un Lielbritānija (pa 1-3). Finālturnīram kvalificēsies trīs labākās komandas no sešām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi