Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Banki: Vairākiem spēlētājiem būs jāspēlē neierastās pozīcijās

Vairākiem Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētājiem 2023.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra mačos ar Beļģiju būs jāspēlē neierastās pozīcijās, pirmdien preses konferencē apstiprināja valstsvienības galvenais treneris Luka Banki.

Banki atgādināja, ka tas ir izaicinājums - ar ierobežotu sastāvu traumu un dažādu citu iemeslu dēļ tikties ar grupas līderi Beļģiju, taču viņš cer, ka tiks parādīts labs sniegums.

"Sastāvs mums šobrīd ir labākais iespējamais. Ir spēlētāji no iepriekšējā sasaukuma, kas palīdzēs izlasē iejusties jaunpienācējiem. Mums trūkst vairāku labu spēlētāju, dažiem būs jāspēlē citā pozīcijā, Tomēr mums ir pietiekami solīds sastāvs, ir pieredzējuši un arī jauni spēlētāji, kas izlasei vairāk palīdzēs nākotnē," teica Banki.

Runājot par kandidātu sastāvu, viņš apstiprināja, ka ir bijušas sarunas par Jāņa Strēlnieka piesaistīšanu no Eirolīgas kluba Kauņas "Zalgiris", taču pēc Covid-19 ierobežojumu dēļ mainītā Eirolīgas spēļu kalendāra, sakrītot šai spēlei ar vienu no Latvijas izlases mačiem iespējas redzēt saspēles vadītāju izlasē šajā sacensību "logā" ir minimālas.

"Mūsu vēlme būtu redzēt viņu savā sastāvā, taču iespējas ir mazas. Pievienošanās izlasei ir apgrūtināta, bet vēl gaidām oficiālo lēmumu," teica treneris.

 

Cita saspēles vadītāja Kristera Zorika gadījumā Banki uzsvēra, ka ar basketbolistu "strādā gan "VEF Rīga" kluba, gan izlases medicīniskā personāla pārstāvji, gan fizioterapeiti, taču "risks ir liels, un izlases vajadzības nevar būt augstākas par pamatdarba vietu".

Savukārt centra spēlētāja Anžeja Pasečnika prombūtni Banki skaidroja šādi: "Spēlētājs nebija pieejams šīm spēlēm. Bija vairākas sarunas ar viņu pagājušajā nedēļā, taču privātu un fiziskās sagatavotības iemeslu dēļ viņš nevarēja pievienoties komandai. Izvēlējāmies citas iespējas."

Banki uzsvēra, ka Beļģija ir sīksta un laba komanda, ko grūti salīdzināt ar Serbiju, pret kuru Latvija viesos aizvadīja pirmo spēli turnīrā.

"Mēs ar Serbiju spēlējām īpašā brīdī - tai bija jauns galvenais treneris, bija pievienojušies jauni spēlētāji, Serbijai bija liela vēlme reabilitēties pēc zaudējuma olimpisko spēļu kvalifikācijā. Jauna spēles sistēma, treniņa metodes, trenera stils. Savukārt Beļģijas sastāvs spēlē kopā ilgi. Visi ir pieejami - viņiem nav Eirolīgas un NBA spēlētāju. Beļģija ir kvalificējusies Eiropas meistarsacīkšu finālturnīram. Droši vien tas ir visgrūtākais pretinieks no visiem grupā," vērtē Itālijas speciālists.

Dairis Bertāns, kurš izlasē ir bijis pēdējās trijās spēlēs pret Beļģiju (2013.-2017.), uzsvēra, ka "vienmēr tas ir bijušas sīvas spēles. Komanda Beļģijai ir laba, stabils sastāvs gadu gaitā. Daudzus gadus viņi ir spēlējuši kopā, beļģiem nav Eirolīgas un NBA spēlētāju, kas nepiedalās izlases spēlēs, tāpēc tas viņus vispār neietekmē. Domāju, ka beļģi pelnīti ir grupas līderi. Tāpēc tas būs jo lielāks izaicinājums - uzvarēt abas spēles".

Rezultatīvākais Latvijas valstsvienības spēlētājs Rihards Lomažs piebilda, ka "galvenais ir uzvarēt spēles, tad varu neiemest ne punktu. Nekoncentrējos uz punktu gūšanu".

Tieši viņiem abiem visdrīzāk nāksies aizpildīt iztrūkumu saspēles vadītāju pozīcijā.

Lomažs apstiprināja, kapar saspēles vadītāju viņš laukumā bijis jau pēdējās divās spēlēs klubā. Tikmēr Bertāns, kurš pēc veiksmīgāk pēdējām spēlēm Spānijas čempionātā guvis lielāku pārliecību par saviem spēkiem. piebilda, ka šajā situācijā jābūt gatavam spēlēt citā pozīcijā.

Mareks Mejeris savukārt apstiprināja, ka ir sanācis nedaudz atvilkt elpu pēc pēdējās spēles Permas "Parma" kluba rindās.

Ar A grupas līdervienību Beļģijas izlasi 25.februārī jātiekas Beļģijas pilsētā Monsā, bet 28.februārī - Rīgā, "Arēnā Rīga", kura pēc pēdējiem valsts normatīvajiem dokumentiem varēs būt noslogota par 60%, kas ir apmēram 6000 līdzjutēju, izskanēja preses konferences laikā.

Līdz šim Latvijas izlase izbraukumā ar 100:101 ir zaudējusi Serbijai un ar 82:74 pārspējusi Slovākiju.

A grupā pēc divām spēlēm līdere ar divām uzvarām ir Beļģija, pa vienam panākumam ir Serbijai un Latvijai, bet Slovākija piedzīvojusi divus zaudējumus.

Pirmajā kvalifikācijas kārtā 32 Eiropas zonas komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām katrā. Ar katru grupas komandu notiks divas spēles - viena mājās, viena viesos. Spēles paredzētas trīs logos: 2021.gada 20.-30.novembris, 2022.gada 21.februāris - 1.marts un 27.jūnijs - 5.jūlijs.

Katras grupas trīs spēcīgākās izlases iekļūs kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā, kur aizvadīs vēl sešas spēles. Šajā kārtā spēles notiks 22.-30.augusts, 7.-15.novembris, 20.-28.februāris (2023.gads). Katrā no logiem izlases aizvadīs divas spēles.

Pasaules kausa pamatturnīru sasniegs četru grupu trīs spēcīgākās izlases. Kopumā no Eiropas zonas Pasaules kausam kvalificēsies 12 valstsvienības.

Pasaules kausa finālturnīrs 2023.gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās.

Banki šajā ciklā palīdz treneri Jānis Gailītis un Artūrs Visockis-Rubenis, kā arī fiziskās sagatavotības treneris Oskars Ernšteins.

Latvijas izlases kandidātu saraksts Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm ar Beļģiju:

Kristers Zoriks ("VEF Rīga"), Mārcis Vītols (Tallinas "Kalev"/'Cramo", Igaunija), Toms Leimanis ("Odessa", Ukraina), Dairis Bertāns (Seviljas "Real Betis", Spānija), Rihards Lomažs (Denizli "Yukatel Merkezefend", Turcija), Roberts Bērziņš ("Liepāja"), Artis Ate ("VEF Rīga"), Artūrs Strautiņš (Redžo Emīlijas "UnaHotels", Itālija), Rodions Kurucs (Belgradas "Partizan"), Rodijs Mačoha (Fuenlavradas "Urbas", Spānija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Andrejs Gražulis (Triestes "Allianz", Itālija), Mārcis Šteinbergs (Manrezas "Baxi", Spānija), Kaspars Bērziņš (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva), Klāvs Čavars (Bidgoščas "Astoria", Polija), Mārtiņš Meiers (Vroclavas "Šlask", Polija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi