Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Cīņa ar čempionvienību parādīs valstsvienības reālo varēšanu

Eiropas basketbola čempionāta pirmās spēles iznākums Latvijas valstsvienībai negarantēs noteiktu vietu pirmā posma tabulā, taču, visticamāk, izšķiroši ietekmēs komandas likteni šajā turnīrā.

Uzvara pār Eiropas čempionu godā uz Gdaņsku atbraukušo Krievijas komandu ļaus piemirst iepriekšējās likstas, bet zaudējums liks no jauna iekvēloties problēmu oglītēm. Spēle sāksies plkst.17.30 pēc Latvijas laika.

Divos gados kopš Krievijas izlases negaidītā, taču tobrīd pelnītā triumfa Eiropas čempionātā Madridē ne reizi vien apstiprinājies, ka tas bijis spilgtu līderu, trenera meistarības un absolūtas veiksmes, nevis valstī visos līmeņos sakārtotas basketbola sistēmas auglis.

Pērn Pekinas spēlēs Krievija palika 9.vietā, šogad pārbaudes mačos zaudēts Lietuvai, Grieķijai, Slovēnijai, Serbijai un Bulgārijai. Vecās zvaigznes norietējušas vai ārstē traumas, jaunas nav uzlēkušas. Pēdējo triecienu krievi saņēma 10 dienas pirms čempionāta, kad ceļgala savainojumā iedzīvojās vienīgā sastāvā palikusī reālā zvaigznes — uzbrucējs Viktors Hrjapa.

Krievu spēles Akropoles turnīrā klātienē vērojušais Latvijas valstsvienības treneris Edmunds Valeiko gan uzsvēra, ka sbornajas jauno modeli nedrīkst novērtēt par zemu. Atlētiskie uzbrucēji ar 34 gadus veco amerikāni Kelliju Makartiju priekšgalā ir spējīgi nomākt jebkādu pretdarbību — ja vien viņiem tiek ļauts ieskrieties un spēlēt tā, kā gribētos. Turklāt galvenais treneris Deivids Blats (pirmais amerikānis, kam piešķirts Krievijas Nopelniem bagātā trenera nosaukums!) ir pazīstams kā labs kolektīvās aizsardzības veidotājs un prot izspiest maksimumu no spēlētājiem.

Pareizā recepte cīņai ar krieviem nav noslēpums. Aizsardzībā jācenšas nošķirt ārējās līnijas spēlētājus no garajiem, lai pēdējie pēc iespējas retāk tiek pie bumbas. Uzbrukumā jāizvelk pretinieku varenie spēki no groza apakšas. Turklāt ātra spēle nedrīkst pāraugt auļošanā, kurā krievus apturēt būs grūti. Paveicamas lietas, ja vien Latvijas komanda nospēlēs savā labākajā līmenī.

Ņemot vērā abu komandu šīs vasaras bilanci, uz ļoti kvalitatīvu basketbolu pirmajā dienā cerību nav daudz. Visticamāk, priekšplānā būs spēlētāju raksturu un savstarpēji labi pazīstamo treneru taktisko gājienu cīņa ar aptuveni vienādām izredzēm uzvarēt. Komanda, kura to izdarīs, varēs pacelties iedvesmas spārnos. Zaudētājus gaidīs grūts čempionāta turpinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas valstsvienības pretinieki

Krievija (7.IX 18.30)

Panākumi Eiropas čempionātos
Zelts — 2007.gadā
Sudrabs — 1993.gadā

Pēdējos Eiropas čempionātos
2007 1.vieta
2005 8.vieta
2003 8.vieta
2001 5.vieta
1999 6.vieta

Latvija — Krievija 0:4 (1:11)*
1993 Karlsrūē 72:91 EČ
1995 Rīgā 71:112 EČK
1997 Maskavā 82:86 EČK
2001 Stambulā 81:99 EČ

* Bilance oficiālajās spēlēs. Iekavās bilance visās spēlēs kopš 1992.gada

Dienas vērtējums: ierindā palikuši tikai trīs 2007.gada brīnuma līdzautori (Moņa, Ponkrašovs un Bikovs), kuri toreiz nebūt nebija galvenajās lomās. Jaunajai paaudzei trūkst spožuma, toties netrūkst fiziskā spēka un apņēmības. Iespējams, izšķiroša nozīme būs tieši pirmajai spēlei ar Latviju. Taču, pat ja tajā paveiksies, mērķi — ceļazīmi uz pasaules čempionātu — sasniegt būs ļoti grūti.

Potenciāls: 9./12.vieta

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi