Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvija nervus kutinošā trillerī tomēr piekāpjas Slovēnijai, kas sasniedz pusfinālu

Latvijas vīriešu basketbola izlase otrdienas vakarā Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīra ceturtdaļfinālā ar 97:103 (23:34, 32:17, 11:25, 31:27) piekāpās Slovēnijai, neizmantojot iespēju pirmo reizi kopš neatkarības atgūšanas sasniegt turnīra pusfinālu.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas izlase trīs reizes iekļuvusi labāko astotniekā, bet ne reizi nav tikusi pusfinālā.

Latvijas valstsvienībā rezultatīvākais ar 34 punktiem bija Kristaps Porziņģis, taču viņa sniegums nespēja glābt latviešus no zaudējuma. Porziņģis atkārtoja Latvijas izlases rezultativitātes rekordu Eiropas čempionāta finālturnīros, jo 1993.gadā Spānijas grozā 34 punktus sameta Kārlis Muižnieks.

Latvijas izlase slovēņiem zaudēja ar rezultātu 97:103 (23:34, 32:17, 11:25, 31:27).

Abas komandas pirmajā ceturtdaļā spēlēja "skrien un met" basketbolu, kas slovēņiem palīdzēja iekrāt 15 punktu pārsvaru. Otrajā ceturtdaļā, galvenokārt pateicoties Kristapam Porziņģim, lielais pārsvars tika sadeldēts un pirmais puslaiks uzvarēts ar 55:51. Tiesa, Latvijas izlase otro puslaiku iesāka ar 11 ielaistiem punktiem pēc kārtas, kas pretiniekiem ļāva pārņemt vadību. Nepilnas divas minūtes pirms finālsvilpes latvieši pietuvojās līdz mīnus vienam punktam (92:93), taču nespēja izvirzīties vadībā un cieta zaudējumu.

Porziņģim bez 34 gūtajiem punktiem arī sešas atlēkušās bumbas, 23 punkti un trīs rezultatīvas piespēles Dāvim Bertānam, bet ar 16 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Dairis Bertāns. Desmit punktus iemeta Rolands Šmits, bet deviņi punkti Jānim Timmam.

Tikmēr Kristapam Janičenokam šis čempionāts bija atvadas no izlases. Janičenoks, kurš šajā čempionātā laukumā bija četrās spēlēs, pārstāvējis Latviju sešos Eiropas čempionātos.

Pretiniekiem kārtējos iespaidīgos mačus aizvadīja jaunais talants Luka Dončičs un Gorans Dragičs. Dončičs guva 27 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas, kamēr Dragičam 26 punkti, sešas atlēkušās bumbas un astoņas rezultatīvas piespēles.

Jau spēles pirmajā minūtē komandas apmainījās ar trim precīziem metieniem, Latvijas izlasē trejaci iemetot Rolandam Šmitam (3:4), bet nedaudz vēlāk Jānis Timma ar "slam-dunk" panāca vadību latviešiem. Latvijas basketbolisti turpināja izmantot pretinieku kļūdas, kas Kristapam Porziņģim ļāva panākt jau 7:4. Turpinājumā abu komandu basketbolisti apmainījās vairākiem tālmetieniem, bet pēc četriem bezatbildes punktiem Gašpers Vidmars panāca 17:13 slovēņu labā. Vēlāk ar diviem soda metieniem un precīzu tālmetienu izcēlās slovēņu talants Luka Dončičs, kurš Latvijai lika nonākt iedzinējos ar desmit punktiem (15:25), bet pēc Timmas nesportiskās piezīmes Dragičs iemeta vēl divus soda metienus un ar tālmetienu panāca jau +15 pretiniekiem.

Pusotru minūti pirms ceturtdaļas beigām slovēņi sasniedza piezīmju normu, Porziņģim realizējot soda metienus, bet nedaudz vēlāk Dāvis Bertāns ar tālmetienu samazināja pretinieku iespaidīgo pārsvaru līdz desmit punktiem (20:30). Ceturtdaļas pēdējā minūtē Dāvja Bertāna vecākais brālis Dairis pievienoja vēl vienu precīzu trejaci, bet slovēņiem ar diviem sodiņiem izdevās divus punktus atgūt.

Otrās ceturtdaļas sākumā Porziņģis pretinieku pārsvaru samazināja līdz astoņiem punktiem (30:38), bet otrā laukuma galā ar bloku apturēja Dragiča centienu iekarot grozu. Ceturtdaļas vidū Latvijas izlases rindās līdera lomu uzņemoties Porziņģim, liepājnieks divas reizes pietuvināja latviešu līdz mīnus četriem punktiem, taču tika arī pie savas trešās piezīmes mačā. Četras minūtes pirms puslaika beigām Dončičs ar diviem sodiņiem palīdzēja slovēņiem iegūt septiņu punktu pārsvaru (46:39 un 48:41), taču divas minūtes pirms pārtraukuma Dāvis Bertāns ar tālmetienu panāca 44:48.

Tāpat Dāvis Bertāns tālmetienu realizēja pie rezultāta 44:49, turklāt pret viņu tika pārkāpti noteikumu. Pievienojot nopelnīto soda metienu, komanda šķīra vairs tikai viens punkts - 49:48 Slovēnijas labā. Kad līdz puslaika beigām bija palikusi nedaudz vairāk kā minūtē, Dairis Bertāns izvirzīja vadībā latviešus, bet pēc tam Timma panāca jau 52:49. Pēdējā uzbrukumā kārtējo precīzo tālmetienu atnesa Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms, kas latviešiem ļāva puslaiku uzvarēt ar 55:51.

Otro puslaiku ar 11 punktu izrāvienu iesāka pretinieki (55:62). Teju četru minūšu "sauso" periodu Latvijas izlasē pārtrauca Porziņģis, bet minūti vēlāk Dragičs panāca jau desmit punktu pārsvaru (67:57). Tiesa, Šmits atbildēja ar efektīgu "danku" un soda metienu, atjaunodams emocijas Latvijas izlases nometnē (60:67). Tiesa, uz viļņa pa īstam atgriezties neizdevās, turklāt četras minūtes pirms spēles trešā nogriežņa beigām Porziņģis saņēma ceturto piezīmi.

Nākamais mēģinājums pietuvoties rezultāta bija pusotru minūti pirms ceturtdaļas beigām, kad Žanis Peiners panāca mīnus piecus punktus (64:69). Tomēr slovēņi ātri atjaunoja desmit punktu pārsvaru, turklāt Vidmars ar pārliecinošu "danku" panāca 74:64, bet Šmits ceturtdaļas pēdējā sekundē vienu grozu atguva.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā ar diviem blokiem izcēlās Vidmars, un slovēņi panāca +13 punktus, taču Dāvis Bertāns ar kārtējo tālmetienu samazināja pretinieku pārsvaru. Tiesa, pēc tam, pateicoties Porziņģa precīzajiem soda metieniem un Dāvja Bertāna tālmetienam, īsā laika posmā tika gūti seši punkti (75:79). Minūti pirms ceturtdaļas vidus Dairis Bertāns pietuvināja Latvija līdz mīnus diviem punktiem (79:81). Tomēr slovēņiem izdevās nedaudz attālināties, turklāt Dončičs iemeta divus sarežģītus tālmetienus, Latvijai sagādājot deviņu punktu deficītu (83:91).

Arī šo pretinieku handikapu Porziņģis un Dāvis Bertāns atspēlēja, vēlreiz panākot mīnus divus punktus (89:91), bet nedaudz vēlāk pēc Porziņģa tālmetiena komandas šķīra vairs tikai viens punkts - 93:92 Slovēnijas labā. Tiesa, pusminūti pirms pamatlaika beigām Dragičs panāca 97:92, taču Porziņģis no groza apakšas divus punktus atguva. Pēc diviem Dončiča sodiņiem Porziņģis centās atbildēta ar tālmetienu, taču latvieša mestā bumba izgriezās no groza stīpas.

Turpinājumā vēl divus sodiņus iemeta Dončičs, taču Dāvis Bertāns 7,7 sekundes pirms finālsvilpes iemeta tālmetienu (97:101). Pēc latvieša precīzā trejača abas komandas apmainījās asumiem, kas radās pēc cīņas groza apakšā. Porziņģis un Rendolfs saņēma pa tehniskajai piezīmei, turklāt bumba nonāca Slovēnijas rīcībā. Tā arī nespēdami lauzt cīņas gaitu, latvieši zaudēja ar rezultātu 97:103.

Latvijas izlase aizvadīja izcilu turnīru, kurā septiņās spēlēs izcīnīja piecas uzvaras, turklāt visi panākumi tika gūti pēc kārtas. Ainara Bagatska trenētā komanda turnīru sāka ar zaudējumu 82:92 pret Serbiju, bet pēc tam guvusi piecas uzvaras pēc kārtas. Apakšgrupu turnīrā tika uzveikta Beļģija 92:64, Lielbritānija 97:92, Krievija 84:69 un Turcija 89:79, bet svētdien astotdaļfinālā ar 100:68 sagrauta Melnkalne.

Tikmēr slovēņi šajā čempionātā vēl nav izbaudījuši zaudējuma rūgtumu. Apakšgrupu turnīru serba Igora Kokoškova trenētā komanda aizvadīja Helsinkos, kur guva piecas uzvaras tikpat spēlēs.

Vispirms slovēņi ar 90:81 uzvarēja Poliju, pēc tam ar 81:78 sīvā mačā bija labāki pār Somiju, kam sekoja uzvara ar 78:72 pret Grieķiju. Pēc tam bija pārliecinošs panākums 102:75 pret Islandi, kā arī negaidīti droša uzvara 95:78 pret Franciju. Savukārt astotdaļfinālā slovēņi jau Stambulā sestdien ar 79:55 pārliecinoši uzvarēja Ukrainu.

Slovēnijas izlase labāko panākumu Eiropas čempionātos guvusi 2009.gadā, kad izcīnīja ceturto vietu, kamēr 2013.gadā tā palika piektā.

Latvijas un Slovēnijas izlase savā starpā spēlējušas deviņas reizes, sešos mačos uzvarot pretiniekiem. Tiesa, slovēņi iepriekšējās uzvaras sakrāja Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīros, savukārt fināltunīros Latvijai bija abas reizes izdevies slovēņus pieveikt. Tā 2001.gadā turpat Stambulā grupas turnīra izšķirošajā spēlē pagarinājumā tika svinēta uzvara ar 99:93, bet 2015. gadā Francijā astotdaļfinālā Latvija uzvarēja ar 73:66.

Latvija uz Stambulu devās optimālajā sastāvā, turklāt komandai palīdzēja abi NBA latviešu basketbolisti Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns. Šis bija pirmais Eiropas čempionāts Porziņģim, Aigaram Šķēlem, Andrejam Gražulim un Rolandam Šmitam. Otrais starts bija Dāvim Bertānam, Jānim Timmam un Žanim Peineram, kamēr Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns un Mārtiņš Meiers finālturnīrā spēlēja ceturto reizi.

Latvijas izlasē vispieredzējušākie basketbolisti Eiropas čempionātā bija Kristaps Janičenoks un vienības kapteinis Jānis Blūms. Pirmajam no viņiem šīs bija sestās kontinenta meistarsacīkstes, kamēr otrajam - jau septītās, kas ir rekords.

Tikmēr izlases stūrmanis Ainars Bagatskis piedalījās jau savā astotajā Eiropas čempionāta finālturnīrā - viņš tur pa četrām reizēm startējis gan kā spēlētājs, gan kā treneris.

Top komentāri

Gina Pavelskopfa ( ex - Zaķe )
Es vēl šorīt nevaru <ieiet rāmjos> pēc vakardienas spēles.Nu varēja uzvarēt tos slovēņus,bet otrā puslaika sākums bija katastrofāls mūsu puišiem.Bumba ne parko nekrita slovēņu grozā un tur arī mūsējie zaudēja.Beigās jau saņēmās,bet pietrūka laika..... Un tiesneši vispār tiesāja šausmīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi