Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Latvija parāda raksturu, atspēlējoties pret Krieviju un nodrošinot vietu EČ astotdaļfinālā

Latvijas basketbola izlase otrdien Stambulā Eiropas čempionāta finālturnīra svarīgā mačā ar 84:69 (12:15, 22:29, 18:8, 32:17) pārspēja Krieviju, kļūstot par D apakšgrupas līderiem. Latvijai 22 punktus guva Jānis Timma, pa 11 pievienoja Kristaps Porziņģis un Rolands Šmits, bet desmit Mārtiņam Meieram.

Krievijai tas ir pirmais zaudējums turnīrā, tikmēr Latvijas izlase pirmo reizi vēsturē finālturnīros tikusi pie trim panākumiem pēc kārtas, reāli pretendējot uz kādu no pirmajām divām vietām apakšgrupā. Tas astotdaļfinālā ļautu izvairīties no tikšanās ar Spāniju vai Horvātiju.

Krievijas izlase spēli sāka ar vairākiem pārkāpumiem un kļūdām, pirmos punktus gūstot vien 3.minūtē, kad Latvija jau bija vadībā ar 4:0. Abas komandas visai nesekmīgi darbojās uzbrukumā, pirmajās piecās minūtēs kopā gūstot vien 12 punktus - Latvija tobrīd bija priekšā ar 8:4. Nepilnas trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām Timofejs Mozgovs ar bumbas triecienu grozā no augšas pirmo reizi vadībā izvirzīja Krieviju (8:9), tomēr Jānis Timma no soda līnijas nekavējoties atjaunoja vadību Latvijai. Tiesa, ceturtdaļas izskaņā krievi ar soda metieniem panāca jau 13:10, savā labā noslēdzot arī visu ceturtdaļu - 15:12.

Otro ceturtdaļu komandas sāka nedaudz rezultatīvāk, drīz vien Porziņģim rezultātu izlīdzinot (20:20), tomēr vadību atgūt nespēja. Pirmās minūtes saniknoja Latvijas treneri Bagatski, kurš pie rezultāta 23:26 sauca savējos uz apspriedi. Tomēr brīdi vēlāk Dmitrijam Hvostovam ar tālmetienu izdevās panākt lielāko pārsvaru spēlē līdz tam (30:25), piedevām jau trešo piezīmi nopelnīja Porziņģis. Sekoja divi precīzi Mozgova soda metieni, precīzs arī Vitālijs Fridzons, un Krievija pirmo reizi panāca +10 (35:25). Atlikušajās trīs minūtēs sekoja ceturtā piezīme Porziņģim, turklāt Latvijai pagalam nesekmējās arī uzbrukumā. Pēc spēlētām 20 minūtēm Bagatska vīri atradās iedzinējos ar 34:44.

Otro puslaiku Latvija sāka ar 9:2 izrāvienu, ievērojami samazinot starpību. Pirmie bez kāda no vadošajiem spēlētājiem tomēr palika krievi, jo malā ar piecām piezīmēm devās Andrejs Voroncevičs. Tikmēr četrām piezīmēm turpināja spēlēt Porziņģis, pēc kura kārtējiem precīzajiem soda metieniem Latvijai izdevās pietuvoties līdz 47:50, brīdi vēlāk jau Šmits panāk -1. Turpinājumā divas minūtes pirms ceturtdaļas beigām Timma no trīspunktu līnijas jau vadībā izvirza Latviju. Pēc spēlētām 30 minūtēm uz tablo neizšķirts 52:52, turklāt Krievija trešajā ceturtdaļā guva tikai astoņus punktus.

Izšķirošo desmitminūti labāk sāka Latvija, drīz panākot 63:56, tikmēr Krievijas uzbrukums turpināja klibot. Tobrīd pa četrām piezīmēm bija ne tikai Porziņģim, bet arī Strēlniekam un Dairim Bertānam, tomēr tas nekavēja Latviju nelielo pārsvaru saglabāt. Četras minūtes pirms pamatlaika beigām Žanis Peiners panāca 69:61, tikmēr laukumā uz izšķirošajiem notikumiem atgriezās Porziņģis. Kamēr Krievija uzbrukumā paļāvās vienīgi uz līderi Švedu, Latvijai regulāri atzīmējās vairāki spēlētāji, turklāt Strēlnieks panāca jau +11. Nepilnas divas minūtes pirms pamatlaika beigām Timma realizēja abus sodiņus (77:64), bet tūdaļ piektā piezīme Porziņģim, kurš laukumu pameta ar 11 gūtiem punktiem. Atlikušajā pusotrā minūtē Latvija tika galā ar Krievijas spiedienu, tiekot pie drošas uzvaras - pirmās vēsturē pret šo komandu.

Krieviju no zaudējuma neglāba arī līdera Alekseja Šveda 21 punkts, bet 16 pievienoja Timofejs Mozgovs - 15 no tiem pirmajā puslaikā.

D apakšgrupā tagad Latvijai un Krievijai ir pa trim uzvarām četrās spēlēs, Serbijai divi panākumi trijos mačos, bet Turcijai un Beļģijai pa vienai uzvarai, kamēr Lielbritānijai - trīs neveiksmes trijos mačos.

Apakšgrupu turnīru noslēdzot ar vienādu uzvaru bilanci, augstāko pozīciju ieņems izlase, kurai būs labāki rezultāti savstarpējās spēlēs. Ja Latvija, Serbija un Krievija turnīru noslēgs ar vienādu bilanci, grupā uzvarēs Serbija, kas šo komandu savstarpējos dueļos iekrājusi plus septiņus punktus, plus pieci punkti ir Latvijai, bet Krievija tika pie mīnus 12 punktiem.

Vēl šajā grupā pārējos ceturtās kārtas mačos otrdien plkst.17 Serbija tiksies ar pastarīti Lielbritāniju, bet plkst.21 Turcija mērosies spēkiem ar Beļģiju.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase čempionāta ievadā piektdien līdzīgā cīņā ar rezultātu 82:92 piekāpās Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempionei Serbijai, kamēr turnīra otrajā mačā pārliecinoši ar 92:64 sagrāva Beļģiju.

Savukārt otrdien Latvijas basketbolisti ar 97:92 uzvarēja Lielbritāniju, lai gan cīņas laikā tā bija iekrājusi teju 30 punktu vadību, tomēr pēdējā ceturtdaļā to gandrīz izsēja. Pret Lielbritāniju nespēlēja sasirgušais Mārtiņš Meiers, kurš nemaz nedevās uz halli, toties ierindā atgriezās Dāvis Bertāns, kurš pirksta traumas dēļ izlaida spēli pret beļģiem.

Tikmēr Krievija vispirms ar 76:73 uzvarēja mājinieci, tad ar 75:72 pārspēja par grupas favorīti uzskatīto Serbiju, bet pirmdien ar 76:67 pieveica Beļģiju, nodrošinot vietu izslēgšanas spēlēs.

Latvija uz Stambulu devusies optimālajā sastāvā, turklāt komandai palīdz abi Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) latviešu basketbolisti Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns.

Izlases rindās Eiropas čempionātos piektdien debitēja Porziņģis, Aigars Šķēle, Andrejs Gražulis un Rolands Šmits. Otrais starts ir Dāvim Bertānam, Jānim Timmam un Žanim Peineram, kamēr Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns un Mārtiņš Meiers finālturnīrā spēlē ceturto reizi.

Top komentāri

Randy, BR-Deutschland & Latvija, €U
R
Apsveicu!!! Ciiniijaas kaa Zveeri!!! Visi kaa MUURIS!!!
yes
y
lieliski!!!!!!!!!
edz
e
super
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi