Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas basketbolisti jūlija beigās Tallinā piedalīsies Baltijas ceļa kausā

Latvijas vīriešu basketbola izlase jūlija beigās Tallinā piedalīsies Baltijas ceļa kausā, kur spēkosies ar Igaunijas un Lietuvas valstsvienībām, trešdien apstiprināja Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Aģentūra LETA jau pagājušajā nedēļā ziņoja, ka Igaunija, atzīmējot basketbola simtgadi, uzaicinājusi Latvijas un Lietuvas vīriešu valstsvienības no 24. līdz 26.jūlijam piedalīties turnīrā, kas simboliski nosaukts par Baltijas ceļa kausu.

Piektdien savu dalību turnīrā apstiprināja Lietuva, bet Latvija kavējās ar atbildi, jo sākotnēji bija domāts, ka treniņi vasarā izlases paspārnē notiks bez pārbaudes spēlēm.

"Atsaucāmies kaimiņu uzaicinājumam, kaut gan pagaidām nav iespējams precīzi pateikt, kuri spēlētāji jūlija beigās varēs piedalīties valstsvienības spēlēs. Joprojām ir daudz nezināmo par tuvāko nākotni, tomēr, ja turnīrs notiks, šīs spēles noderēs gan pieredzējušiem basketbolistiem, gan tuvākajiem rezervistiem, gan jaunajiem," LBS citē izlases galvenā trenera Roberta Štelmahera teikto.

Latvijas izlase pagājušajā nedēļā uzsāka koptreniņus, strādājot pamatā ar fizisko sagatavotību un basketbola elementiem.

"Pie īsta basketbola ķersimies tikai pēc kāda laika. Galvenais mērķis paliek - palīdzēt spēlētājiem sagatavoties sezonai. Izmantosim iespēju uzspēlēt, bet sastāvu zināsim tikai īsi pirms turnīra," atklāj Štelmahers.

Pagājušajā nedēļā Igaunijas Basketbola asociācijas (EK) tīmekļa vietnē prezidents Jāks Salumets pauda cerību, ka turnīrs ieliks pamatus jaunam laikmetam Baltijas basketbola sadarbībā. "Mēs ceram, ka turnīrs pāraugs ikgadējā tradīcijā," teica Salumets.

Saskaņā ar Igaunijas Republikas valdības priekšrakstiem, sākot ar 1.jūliju, zāles drīkst uzņemt ne vairāk kā 500 skatītāju.

Pagājušajā nedēļā valstsvienības pirmajos treniņos treneru Roberta Štelmahera, Uvja Helmaņa, Raimonda Feldmaņa un Oskara Ernšteina vadībā ierindā bija 12 basketbolisti: Jānis Bērziņš, Kaspars Bērziņš, Jānis Blūms, Artjoms Butjankovs, Kristaps Dārgais, Rolands Freimanis, Mārtiņš Laksa, Toms Leimanis, Dāvis Rozītis, Artūrs Strautiņš, Aigars Šķēle un Jānis Timma. Šonedēļ viņiem pievienojās arī Rihards Lomažs, Edgars Lasenbergs, Edmunds Elksnis, Mārcis Šteinbergs un Krišs Helmanis. Paredzams, ka turpmāk valstsvienības treniņos iesaistīsies arī citi basketbolisti.

Lietuvas komandas sastāvā Baltijas ceļa kausā varētu būt Mants Kalnietis, Luks Lekēvičs, Artūrs Gudaitis, Mariuss Grigonis, Roks Giedraitis, Edgars Ulanovs.

Latvijas un Igaunijas basketbolistus sadarbība dažādos līmeņos vieno kopš 20.gadsimta divdesmito gadu sākuma. 1924.gada 29.aprīlī Latvijas un Igaunijas valstsvienības Tallinā sacentās spēlē, kas tiek uzskatīta par pirmo nacionālo komandu cīņu Eiropā. Kopš 2013.gada apvienotā turnīrā piedalās Latvijas un Igaunijas sieviešu klubu komandas, kopš 2018.gada rudens vīriešu vienības spēlē "Pafbet" Latvijas - Igaunijas līgā.

Vīriešu valstsvienību līmenī Latvijas un Igaunijas basketbolisti kopš 1992.gada tikušies 27 reizes. Pārsvars bijis latviešiem, kas izcīnījuši 17 uzvaras. Pagaidām pēdējā spēle aizvadīta 2015.gada 10.septembrī Eiropas čempionāta grupas turnīrā Arēnā Rīga, kad Latvijas komanda uzvarēja ar 75:64.

Lietuvas basketbola komandas rēķinā ir trīs Eiropas zelta medaļu komplekti 1937., 1939. un 2003.gadā, trīs olimpiskās bronzas medaļas (1992., 1996. un 2000.gadā). un 2010.gada Pasaules kausa bronza.

Tikmēr Latvija ir pirmā Eiropas čempione 1935.gada sacensībās, savukārt Igaunijas valstsvienības augstākais sasniegums ir piektā vieta Eiropas čempionātā 1937.gadā Rīgā un 1939.gadā Kauņā.

Igaunija pēdējo reizi savās mājās Lietuvu uzņēma Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā 1998.gada beigās, pretiniekiem uzvarot ar 91:60. Savukārt Latvijas valstsvienība no Igaunijas 2014.gada vasarā, kad Valgā tika aizvadīta draudzības spēle, aizbrauca ar 60:72 zaudējumu.

Papildināts viss teksts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi