Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas basketbolisti sarežģītā cīņā uzvar Slovākiju

Latvijas vīriešu basketbola izlase svētdien Arēnā Rīga 2025.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas otrajā spēlē ar rezultātu 64:52 (15:10, 16:17, 14:11, 19:14) pārspēja Slovākijas valstsvienību.

Latvijas izlase, kurai kā vienai no finālturnīra rīkotājām jau nodrošināta vieta meistarsacīkstēs, kvalifikāciju sākusi ar divām uzvarām divos mačos. Lai gan otrajā spēlē latvieši iedzinējos bija tikai 20 sekundes, uzvara tika nodrošināta vien ceturtās ceturtdaļas otrajā pusē.

Latvijas valstsvienībā ar 18 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām izcēlās Andrejs Gražulis, 11 punktus guva un četras rezultatīvas piespēles atdeva Kristers Zoriks, bet nozīmīgu lomu aizsardzībā spēlēja Rodions Kurucs, kurš pārtvēra piecas bumbas, pievienojot arī sešus punktus un piecas atlēkušās bumbas. 

Viesiem 12 punktus guva Šimons Krajčovičs, bet 11 punkti, piecas atlēkušās bumbas, sešas rezultatīvas piespēles un četras pārtvertas bumbas bija Mario Iringam. Slovāku šobrīd labākais spēlētājs Vladimīrs Brodzjanskis guva deviņus punktus.

Mača sākumā latvieši izmantoja pretinieku kļūdas un pārkāpumus, pirmajās trīs minūtes veicot izrāvienu ar 6:0, bet pirmos punktus no spēles viesi guva tikai brīdī, kad tuvojās pirmās ceturtdaļas vidum (8:5). Pirmās desmit minūtes, kurās latvieši izpildīja astoņus neprecīzus tālmetienus, laukuma saimnieki uzvarēja ar 15:10.

Arī otrajā ceturtdaļā rezultāts auga lēni, latviešiem pirmo tālmetienu iemetot vien tā vidū, kad Kristers Zoriks panāca 26:19. Pēc pirmajām 20 minūtēm Lukas Banki vadītajai komandai bija četru punktu pārsvars - 31:27.

Otrā puslaika pirmajās minūtēs slovāki panāca neizšķirtu un trešās ceturtdaļas vidū pirmo reizi mačā izvirzījās vadībā - 36:34. Pēc minūtes pārtraukuma Zoriks realizēja tālmetienu un atguva latviešiem vadību, turpinājumā ar precīziem trīspunktniekiem izceļoties arī kapteinim Dairim Bertānam un Andrejam Gražulim - 43:36. 

Pirms noslēdzošajām desmit minūtēm abas komandas šķīra septiņi punkti (45:38), taču slovāki ātri vien pietuvojās viena precīza metiena attālumā. Pēc vairākiem sekmīgiem uzbrukumiem laukuma saimnieki atjaunoja drošāku vadību, kuru šoreiz no rokām neizlaida.

Latvijas basketbolisti ceturtdien Eiropas čempionāta kvalifikāciju sāka ar uzvaru izbraukumā pār Spāniju, pārspējot mājiniekus ar 79:75, kamēr slovāki savā laukumā ar 60:75 piekāpās Beļģijai.

Pēc mača pret Spāniju Latvijas izlases sastāvā tika veiktas divas izmaiņas un Artūru Strautiņu un Kārli Šiliņu otrajā spēlē aizstāja Krišs Helmanis un Ojārs Siliņš. Savukārt slovāki pret Latviju spēlēja tādā pašā sastāvā, kā devās laukumā pret Beļģiju.

Latvijas komandai jau nodrošinātas tiesības spēlēt finālturnīrā, kas 2025.gada augustā un septembrī risināsies Rīgā. Citām C grupas komandām - Beļģijai, Slovākijai un Spānijai - rezultāti spēlēs ar Latvijas komandu tiks ņemti vērā, nosakot divu ceļazīmju ieguvējus.

No vasarā notikušā Pasaules kausa izcīņas turnīra dalībniekiem kandidātu sarakstā ir septiņi basketbolisti - izņemot Dāvi Bertānu, Rolandu Šmitu, Artūru Žagaru, Aigaru Šķēli un Anžeju Pasečņiku. Šmitam ir liela slodze ULEB Eirolīgā, bet Pasečņikam nepieciešama atpūta, Bertāns šobrīd ir NBA, bet Žagars un Šķēle ārstē savainiojumus.

Darbā ar Latvijas izlasi galvenajam trenerim Lukam Banki palīdz asistenti Jānis Gailītis un Artūrs Visockis-Rubenis.

Latvijas valstsvienība FIBA rangā ir astotajā pozīcijā, savukārt Slovākija ierindojas 60.pozīcijā. Latvijas valstsvienība kopš neatkarības atjaunošanas ar Slovākiju tikusies astoņas reizes, visās izcīnot panākumu.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs mačam ar Slovākiju:

Rodions Kurucs, Artūrs Kurucs (abi - Mursijas UCAM, Spānija), Dairis Bertāns ("VEF Rīga"), Jānis Timma (Santjago de Kampostelas "Obradoiro", Spānija), Klāvs Čavars ("Yokohama", Japāna), Rihards Lomažs (Boloņas "Virtus", Itālija), Andrejs Gražulis (Trento "Aquila", Itālija), Mārcis Šteinbergs (Manrezas "Baxi", Spānija), Toms Leimanis (Madrides "Movistar Estudiantes", Spānija), Kristers Zoriks (Izmiras "Petkimspor", Turcija), Krišs Helmanis (Tībingenes "Tigers", Vācija), Ojārs Siliņš (Ostrovas Velkopolskas "Arged BM Stal", Polija).

Slovākijas vīriešu basketbola izlases sastāvs spēlei ar Latviju:

Mario Ihrings (Pakšas "Atomeromu SE", Ungārija), Matejs Majerčāks (Ostravas "Nova Hut", Čehija), Mihaels Fuseks, Dalibors Hlivāks (abi - "Spišski Rytieri", Slovākija), Andrē Džounss (Bukarestes "Dinamo", Rumānija), Vladimirs Brodzjanskis (Badalonas "Joventut", Spānija), Tomāšs Pavelka ("Šiauliai", Lietuva), Jakubs Mokraņs ("Opava", Čehija), Mareks Doležajs ("Keflavik", Islande), Samuels Volāriks ("Komārno", Slovākija), Šimons Krajčovičs (Brēmerhāfenes "Eisbaren", Vācija), Timotejs Malovecs ("Beograd", Serbija).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi