Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas basketbolisti uzvar Turcijā un nodrošina pirmo vietu apakšgrupā

Latvijas vīriešu basketbola izlase, kas jau novembrī ieguva ceļazīmi uz 2023.gada Pasaules kausa finālturnīru, piektdien izcīnīja uzvaru kvalifikācijas cikla otrā posma priekšpēdējā mačā un nodrošināja pirmo vietu apakšgrupā, taču savainojuma dēļ spēle priekšlaicīgi noslēdzās vienam no valstsvienības šī sasaukuma līderiem Artūram Žagaram.

Latvijas basketbolisti Bursā ar rezultātu 83:74 (26:23, 23:23, 21:7, 13:21) pārspēja Turciju, kas jau iepriekš bija atvadījusies no izredzēm spēlēt finālturnīrā.

Kvalifikācijas otrā posma I grupā pirmajā vietā ar astoņām uzvarām deviņās spēlēs ir Latvija un neviena no tuvākajām sāncensēm to nevar apsteigt. Atlases ciklu Latvijas izlase noslēgs pirmdien ar mājas spēli pret Grieķiju.

Lai gan ceļazīme uz finālturnīru ir nodrošināta, katrs mačs ir svarīgs cīņā par augstāku vietu FIBA reitingā, pēc kura nosaka izložu grozus.

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās bija Žagars, kurš nepilnās 11 minūtēs guva 14 punktus, realizējot piecus no sešiem metieniem no spēles, tajā skaitā visus četrus tālmetienus. Otrajā puslaikā kājas savainojuma dēļ viņam gan mačs noslēdzās.

Toms Leimanis pievienoja 11 punktus, pa desmit guva Artūrs Strautiņš, kuram bija arī piecas atlēkušās bumbas, un Dairis Bertāns. Anžejs Pasečņiks pievienoja deviņus punktus, Aigars Šķēle - astoņus, Andrejam Gražulim bija daudzpusīgākais sniegums ar septiņiem punktiem, piecām atlēkušajām bumbām, piecām rezultatīvām piespēlēm un trīs pārtvertām bumbām, kamēr Klāvs Čavars sakrāja sešus punktus un septiņas bumbas zem groziem.

Turkiem 17 punktus guva Onuralps Bitims, bet pa 15 sameta Jigits Arslans un Sadiks Kabadza. 

Latviešiem bija nedaudz labāka metienu precizitāte un vairāk izcīnīto bumbu zem groziem (38/23).

Latvijas izlases starta pieciniekā bija komandas kapteinis Dairis Bertāns, Andrejs Gražulis, Toms Leimanis, Anžejs Pasečņiks un Artūrs Strautiņš. Mača beigās debiju izlasē piedzīvoja Krišs Helmanis.

Pirmie uzbrukumi latviešiem nebija sekmīgi, bet nedaudz vēlāk Pasečņiks ar pāris bumbas triecieniem grozā no augšas pietuvināja viesus rezultātā (5:6). Ar precīziem tālmetieniem spēlē iesaistījās Artūrs Žagars, taču arī pretinieki bija nekļūdīgi aiz perimetra. Tieši Žagars ar "trejaci" pirmo reizi mačā panāca neizšķirtu (18:18), bet pirmās desmit minūtes noslēdzās ar rezultātu 26:23 Lukas Banki vadītās komandas labā.

Otrajā ceturtdaļā latvieši ātri sakrāja piezīmju normu un tās otrajā pusē uz neilgu brīdi izlaida no rokām vadību. Pēc tam viesi ar vairākiem precīziem metieniem no spēles un soda metienu līnijas atgriezās vadībā un pirmās 20 minūtes uzvarēja ar 49:46.

Otrā puslaika ievadā Strautiņš un Žagars realizēja vēl pa tālmetienam, nostiprinot Latvijas izlasei vadību. Tiesa, savainojuma dēļ priekšlaicīgi spēle noslēdzās Žagaram, kura prombūtnē punktus aiz perimetra krāja Toms Leimanis. Trešajā ceturtdaļā latvieši ielaida nieka septiņus punktus, turpretī paši guva trīsreiz vairāk, kas ļāva iegūt stabilu 17 punktu pārsvaru (70:53).

Arī ceturtajā ceturtdaļā latviešiem izdevās ierobežot pretinieku. Lai gan Mārtiņš Laksa, spēlējot pret pretinieku līderi Onuralpu Bitimi, īsā laikā sakrāja vairākus pārkāpumus un pretinieki uzbruka arvien veiksmīgāk, tomēr vadība tika noturēta un izcīnīta uzvara.

Vietu finālturnīrā Latvija nodrošināja novembrī, savukārt turki jau zaudējuši izredzes kvalificēties Pasaules kausa finālturnīram.

Pirmā apļa spēlē 25.augustā pārpildītajā "Arēnā Rīga" Latvijas komanda sagrāva Turcijas izlasi ar 111:85. No divpadsmitnieka, kas cīņā piedalījās toreiz, uz Bursu devās trīs spēlētāji - Dairis Bertāns, Andrejs Gražulis un Klāvs Čavars. Arī Turcijas vienības sastāvs ir krietni mainījies, turklāt ar komandu nebija valstsvienības galvenā trenera Ergina Atamana.

Finālturnīram, kas 2023.gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās, kvalificēsies pirmo trīs vietu ieguvēji.

Lukam Banki darbā ar izlasi palīdz treneri Jānis Gailītis un Artūrs Visockis-Rubenis, kā arī fiziskās sagatavotības treneris Oskars Ernšteins.

Latvijas izlases sastāvs spēlei ar Turciju:

Dairis Bertāns, Anžejs Pasečņiks (abi - Seviljas "Real Betis", Spānija), Artūrs Strautiņš (Redžo Emīlijas "UnaHotels", Itālija), Artis Ate ("VEF Rīga"), Klāvs Čavars (Ļubļinas "Start", Polija), Aigars Šķēle (Lielpolijas Ostruvas "Stal", Polija), Andrejs Gražulis (Trento "Dolomiti Energia", Itālija), Mārtiņš Laksa (Jonavas "CBet", Lietuva), Toms Leimanis (Madrides "Movistar Estudiantes", Spānija), Mārcis Šteinbergs (Manrezas "Baxi", Spānija), Artūrs Žagars (Ķēdaiņu "Nevežis", Lietuva), Krišs Helmanis (Tībingenes "Tigers", Vācija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi