Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Latvijas U-20 basketbola izlase dramatiskā papildlaikā pārspēj Krieviju

Artūra Štālberga vadītā Latvijas U-20 basketbola izlase trešdien Tallinā izcīnīja otro uzvaru Eiropas čempionātā, šoreiz papildlaikā ar 89:85 (19:16, 21:23, 18:20, 17:16, 14:10) sagādājot otro neveiksmi Krievijai. Šī bija pirmā Latvijas junioru uzvara pār Krieviju EČ finālturnīros.

Spēle aizritēja visai līdzīgi - pēc pirmās ceturtdaļas Latvija atradās vadībā ar 19:16, bet pēc puslaika pārsvars jau bija sarucis līdz minimumam (40:39). Līdzvērtīga cīņa laukumā bija vērojama arī turpinājumā un vērā ņemamu pārsvaru neizdevās iegūt nevienai no izlasēm. Visbeidzot, pēc nelielas ofensīvas mača 34.minūtē Latvijai +7 (66:59). Pēdējās minūtes aizritēja nervozā cīņā, vēl 71 sekundi pirms pamatlaika beigām uz tablo 74:72 Latvijas labā. Aptuveni 40 sekundes pirms mača beigām jau vadībā Krievija (75:74), bet Kaspars Vecvagars ar soda metienu rezultātu izlīdzināja. Atlikušajās pamatlaika sekundēs Krievijai neprecīzs tālmetiens, bet uz tablo saglabājās neizšķirts un uzvarētāja noskaidrošanai bija nepieciešams pagarinājums.

Papildu piecminūti ar precīzu pustālo sāka Krievija, bet Latvija atbildēja ar diviem trejačiem un Vecvagara divpunktnieku. Pretinieki visai bieži kļūdījās no soda metienu līnijas, tikmēr atkal precīzs bija Vecvagars (87:82). Atlikušajā pusotrā minūtē mūsējie ne bez grūtībām pārsvaru noturēja un svinēja svarīgu panākumu ar 89:85.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē bija Kaspars Vecvagars, kuram 25 punkti. Vēl 10 gūto punktu robežu pārvarēja Jānis Bērziņš (19), Inguss Jakovičs (14) un Andrejs Gražulis 12, kuram arī 16 atlēkušās bumbas. Vēl 9 punkti un 11 atlēkušās Ojāram Siliņam. Krievijai 21 punkts Vladislava Truškina rēķinā.

Latvija ne tikai precīzāk meta no visām distancēm, bet bija pārāka arī zem groziem (45:40). Krievija pērn palika tikai 11.vietā, kamēr Latvijas juniori izcīnīja visu laiku augstāko, 6.pozīciju.

"Uzvaru nodrošināja pacietība un komandas raksturs. Bijām labi izpētījuši Krievijas izlases stilu, kvalitatīvi izpildījām spēles plānu, neļaujot pretiniekiem mūs apspēlēt viens pret vienu un spiežot viņus mest pāri rokām. Taču savā praksē neatceros spēli, kurā pretinieki tik precīzi būtu metuši no ļoti sarežģītām situācijām," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē izlases galveno treneri Artūru Štālbergu. "Puslaika pārtraukumā uzsvēru, ka nedrīkstam atkāpties no sava - gan jau tad sagaidīsim arī pretinieku veiksmju sērijas beigas. Tās pienāca pagarinājumā, kad krieviem vairāki metieni neiekrita un spējām nosargāt nelielo pārsvaru."

"Prieks, ka jau trešajā spēlē pēc kārtas - arī pārbaudes mačā ar zviedriem un čempionāta pirmajā spēlē ar izraēliešiem - diktējām tempu. Ar ātru spēli uzbrukumā piespiedām arī Krievijas izlasi spēlēt ar mazo sastāvu. Ātras un agresīvas piespēles palīdzēja bieži izveidot vairākuma situācijas uzbrukumā, kuras labi realizējām," piebilst treneris. "Uzvarējām cīņā pie groziem, tiesa, biežāk kļūdījāmies. Taču tās bija darba, nevis paviršības kļūdas. Bija uzstādījums spēlēt agresīvi - gan ar asām piespēlēm, gan caurgājieniem. Tas arī tika darīts un dažās situācijās pretinieku aizsargi mūs par to sodīja. Taču daudz biežāk guvām labumu - punktus vai tiesības uz soda metieniem. Krievi bieži tikai ar pārkāpumiem varēja nobremzēt mūsu ātros uzbrukumus un bieži nespēja apturēt mūsu "pick n'roll" sadarbības."

"Tagad spēlētājiem jāatjauno emocijas, būs darbs arī dakteriem, kaut arī nopietnu savainojumu, par laimi, nav. Esam redzējuši bulgāru pārbaudes spēles - laba komanda, kas spēlē daudz organizētāk nekā krievi. Sastāvā ir septiņi spēlētāji, kuri pērn U-18 čempionātā izcīnīja astoto vietu. Likme ir augsta - ja uzvaram, jau esam otrajā posmā vismaz ar vienu uzvaru," izcēla Štālbergs.

Turpinājumā mūsējos gaida tikšanās ar Bulgārijas (ceturtdien) un Spānijas (piektdien) vienaudžiem. Cīņu par medaļām turpinās grupas trīs labākās komandas, bet atlikušās divas cīnīsies par vietas saglabāšanu spēcīgāko vidū. Jau ziņots, ka trešdien turnīru Latvijas basketbolisti sāka ar pārliecinošu uzvaru pār Izraēlu (87:59).

C grupas kopvērtējumā Spānijai un Latvija ir pa divām uzvarām, seko Krievija ar divām neveiksmēm, bet Izraēlai un Bulgārijai pa vienam zaudējumam. Trešdienas otrajā grupas spēlē Spānija ar 78:64 pārspēja Bulgāriju.  

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

saspēles vadītāji - Kaspars Vecvagars (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva) un Ingus Jakovičs (''Liepāja''/''Triobet''); aizsargi - Toms Leimanis, Edgars Štelmahers (abi - "Ventspils Augstskola") un Roberts Krūmiņš ("Liepāja"/"Triobet"); uzbrucēji - Ojārs Siliņš (Redžo di Emīlijas "Trenkwalder", Itālija), Jānis Bērziņš ("Valmiera"), Roberts Stumbris ("Jūrmala"/"Fēnikss") un Pēteris Rēķis ("Latvijas Universitāte"); centri Andrejs Gražulis, Iļja Gromovs (abi - "Ventspils Augstskola") un Elvis Saulītis ("Valmiera").

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi