Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mārtiņš Laksa: Iepriekšējās divās sezonās Spānijā daudz ko iemācījos

Latvijas vīriešu basketbola izlases uzbrucējs Mārtiņš Laksa iepriekšējās divās sezonās Spānijā daudz ko iemācījās, lai gan pērn tikpat kā laukumā nedevās, sarunā ar aģentūru LETA pauda basketbolists.

Laksa 2017.gadā pirmo reizi karjerā devās leģionāra gaitās, divas sezonas pārstāvot Spānijas augstākās līgas (ACB) klubu Kompostelas "Obradoiro". Savā pirmajā ACB sezonā Laksa laukumā devās 28 cīņās, kurās vidēji desmit minūtēs guva 3,6 punktus, bet 2018./2019.gada sezonā viņš piedalījās vien divos mačos.

Vasarā 29 gadus vecais latvietis pārcēlās uz Poliju, kur Ļubļinas "Start" sastāvā šajā sezonā 19 mačos vidēji spēlējis 30 minūtēs, guvis 14,6 punktus, izcīnījis 4,8 atlēkušās bumbas un veicis 1,2 rezultatīvas piespēles.

"Šosezon apliecinu, ka varu spēlēt - to rāda minūtes, punkti, statistika un trenera uzticība. Taču labas sezonas bija arī iepriekšējās divas, kurās daudz ko iemācījos, lai gan nebija liela spēles laika," šīs sezonas sniegumu komentēja Laksa.

Pēdējo sezonu Spānijā Laksam bija sarežģītas attiecības ar komandas galveno treneri. Viņš atklāja, ka iepriekšējo sezonu pavadīt uz soliņa nebija viegli. 

"Viņš spītīga principa dēļ mani nelaida spēlēt. Pirmajā gadā spēlēju ļoti labi, ja ņem vērā, ka tā bija mana pirmā sezona ārpus Latvijas. Tas bija lēciens uz ACB, kur ļoti daudz ieguvu un iemācījos taktiskā ziņā un spēles lasīšanā. Tagad man ir iespēja to parādīt laukumā, jo iepriekš treneris negribēja uzticēties," stāstīja Laksa.

Basketbolists neatklāja, vai bija pieprasījis īri uz citu komandu, taču bijis piedāvājums ar gandrīz identiskiem nosacījumiem, bet klubs nobremzēja un nepalaida.

"Vēlāk janvārī piedzima dēls, tāpēc arī pats vairs nebiju gatavs doties prom. Tā tas gads arī pagāja. Taču nesūdzos, jo ikdienā varēju pilnvērtīgi trenēties un tādā ziņā mani neierobežoja. Arī komandas biedri bija pārsteigti, ka mani nevēlas izmantot," atcerējās Laksa.

Turpretī Polijā viņš ir sākumsastāva spēlētājs un iemantojis trenera uzticību. "Pats nesūdzos, esmu ļoti apmierināts. Klubam ir veiksmīga sezona un visu gadu spēlējam pārliecinoši. Mērķi viennozīmīgi ir cīnīties par medaļu. Zemākām ambīcijām nevajadzētu būt, citādāk tas nebūtu nopietni," uzsvēra Laksa.

Veiksmīgu sezonu Polijā aizvada arī Rolands Freimanis, kurš pārstāv Vloclavekas "Anwil" komandu.

"Pirms nedēļas tikāmies Polijas kausa ceturtdaļfinālā, kur viņi mūs uzvarēja un pēc tam svētdien tika pie kausa. Kad ir spēles, satiekamies un parunājam. Šobrīd esam divi vienīgie latvieši Polijā," atzina Laksa.

Lai gan nevar salīdzināt ar infrastruktūru Spānijā, apstākļi Polijā basketbolistiem ir gana labi.

"Medicīnas ziņā apstākļi ir aptuveni tādā pašā līmenī kā Spānijā. Komandā ir fizioterapeits un masieris, pie kuriem var iet uz procedūrām. Varbūt organizatoriskajā ziņā nedaudz pieklibo, ka nav menedžera, pie kura vērsties ar basketbolu nesaistītās lietās. Viss pārējais ir līmenī, būtu grēks sūdzēties. Algas arī maksā pietiekami laicīgi. Ar to, par ko parasti basketbolisti citur sūdzas, Polijā viss ir kārtībā," skaidroja Laksa.

Laksa izsaukts uz Latvijas izlases pirmajām divām spēlēm 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā. 

"Tas jau vien ir gods - pārstāvēt Latvijas izlasi. Ja man zvana un piedāvā, tad, protams, neatsaku. Turklāt tā ir iespēja sezonas laikā atbraukt mājās. Iešu un cīnīšos, ja treneris mani redzēs sastāvā, tad būšu priecīgs palīdzēt, lai arī cik minūtes būs jāspēlē. Viss būs atkarīgs no tā, kā iederos trenera sistēmā. Šosezon pietiekami labi spēlēju un parādu spēcīgā čempionātā. Tikai normāla situācija, ja treneris un ģenerālmenedžeris to redz un novērtē, piedāvājot iespēju pacīnīties par vietu sastāvā," stāstīja Laksa, kurš Latvijas izlasē piedalījies 11 spēlēs un guvis 27 punktus, bet pēdējo reizi valstsvienībā viņš spēlēja 2016.gadā.

Latvieši 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra kvalifikācijas pirmajā spēlē piektdien Rīgā tiksies ar Bosnijas un Hercegovinas izlasi, bet trīs dienas vēlāk Botevgradā mēros spēkus ar Bulgāriju.

Latvijas vīriešu izlases pretinieki 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas H grupā būs Grieķijas un Bulgārijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas izlases.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība kopš 1992.gada 11 reizes spēlējusi Eiropas čempionāta finālturnīrā, līdz šim labāko rezultātu sasniedzot 2017.gadā, kad tika izcīnīta piektā vieta.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks četrās valstīs - Čehijā (Prāgā), Gruzijā (Tbilisi), Itālijā (Milānā) un Vācijā (grupas turnīrs Ķelnē, izslēgšanas spēles Berlīnē).

Pērnvasar par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts Roberts Štelmahers. Viņa palīgi būs Uvis Helmanis, Raimonds Feldmanis un fiziskās sagatavotības speciālists Oskars Ernšteins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi