Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Trīs Latvijas basketbolisti uzsāk NBA sezonu

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) regulārā sezona sākās jau 22.oktobrī, bet Latvijas basketbolistu pārstāvētās komandas cīņā iesaistīsies dienu vēlāk, trešdien (naktī uz ceturtdienu pēc Latvijas laika) savā starpā tiekoties Dalasas Mavericks ar Kristapu Porziņģi un Vašingtonas Wizards ar Dāvi Bertānu ierindā.

NBA sezona sākās jau otrdien ar divām spēlēm, kurās Toronto Raptors izcīnīja uzvaru pār Ņūorleānas Pelicans, bet Losandželosas derbijā Clippers pieveica Lakers.

Porziņģim tā sāksies 23.oktobrī savā laukumā cīņā ar Wizards. Tieši Porziņģa startu ar nepacietību gaida ne tikai Latvijas līdzjutēji, bet daudzi šī sporta veida piekritēji un speciālisti. Iepriekšējo divu sezonu laikā Latvijas basketbolists ir aizvadījis vien 48 spēles, pilnībā izlaižot 2018./19.gada sezonu un pirms divām sezonām savainojuma dēļ palaižot garām iespēju debitēt Visu zvaigžņu spēlē.

Tieši Porziņģa neparedzamais sniegums ir NBA interesentu topā, uzskata NBA apskatnieks Maikls Raits. Tiek spriests, vai viņš kļūs par jauno ilggadējā Mavericks simbola vācieša Dirka Novicka aizstājēju. Turklāt gandrīz visiem interesē, kā laukumā izskatīsies iepriekšējās sezonas komandas līderis slovēnis Luka Dončičs kombinācijā ar Porziņģi, kura līgums paredz 158 miljonu ASV dolāru (142 miljoni eiro) saņemšanu piecās sezonās.

Mavericks iepriekšējā sezonā ar līgas labāko jauno spēlētāju Dončiču un pēdējo sezonu aizvadošo Novicki atkāpās uz 14.vietu Rietumu konferencē. Dončičs iepriekšējā sezonā vidēji mačā guva 21,2 punktus, izcīnīja 7,8 bumbas zem groziem un izdalīja komandas biedriem sešas rezultatīvas piespēles. Ja viņš spēs vismaz atkārtot šo sniegumu Porziņģa klātbūtnē, komandai vajadzētu būt tuvu izslēgšanas spēļu zonai vai iekļūt tajā. Tam gan spēcīgajā Rietumu konferencē būs vajadzīgs pilnīgi vesels Porziņģis.

Bertāns pretinieku rindās var ar labu vārdu atcerēties gadus Sanantonio Spurs rindās, kuras vadītājam Gregam Popovičam arī šogad vairums NBA klubu ģenerālmenedžeru (55%) pirms sezonas atvēlējuši labākā līgas trenera laurus.

2018./19.gada sezonā "burvjiem" līdz izslēgšanas spēlēm pietrūka deviņu uzvaru. Turklāt sezonas sākumā būs savainoti vairāki spēlētāji, Aizeju Tomasu ieskaitot.

Bertānam NBA apskatnieks Seko Smits prognozē vietu sākumsastāvā, kas Latvijas basketbolistam ir laba iespēja uzlabot iepriekšējās sezonas statistiku - 8,0 punkti, 3,5 atlēkušās bumbas un 1,3 rezultatīvas piespēles vidēji mačā. Wizards neveiksmju vai garo spēlētāju traumu dēļ, debiju NBA šosezon varētu piedzīvot arī Anžejs Pasečņiks, kurš sezonu iesāks attīstības jeb G līgas vienībā Vašingtonas Capital City Go-Go.

Pirmajā savstarpējā latviešu mačā šajā NBA sezonā favorīti noteikti būs Dalasas kluba spēlētāji.

Pirms diviem mēnešiem Latvijas vēstniecība ASV vēstīja, ka Porziņģa-Bertāna duelis tikšot veltīts Latvijai, taču Dalasas klubs līdz šim nav izziņojis Latvian Heritage Night.

Savā laukumā sezonu uzsāks arī šobrīd par spēcīgāko no latviešu pārstāvētajiem klubiem uzskatītais Bruklinas Nets ar Rodionu Kurucu sastāvā. 23.oktobrī bruklinieši uzņems Minesotas Timberwolves. Nets pagājušajā sezonā pēc triju sezonu pārtraukuma negaidīti iekļuva izslēgšanas spēlēs, kur gan kopš 2001./02.gada zaudējuma finālā pret Lakers neko labāku par otro kārtu nav redzējusi.

Šosezon komandas vadības apetīte ir augusi, ģenerālmenedžerim Šonam Marksam vasarā piesaistot brīvos aģentus - traumu ārstējošo Kevinu Durantu, kura iziešana laukumā šajā sezonā netiek aplūkota, un Kairiju Ērvingu, kuram nāksies vilkt smago līdera nastu. Savukārt zem groziem komanda cer uz centra spēlētāja Deandrē Džordana palīdzību, kurš no Mavericks darījumā ar Porziņģi pagājušajā sezonā ceļoja pretējā virzienā, nonākot Ņujorkā, bet vasarā parakstot līgumu ar Nets. NBA apskatnieks Džons Šūmans par vienu no komandas izaicinājumiem runā tieši par divu lielāko piesaistīto zvaigžņu spēju iekļauties Nets kolektīvā.

Šūmans norāda, ka Nets vājā vieta ir ceturtā numura pozīcija, kurā spēlē traumētais Durants un Vilsons Čendlers, kuram jāizcieš 25 spēļu diskvalifikācija par aizliegto vielu lietošanu. Šajā pozīcijā sevi pierādīt centīsies Kurucs. Tiesa, viņam jātiek galā ar tiesas darbiem, un nav zināms, kā tas basketbolistu ietekmēs. Tāpat nav zināms, kā ar zvaigznēm tiks galā treneris Kenijs Atkinsons, kurš it labi ielika rāmjos talantīgo sastāvu iepriekš. Turklāt prom ir 2018./19.gada Visu zvaigžņu spēles dalībnieks D'Andželo Rasels, kura vairāk nekā 20 punkti spēlē būs jāgūst Ērvingam.

Sastāvs kļuvis spēcīgāks, un šobrīd vieta pamatsastāvā Kurucam, kurš iepriekšējā sezonā 46 reizes uzsāka spēli laukumā, netiek prognozēta. Pagājušajā sezonā Latvijas basketbolista guvums bija vidēji 8,5 punkti, 3,9 atlēkušās bumbas un 0,8 rezultatīvas piespēles spēlē. 

Pirms sezonas veiktās NBA klubu ģenerālmenedžeru aptaujas rezultāti NBA mājaslapā internetā liecina, ka vislielākās izredzes šosezon celt virs galvas NBA čempionu kausu ir pērnās sezonas līgas vērtīgākajam spēlētājam Kavai Lenardam un Losandželosas Clippers. 46 procenti no 30 ģenerālmenedžeriem dod priekšroku Clippers, kuram no čempionvienības Raptors pievienojās Lenards, bet no Oklahomasitijas - Pols Džordžs.

36 procenti aptaujāto uzskata, ka par čempioni kļūs grieķu talanta Jaņņa Adetokunbo pārstāvētā Milvoki Bucks. Savukārt 11 procenti izvēlas Lakers ar Lebronu Džeimsu un Entoniju Deivisu, atlikušos procentus atstājot Goldensteitas Warriors un Portlendas Trail Blazers. Sliktāk par viņiem vērtētas Hjūstonas Rockets un Denveras Nuggets izredzes.

Pērnā gada favorīti Warriors šajā starpsezonā zaudēja traumēto Durentu un visu sezonu, visticamāk, izlaidīs vēl viens komandas līderis Klejs Tompsons, tādējādi Goldensteitas klubam pacīnīties par čempiontitulu būs ļoti sarežģīti.

Austrumu konferencē nenoliedzama favorīte ir Bucks, otro vietu atvēlot Filadelfijas 76ers, tomēr jāatceras Pasaules kausa sacensības šoruden, kurās ar grieķu zvaigzni tika galā Brazīlijas izlase. Tomēr Adetokunbo akcijas ir vislielākās NBA vērtīgākā spēlētāja izvēlē, aiz viņa kā rezervistus ģenerālmenedžeriem nosaucot Deivisu, Lenardu un Warriors spilgtāko zvaigzni Stefanu Kariju. 86 procentiem ģenerālmenedžeru grieķis būtu pirmā izvēle komandas veidošanā.

Tiek prognozēts, ka lielākās galvassāpes pretiniekiem šosezon uzbrūkošā aizsarga pozīcijā sagādās Rockets pārstāvis divkārtējais NBA čempions Džeimss Hārdens, bet labākais saspēles vadītājs būs Karijs, vieglā uzbrucēja postenī topā būs Lenards un Džeimss, bet Adetokunbo nebūs konkurences smagā uzbrucēja postenī.

Centra spēlētāja postenī kā potenciāli labākais prognozēts Nuggets pārstāvošais serbs Nikola Jokičs, aiz sevis atstājot 76ers pārstāvi Džoelu Embīdu.

Sākot ar šo sezonu, NBA spēļu translācijas Latvijā nodrošinās All Media Baltics, tādējādi planētā spēcīgākā līga vairs nebūs vērojama kanālā Best4Sport TV. All Media Baltics sezonas laikā pārraidīs vairāk nekā 200 NBA spēļu tiešraides, tai skaitā 48 labākās brīvdienu spēles, kas notiks NBA sestdienu un svētdienu laikā.  

Skatītājiem būs iespēja TVPlay Sports kanālos skatīties septiņas regulārās sezonas spēles nedēļā, izslēgšanas posma spēles, Ziemassvētku dienas spēles, Visu zvaigžņu spēles, konferenču finālspēles un finālspēles. Tāpat būs iespēja noskatīties arī vēl septiņas papildu spēļu tiešraides NBA TV kanālā, ko piedāvās satelīttelevīzija TVPlay Home un video satura platforma TVPlay Premium. Vismaz viena spēle nedēļā tiks pārraidīta arī kanālā TV6.

2018./2019.gada sezonā par čempioniem kļuva Raptors basketbolisti, kas finālsērijā ar 4-2 pārspēja Warriors vienību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi