Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Vecvagars basketbola izlases kandidātu sarakstā iekļauj arī četrus Eirolīgas pārstāvjus

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars valstsvienības paplašinātajā kandidātu sarakstā pirmajām divām 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm iekļāvis 24 spēlētājus, tostarp arī Jānis Strēlnieku, Jāni Timmu, Dairi Bertānu un Rodionu Kurucu, kuri pārstāv ULEB Eirolīgas klubus, kam izlašu pauzē pārtraukums nav plānots.

Latvijas izlase Pasaules kausa kvalifikāciju sāks 24.novembrī viesos pret Turciju, bet divas dienas vēlāk mājās uzņems Zviedriju.

Kandidātu sarakstā iekļauti deviņi spēlētāji, kuri šoruden piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā, izcīnot augsto piekto vietu. Tāpat starp pretendentiem uz vietu komandā ir četri basketbolisti, kuri valstsvienībā vēl nav spēlējuši.

Starp kandidātiem prognozējami nav abi Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošie latvieši Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns, jo arī šajā līgā nekādi pārtraukumi sezonas gaitā nav plānoti.

"Kandidātu saraksts tapis sadarbībā ar LBS Treneru komisiju. Tā kā valstsvienības darbam atvēlētais "logs" ir ļoti īss, nebūs laika eksperimentiem un spēlētāju pārbaudīšanai, tāpēc uz spēlēm izsauksim 12-15 spēlētājus un vairākiem basketbolistiem iekļūšana šajā sarakstā drīzāk ir signāls, ka mēs uz viņiem ceram tālākā nākotnē," LBS citē Vecvagaru. "Atlikušajā laikā plānus var koriģēt savainojumi un var rasties situācija, ka konkrētā pozīcijā jāiesaista spēlētājs, kurš pagaidām nešķiet prioritārs."

Kandidātu sarakstā nav ULEB Eirolīgā ceturtdien debiju piedzīvojušais jaunais talants Rinalds Mālmanis.

Jau vēstīts, ka joprojām zem jautājuma zīmes ir ULEB Eirolīgas klubu spēlētāju līdzdalība izlasēs, jo šajā turnīrā pārtraukums izlašu vajadzībām nav paredzēts.

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) oktobra sākumā paziņoja, ka 2019.gada Pasaules kausa Eiropas zonas kvalifikācijas turnīra 2017.gada novembra un 2018.gada februāra spēles pārceltas no ceturtdienas uz piektdienu, cerot, ka tas beidzot atrisinās konfliktu ar ULEB Eirolīgu. Tiesa, ULEB Eirolīgas klubi pāris dienas vēlāk sanāksmē noraidīja FIBA piedāvātas izmaiņas.

"Lielāko neskaidrību joprojām rada Eirolīgas spēlētāju statuss. Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns un Jānis Timma man apliecinājuši, ka ir gatavi spēlēt valstsvienībā, ja būs iespēja to darīt. Spēlētājiem nosūtīti oficiāli uzaicinājumi un tālāk stājas spēkā juridiskās procedūras, kurās iesaistītas ne tikai FIBA un ULEB Eirolīga, bet arī Eirolīgas pārstāvēto valstu sporta organizācijas un valdības. Bet pagaidām mums, trenerim, jābūt gataviem dažādiem variantiem," situāciju skaidroja Vecvagars.

"Ja paliek spēkā [pašreizējais] Eirolīgas kalendārs, kurā paredzētas spēles 23.novembrī, spēlētāji pat pauduši gatavību 24. novembrī ierasties uz spēli Stambulā, taču, manuprāt, tas būtu ļoti riskants solis - trīs nopietnas spēles četrās dienās ar diviem pārlidojumiem. Iespējams, būtu lietderīgi vislabāko sastāvu sapulcēt 26.novembrī uz spēli Rīgā. Taču, lai kā risināsies šis jautājums, mērķis paliek nemainīgs - cīņa par uzvaru katrā spēlē," uzsvēra treneris.

Tikmēr ar ULEB Eirokausā startējošo klubu spēlētājiem nekādu problēmu neesot. "Šajā turnīrā valstsvienības "loga" laikā spēļu nebūs. Patīkami, ka absolūti lielākajai spēlētāju daļai sezona sākusies veiksmīgi - ir nozīmīga loma un liels spēles laiks klubu sastāvos. Tas attiecas gan uz Eiropas čempionāta finālturnīra dalībniekiem gan, piemēram, Mareku Mejeri un Anžeju Pasečņiku, kuri vasarā nepiedalījās kopīgajā darbā," gandarījumu pauda treneris.

Izlases kandidāti Rīgā tiek gaidīti tūlīt pēc nacionālo čempionātu spēlēm, kuras notiks 18. un 19.novembrī. "Pirmais koptreniņš paredzēts pirmdien, 20.novembra vakarā. 21. novembrī divreiz trenēsimies Rīgā, bet jau 22.novembrī dosimies uz Turciju, lai bez lieka stresa varētu aizvadīt divus treniņus spēles vietā Bursā. 25.novembrī atgriežamies Rīgā, bet 26.novembrī plkst.17 gaidām visus līdzjutējus "Arēnā Rīga" uz spēli ar Zviedriju. "Sestā spēlētāja" atbalsts ļoti noderēs, lai spertu soli tuvāk Pasaules kausa finālturnīram, kurā, sapulcējot vislabāko sastāvu, būs iespēja sagādāt tādus pašus svētkus, kā septembrī Eiropas čempionāta laikā," norādīja Vecvagars.

Uz Rīgas maču biļetes sākot tirgot nākamajā otrdienā.

Vienā grupā ar Latviju, Turciju un Zviedriju spēlēs arī Ukraina. Grupas trīs labākās komandas iekļūs nākamajā kvalifikācijas kārtā. Tajā tās, ņemot līdzi savstarpējo spēļu rezultātus, apvienosies ar apakšgrupas, kurā būs Eiropas čempione Slovēnija, bronzas medaļniece Spānija, kā arī Melnkalne un Baltkrievija, trim labākajām izlasēm. Pēc tam Pasaules kausam kvalificēsies trīs labākās izlases no šīs apakšgrupas.

LETA jau vēstīja, ka Zviedrija un Turcija savus kandidātus nosauca jau pirms vairākām nedēļām. Turcijas izlasē pieteikti septiņi Eirolīgas basketbolisti, bet Zviedrijas valstsvienībā - viens.

Latvijas izlasi ar Turciju jau tikās šī gada Eiropas čempionātā, izcīnot uzvaru ar 89:79.

Latvijas basketbola izlases paplašinātais kandidātu saraksts 2019.gada Pasaules kausa novembra kvalifikācijas spēlēm:

Jānis Strēlnieks (Pireju "Olympiakos", Grieķija), Aigars Šķēle, Ingus Jakovičs, Rihards Lomažs, Rolands Zaķis (visi - "Ventspils"), Dāvis Lejasmeiers (Krosno KKK MOSiR, Polija), Dairis Bertāns (Milānas "AX Armani Exchange Olimpia", Itālija), Jānis Blūms (Saragosas "Tecnyconta", Spānija), Artūrs Ausējs (Pasvāles "Pieno žvaigždes", Lietuva), Mārtiņš Laksa (Kompostelas "Rio Natura Monbus Obradoiro", Spānija), Haralds Kārlis ("Jūrmala"), Jānis Timma (Vitorijas "Baskonia", Spānija), Žanis Peiners (Panevežas "Lietkabelis", Lietuva), Rodions Kurucs (Barselonas "Lassa", Spānija), Artūrs Strautiņš (Kapo d'Orlando "SikeliArchivi", Itālija), Ojārs Siliņš (Trento "Dolomiti Energia", Itālija), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānija), Mareks Mejeris, Iļja Gromovs, Klāvs Čavars (abi - "VEF Rīga"), Rolands Freimanis (Gaziantep", Turcija), Andrejs Gražulis (Permas "Parma", Krievija), Andžejs Pasečņiks (Grankanārijas "Herbalife", Spānija), Mārtiņš Meiers (Kazaņas "Unics", Krievija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi