Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vecvagars: Līdzdalībai PK izcīņā esam tuvāk nekā jebkad

Latvijas vīriešu basketbola izlases atrašanās netālu līdz iekļūšanai Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā vairo komandas motivāciju un iedvesmu, uzskata valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā Latvijas basketbolisti 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas ietvaros svarīgā mačā savā laukumā ar 75:84 piekāpās Melnkalnei, bet pēc tam viesos ar 82:77 pārspēja Slovēniju, cīņas gaitā atspēlējoties no 17 punktu deficīta.

Tiesa, arī šajā sasaukumā Latvijas izlase bija spiesta iztikt bez vairākiem līderiem.

"Jūnijā un septembrī lieku reizi pārliecinājāmies par Jāņa Strēlnieka milzīgo nozīmi mūsu komandas spēlē. Šoreiz uz viņa palīdzību tika cerēts un strādāts, taču, ņemot vērā visus apstākļus - Pirejas Olympiakos kalendāru, Jāņa neseno savainojumu - bijām gatavi, ka viņa nebūs. Tāpat, ka nebūs savainojumu ārstējošā Artūra Žagara, kura kandidatūra bija paplašinātajā sarakstā," intervijā Latvijas Basketbola savienībai (LBS) teica Vecvagars. "Toties tas, ka veselības problēmu dēļ nevarēs spēlēt Aigars Šķēle, kļuva zināms pašā izlases "loga" priekšvakarā, bet Ingus Jakovičs no ierindas izgāja pēdējā brīdī. Darbojoties ugunsdzēsēju režīmā, nācās no Ukrainas saukt talkā Mārci Vītolu, kuram tas bija pirmais uzaicinājums valstsvienībā."

Vītols spēlēja tikai mačā pret Melnkalni, bet Vecvagars uzsvēra, ka basketbolists komandas spēlē iekļāvies labi.

"Jā, bija klusa cerība, ka pretinieki viņu nepazīs, un Mārcim izdosies pārsteigt ar rezultatīvām darbībām. Metieni neiekrita, bet līdz šim tikai Rihards Lomažs debijas spēli spējis aizvadīt savā labākajā līmenī," norādīja Vecvagars.

"Bija skaidrs, ka nāksies meklēt variantus, lai kompensētu izteikta saspēles vadītāja trūkumu. Tā nav traģēdija, jo modernajā basketbolā bieži nav strikta dalījuma starp pozīcijām. Bija svarīgi, lai visu laiku laukumā būtu divi spēlētāji, kuri var darboties ar bumbu, veidojot izdevības sev un citiem. Tā savā klubā spēlē Kaspars [Vecvagars], arī Lomažs. Kādreiz tādā stilā spēlēja Dairis [Bertāns], taču tagad klubā viņam ir citas funkcijas un mazāka slodze," izteicās Latvijas izlases galvenais treneris.

Vecvagars atzina, ka šī problēma lika par sevi manīt Slovēnijā.

"Partneri cerēja uz Dairi, paļāvās uz viņu. Kaut arī uzstādījums bija iniciatīvu uzņemties pārmaiņus, laukumā uz Bertānu gūlās lielāka slodze. Gan fiziski, gan psiholoģiski. Viņš ļoti centās un daudz izdarīja, bet varētu veikt vēl vairāk, ja būtu laiks atgūt iepriekšējās iemaņas," minēja treneris.

Brīdī, kad Latvijas izlase pirmajā puslaikā nonāca pamatīgos iedzinējos pret Slovēniju, komandai esot pietrūcis pacietības.

"Uzstādījums bija uzbrukumus veidot caur pretinieku soda laukumu, izmantojot dažādas iespējas - gan uzbrukt no tuvās distances, gan saraustīt pretinieku aizsardzību ar vairākām piespēlēm un nogādāt bumbu brīvam metienam no perimetra. Taču kaut ko netrāpījām paši, dažās epizodēs klusēja tiesnešu svilpe, un sākās ķēdes reakcija: steiga - kļūda vai neprecīzs metiens - stress - kļūda. Savukārt pretiniekiem katra tāda epizode vairoja pārliecību," atminējās Vecvagars.

"Lielajā pārtraukumā nebiju ģērbtuvē pirmajās minūtēs, kad tradicionāli ar palīgiem apspriežam plānu un ļaujam spēlētājiem pašiem aprunāties. Kad iegājām, bija konstruktīva runa par basketbolu - kā jāmaina aizsardzība un uzbrukums, ka jābūt vēl agresīvākiem. Situācijas nopietnību visi saprata bez liekiem vārdiem," apmierināts bija Latvijas izlases stūrmanis.

Vecvagars pauda nožēlu, ka nav izdevies izmantot fantastisko līdzjutēju atbalstu un savā laukumā pieveikt Melnkalni. "Taču līdzdalībai Pasaules kausa izcīņā esam tuvāk nekā jebkad un tas vairo motivāciju un iedvesmu."

Speciālists gan piebilda, ka šobrīd runāt par februāra noslēdzošajām spēlēm un tad pieejamajiem spēlētājiem neesot vērts.

"Skaidrs, ka centīsimies runāt ar visiem ULEB Eirolīgas spēlētājiem, viņu klubiem un pārstāvjiem. Skaidrs, ka jātur īkšķus, lai visi būtu veseli un labā sportiskajā formā. Lai mums, treneriem, būtu grūti sastāvu izvēlēties, nevis vienkārši nokomplektēt. Jebkurā gadījumā varu atkārtot to, ko esmu teicis pirms katra spēļu cikla - neatkarīgi no uzvārdiem, iesim laukumā cīnīties par uzvaru," kaujiniecisks bija Vecvagars.

I grupas kopvērtējumā pēc desmit kārtām līdere ar astoņām uzvarām ir Spānija, bet par vienu panākumu mazāk ir Turcijai. Abas izlases jau ir nodrošinājušas iekļūšanu Pasaules kausa finālturnīrā. Tālāk ar sešām uzvarām seko Melnkalne un Latvija, kamēr Ukrainai ir piecas uzvaras. Savukārt pēdējā, sestā, ar diviem panākumiem ir Eiropas čempione Slovēnija.

Trešajā un noslēdzošajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Ja Latvijas izlase uzvarēs Spāniju, pret Melnkalni tai ceļazīmes iegūšanai derēs uzvara ar jebkādu pārsvaru. Savukārt, ja latvieši zaudēs spāņiem, bet Melnkalne uzvarēs Ukrainas basketbolistus, Latvijai pret melnkalniešiem būs nepieciešama uzvara ar vismaz desmit punktu pārsvaru.

Trīs labākās apakšgrupas komandas izcīnīs ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi