Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vētra: Mūs sagaida divas pilnīgi dažādas spēles

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienību 2023.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ievadā sagaida divas pilnīgi dažādas spēles, pirmdien notikušajā preses konferencē atzīmēja izlases galvenais treneris Gundars Vētra.

Latvijas basketbolistes 11.novembrī Telavivā tiksies ar Izraēlas valstsvienību, bet trīs dienas vēlāk Rīgā uzņems Zviedriju.

"Zinot iepriekšējās sezonas, mačā pret Izraēlu jāgatavojas spēlei pret komandu, kas spēlēs gudri un mēģinās izmantot mūsu vājās vietas. Spēle būs daudz balstīta uz ārējās līnijas spēlētājam, kuras ir labas metējas un lēmumu pieņēmējas laukumā. Noteikti, ka viņas centīsies mūs piemānīt, nevis noskriet vai fiziski apspēlēt. Turpretī Zviedrija būs atlētiska un fiziski spēcīga, bet varbūt ne tik saspēlētā. Domāju, ka mūs sagaida divas pilnīgi dažādas spēles," par nākamajām divām pretiniecēm stāstīja Vētra.

Latvijas izlases galvenajam trenerim darbā palīdz kādreizējie valstsvienības vadītāji Ainars Zvirgzdiņš un Mārtiņš Zībarts, kā arī Matīss Rožlapa.

"Ar kolēģiem komunicējām gan vasarā, gan šajā laikā. Cenšamies nepārsātināt spēlētājas ar daudzām taktiskām niansēm, vairāk koncentrējamies pamatlietām. Dažām basketbolistēm vēl nedēļas nogalē bija spēles klubos. Ir nogurums, taču izlasē arī ir jāmācās jaunas lietas. Spēlētājām nav viegli, mainoties apstākļiem, kuriem ne vienmēr var ātri pielāgoties," atzīmēja Vētra.

No pēdējo gadu valstsvienības vadošajām spēlētājām izlases sastāvā nav iekļauta Kristīne Vītola. Tāpat starp 13 spēlētājām nav arī Kates Krēsliņas, kura šosezon vēl nav spēlējusi neviena kluba sastāvā.

"Kate šobrīd ir pagājusi nedaudz nost no basketbola, taču domāju, ka viņa taisās atgriezties. Ar Kristīni vasarā bija saruna un viņa bija nolēmusi strādāt individuāli. Gribējām, lai Kristīne būtu, taču cienām viņas lēmumu un ceram, ka nākotnē viņai būs interese atkal spēlēt izlasē. Abas spēlētājas paliek mūsu redzeslokā," atklāja Vētra.

Tāpat Vētra atklāja, ka uz izbraukuma spēli Izraēlā, visticamāk, nedosies Aija Klakocka.

Tikmēr valstsvienības līdere Anete Šteinberga bija gandarīta, ka atkal satikusi savas izlases biedrenes. "Būšana mājās vienmēr sagādā labas emocijas, kas vēlāk palīdz turpināt sezonu klubā," teica Šteinberga.

"Vasarā bija divi nelieli sabraukumi, kuros varējām saprast trenera taktiskos zīmējumus. Noteikti, ka izmantosim mūsu spēcīgās puses. Mums ir labas metējas un spēks zem groza, kā arī varam parādīt agresīvu aizsardzību," turpināja Šteinberga.

Latvijas valstsvienības sastāvā iekļautas 13 spēlētājas no Turcijas, Itālijas un Spānijas klubiem, kā arī Latvijas komandām "TTT Rīga" un "Rīgas Stradiņa universitāte" (RSU).

2023.gada Eiropas sieviešu basketbola čempionāta kvalifikācijas turnīrā piedalās 38 komandas, kuras sadalītas desmit grupās (astoņās pa četrām komandām, divās - pa trim). Katrā grupā tiks izspēlēti divu apļu turnīri. Otrā apļa spēles komandas aizvadīs 2022.gada novembrī un 2023.gada februārī.

Finālturnīram kvalificēsies grupas uzvarētājas un četras labākās otro vietu ieguvējas. Izraēlas izlasei jau garantētas tiesības spēlēt finālturnīrā, kas 2023.gada septembrī notiks Slovēnijā un Izraēlā. 

Līdz ar to ir iespējams, ka finālturnīrā spēlēs visas trīs J grupas komandas - ja Izraēla paliks trešajā vietā, grupas uzvarētājas saņems garantētu ceļazīmi, bet otrās vietas ieguvējām būs iespēja spēlēt finālturnīrā, ja bilance būs labāka nekā otrās vietas ieguvējām sešās citās grupās.

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas čempionāta finālturnīrā pirmo reizi spēlēja 1999.gadā. No 2005. līdz 2019.gadam Latvija bija pārstāvēta astoņos finālturnīros pēc kārtas, šajā laikā piecas reizes spēlējot ceturtdaļfinālā (labākais rezultāts - ceturtā vieta 2007.gadā), pa reizei izcīnot tiesības spēlēt olimpiskajā turnīrā un Pasaules kausa izcīņā). 

2021.gada čempionāta kvalifikācijā Latvijas valstsvienība grupā ierindojās otrajā vietā un, salīdzinot bilances ar citu grupu otro vietu ieguvējām, palika viena punkta attālumā no iespējas spēlēt finālturnīrā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidāšu saraksts:

Elīna Babkina (Ankaras "Cankaya Universitesi", Turcija), Ilze Jākobsone (Stambulas "Bešiktaš", Turcija), Vanesa Jasa, Ieva Pulvere, Luīze Sila, Aija Klakocka (visas - "TTT Rīga"), Māra Mote, Marta Leimane (abas - RSU), Kitija Laksa (Skio "Famila", Itālija), Paula Strautmane ("Cadi La Seu", Spānija), Karlīne Pilābere (Sanmartīno "Fila", Itālija), Aija Jurjāne (Ankaras "Botaš", Turcija), Anete Šteinberga (Stambulas "Galatasaray", Turcija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi