Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Aizdomu ēna par Tikmera sievas uzņēmumu un LOK sadarbību; viņš to sauc par nomelnošanas kampaņu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidentam Žoržam Tikmeram intervijā ar LTV raidījumu Sporta Studija tika uzdots jautājums par viņa sievu – bijušās un tagadējās – daļēji piederošu uzņēmumu sadarbību gan ar LOK, gan ar olimpiskajiem centriem. Tikmers komentēja, ka nekādus pārkāpumus nesaskata, vēsta portāls sportacentrs.com. Vēlāk sestdien gan Tikmers ar LOK sociālo tīklu starpniecību izplatījis paziņojumu, kurā notiekošo nodēvējis par "nomelnošanas kampaņu".

Pieci uzņēmumi, kuros līdzīpašnieces ir vai bijušas Žorža Tikmera sievas, bijuši piegādātāji LOK vai olimpiskajiem centriem, piemēram, rūpējas par olimpiešu un funkcionāru ceļošanu, par ēdināšanu, trenažieru īri. Trijos no šiem uzņēmumiem ("SC Kafe", "Fitness Plus" un "Ice Ring") bijušo sievu pēc šķiršanās amatā aizstājusi tagadējā dzīvesbiedre, norāda LTV.

Tikmers norādīja, ka savdabīgajā un aizdomīgajā rokādē nekādi nav iesaistīts.

"Ir konstatēts kāds pārkāpums? Nav. Fakti ir visiem pieejami, un katrs var interpretēt, kā vēlas. Ja ir pārkāpumi, tad jāizskata noteiktā kārtībā kādā no institūcijām. Ar spekulācijām nenodarbošos. Neattīstu cilvēku biznesu. Nekādas īpašas priekšrocības netiek un netiks radītas," Tikmera teikto atreferē sportacentrs.com.

Viņš sacīja, ka sadarbošanos ar LOK vai olimpiskajiem centriem vajadzētu komentēt pašām kapitāldaļu turētājām, nevis viņam. "Nekāda īpaša ietekme no manas puses nav bijusi. Tā ir konkrētu pakalpojumu sniegšana komersantam vai LOK. Komersantiem ir akcionāri, tas ir viņu jautājums. Šī situācija jākomentē olimpisko centru valdei."

 

Vēlāk sestdienas pēcpusdienā izplatīts publisks Tikmera paziņojums.

"Ņemot vērā nomelnošanas kampaņu, kas ir vērojama publiskajā telpā saskaņā ar sabiedriskajā televīzijā sniegto interviju “Sporta studija”,  un kas it kā ir radījusi “aizdomu ēnu”, paziņoju, ka atrodoties Latvijas Olimpiskās komitejas prezidenta amatā, neesmu veicis nekādus pārkāpumus, izmantojot savu ietekmi kādu komersantu atbalstam.

Vēlos precizēt, ka mana bijusī dzīvesbiedre bija līdzīpašniece 5 kapitālsabiedrībās, tomēr jau pirms vairākiem gadiem viņai piederošās 4 uzņēmumu kapitāldaļas  tika pārdotas.

Nekādi zaudējumi sportistiem un federācijām netika nodarīti, pretenzijas no citu komersantu vai pakalpojumu saņēmēju puses nav saņemtas.

Neatkarīgi no šīs sniegtās informācijas, lūgšu pārbaudīt minēto informāciju LOK  Ētikas komisijai un LOK auditoram.

Vēlos vēlreiz uzsvērt - šī ir pret mani un manu ģimeni organizēta nomelnošanas kampaņa, izmantojot publisko telpu. Pirms dažām nedēļām visu šos jautājumus LOK biedri varēja uzdot organizācijas Ģenerālās Asamblejas (ĢA) sesijā, taču tādus nesaņēmu. Tāpēc rodas likumsakarīgs jautājums, ar kādu mērķi tas tiek darīts tieši šobrīd? Manuprāt, nespējot saņemt vairākuma mandātu biedru vidū, lai organizētu apvērsumu  un manu atkāpšanos no LOK prezidenta amata ĢA laikā, tiek izmantota publiska nomelnošanas kampaņa, lai sasniegtu šo mērķi un tajā tiek iesaistīta pat mana ģimene.

Izsaku tikai nožēlu, ja šī “melnā kampaņa” tiek organizēta vienas no vadošajām federācijām - Latvijas Basketbola savienības vadībā, kas liek domāt, ka tiek realizētas šauras grupas intereses, upurējot sporta nozares un Olimpiskās kustības reputāciju," viņš norāda.

LBS svētdien, atbildot uz Tikmera paziņojumu, uzsvēra, ka LOK prezidenta publiskie izteikumi kaitē LBS reputācijai. LBS aicina Tikmeru sniegt pierādījumus faktam, ka LBS ietekmē sabiedriskās televīzijas saturu nolūkā organizēt viņa nomelnošanas kampaņu. Tāpat LBS aicina LOK Ētikas komisijai un pārvaldes institūcijām izvērtēt gan prezidenta publiskos izteikumus, gan arī faktus, kas minēti publiskajā telpā.

LBS arī vēršas pie sabiedriskās televīzijas vadības un citām valstiskajām un nevalstiskajām mediju organizācijām vērst uzmanību uz Tikmera izteiktajām aizdomām, kas skar sabiedriskās televīzijas satura veidošanas principus, un savas kompetences ietvaros izvērtēt to pamatotību.

LTV arī ziņo, ka šādas informācijas nākšana atklātībā, iespējams, ir viens no LOK vadības opozīcijas līdzekļiem vēlamajai varas maiņai organizācijā. Televīzija vēsta, ka pirms Ģenerālās asamblejas LBS telpās notikusi neformāla tikšanās, kurā piedalījās Latvijas lielāko olimpisko federāciju amatpersonas.

Portālā "Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka SIA "SC Kafe" dibināta 2005.gadā un tā pieder Jurim Bankovskim, Santai Pučei un Kasparam Indriksonam. Tikmere īpašnieku lokā bijusi no 2017.gada līdz 2022.gada nogalei. Uzņēmums savu saimniecisko darbību veic Olimpiskajā sporta centrā.

Uzņēmums "Ice Ring" dibināts 2008.gadā, un tā īpašnieki ir Zigmunds Birzītis un Andrejs Arājs. Inese Celmiņa šīs komercsabiedrības īpašnieku rindās bija laikā no 2017.gada vasaras līdz 2019.gada vidum.

SIA "Plus Fitness" dibināta 2014.gadā, tās īpašnieki ir Olga Skļareviča, Igors Skļarevičs un Zane Feldmane. Arī šajā uzņēmumā Celmiņa īpašnieku lokā ienāca 2017.gada vasarā, tur esot līdz 2019.gada vasaras beigām.

Uzņēmums "Rumba koģenerācija", kas dibināts 2009.gadā, 2020.gadā izslēgts no reģistra. Uzņēmums pirms tā darbības pārtraukšanas piederēja Dmitrijam Krasohinam, Viktoram Piļkēvičam, Maksimam Pikaļovam un Andrejam Arājam. Celmiņa šī uzņēmuma īpašnieku sastāvā bija no 2017.gada vidus līdz 2019.gada vasaras beigām.

Tikmēr Gita Ducmane uzņēmumu "Ice Ring", "SC Kafe" un "Plus Fitness" dalībnieku rindas atstāja nepilnu gadu pirms tam, kā vietu tajos radusi Celmiņa.

Ziņai pievienots LBS komentārs un pēdējās astoņas rindkopas

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi