Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ārmstrongam atņemti visi septiņi Tour de France tituli

Leģendārajam ASV riteņbraucējam Lensam Ārmstrongam piektdien oficiāli atņemtas visas septiņas uzvaras prestižā daudzdienu velobrauciena Tour de France kopvērtējumā, paziņojusi ASV Antidopinga aģentūra (USADA).

Šo lēmumu gan vēl nav apstiprinājusi Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI). Pastāv iespēja, ka tā varētu iesniegt apelāciju.

USADA dzēsīs visus Ārmstronga rezultātus kopš 1998.gada 1.augusta, tāpat 40 gadus vecajam riteņbraucējam tiks piespriesta mūža diskvalifikācija. Tiesa, savas profesionālā riteņbraucēja gaitas septiņkārtējais (1999-2005) Tour de France čempions jau noslēdzis pērn. Savulaik viņš riteņbraukšanu pameta jau 2005.gadā, tad pēc trim gadiem atgriezās, tomēr astoto Francijas tūres titulu iegūt nespēja.

Sportists allaž noliedzis visas sev izvirzītās apsūdzības dopinga lietošanā un iesniedzis vairākas apelācijas, bet tās visas tikušas noraidītas. Tomēr līdz šim neviens karjerā veiktais dopinga tests riteņbraukšanas leģendai nav izrādījies pozitīvs. Savā paziņojumā viņš atzinis, ka nevēlas piedalīties tik vienpusīgā un negodīgā izmeklēšanas procesā, nosaucot to par personīgu atriebību.

Tikmēr USADA izpilddirektors Treviss Taigarts sacīja, ka "tas ir piemērs tam, kā uzvarēt-par-katru-cenu sporta kultūra, ja nekas netiks darīts, apsteigs godīgu un drošu sacensību. Godīgajiem sportistiem tas ir pārliecinošs atgādinājums, ka nākamajām paaudzēm ir cerība konkurēt vienlīdzīgos apstākļos, neizmantojot sniegumu uzlabojošus medikamentus."

Savulaik bijušais Ārmstronga komandas biedrs Tailers Hemiltons atzinis, ka 1999.gadā redzējis viņu injicējam sev EPO jeb eritropoetīnu.

Ārmstronga lēmums necīnīties uzskatāms par vainas atzīšanu 

Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) prezidents Džons Feihijs izteicās, ka Ārmstronga lēmums necīnīties pret apsūdzībām dopinga lietošanā uzskatāms par vainas atzīšanu. Tāpat Feihijs bija vīlies, ka amerikānis nestāsies tribunāla priekšā.

"Man būtu gribējies, lai visas apsūdzības, mājieni un baumas, kas virmoja gaisā pēdējo gadu laikā, tiktu pārbaudītas atklātā tiesā un pareizā procesā. Neatkarīgi no tā, kāds būtu iznākums, visa pasaule zinātu, kādi bija fakti," atzina WADA prezidents. "Nevar būt nekādas citas interpretācijas. Ārmstronga nespēja atspēkot apsūdzības ļāva USADA to uzskatīt par vainas atzīšanu un piespriest soda mērus."

"Uzskatu, ka USADA rīkojās pareizi. Viņi izvirzīja ļoti nopietnas apsūdzības, taču Ārmstrongs nolēma tās neapstrīdēt," atzina Feihijs. "Viņš var teikt visu, ko vēlas. Vienīgais veids, kā mēs būtu uzzinājuši, kādas aizliegtās vielas bija par pamatu USADA izvirzītajām apsūdzībām, būtu tribunāls, tāpēc esmu vīlies, ka tā nenotiks, jo USADA nolēma nesaukt Ārmstrongu tribunāla priekšā."

"WADA ir apmierināta, ka USADA rīkojusies saskaņā ar noteikumiem, kas atbilst WADA ētikas kodeksam," piebilda Feihijs.

Ja UCI apstiprinās Ārmstronga septiņu titulu atņemšanu, tad UCI pārstāvji saskarsies ar lielām galvassāpēm, izvēloties jaunos Tour de France uzvarētājus, jo vairāki riteņbraucēji, kuri savulaik sacensību kopvērtējumā palika aiz amerikāņa, arī ir iesaistīti dopinga skandālos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi