Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bērnu, jauniešu un tautas sportam turpmāk būs lielāks valsts atbalsts

Piektdien sporta politikas plānošanas un sporta sabiedrības pārstāvji pulcējās Latvijas 6. Sporta kongresā. Kongresa dalībnieki no dažādām valsts un nevalstiskajām organizācijām, kā arī valdības pārstāvji sprieda par valsts sporta politikas attīstību, pamatnostādnēm 2013.-2020.gadam, veselības infrastruktūras attīstības plāna izstrādes gaitu, Latvijas gatavošanos Eiropas Savienības Padomes Prezidentūrai 2015.gadā un sporta jautājumu aktualizēšanu un aizstāvēšanu tās ietvaros, kā arī citām aktualitātēm, informē organizatori.
Kongresu ar uzrunu atklāja Ministru prezidents un Latvijas Nacionālās sporta padomes (LNSP) priekšsēdētājs Valdis Dombrovskis, savā runā uzsverot, ka valsts sporta politikas redzējumā jāsabalansē visi virzieni – augstu sasniegumu sports, bērnu, jauniešu un tautas sporta un veselīga dzīves veida aktivitātes. LNSP, kuras vadību šogad uzņēmies V.Dombrovskis, kā būtiskākos jautājumus redz skaidras sporta finansējuma sistēmas izveidi, kā arī finansējuma apjoma palielinājumu. V.Dombrovskis uzsvēra, ka svarīgi atrast pareizāko risinājumu finansējuma kārtībai un rast dialogu ar sporta nozares pārstāvjiem šajā darbā.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis akcentēja, ka šobrīd,pēc ilgāka stagnācijas perioda, notiek aktīvs darbs pie sporta politikas sakārtošanas un attīstības jautājumiem. Tas ir darbs pie sporta politikas pamatnostādņu projekta 2013.-2020.gadam, valsts un pašvaldību infrastruktūras attīstības projektiem, jo īpaši izglītības iestāžu, kā arī aktīva dialoga veidošana ar nevalstiskajām organizācijām. Būtisks virzītājspēks šobrīd ir Latvijas Nacionālā sporta padome, kurā ir pārstāvētas 23 sporta organizācijas. R.Ķīlis norādīja: „Pašlaik rit aktīvas sarunas par iespējām palielināt finansējumu sportam, tomēr Izglītības un zinātnes ministrija vēlas uzturēt diskusiju par prioritāri atbalstāmajiem sporta veidiem, lai panāktu efektīvāku rezultātu no ieguldītajiem līdzekļiem, jo tuvākajā nākotnē valstij nebūs iespējas finansēt visas federācijas pietiekamā apjomā.Latvijas Nacionālā sporta padomepašlaik apspriež kritērijus valsts kapitālsabiedrībām ziedojumu sadalē. Būtiski, ka turpmāk ziedojumi vairāk tiks novirzīti arī tautas, bērnu un jauniešu sportam.”

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietniece, Sporta un jaunatnes departamenta direktore un kongresa organizatore Ulrika Auniņa – Naumova ziņoja par padarīto un aktualitātēm: ”No šī gada IZM ir izveidots jauns apvienotais departaments, kas atbild par sporta un jaunatnes jautājumiem. Šogad Latvijas Nacionālās sporta padomes vadību ir uzņēmies Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, savukārt viens no viņa vietniekiem ir izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Laba ziņa ir tā, ka nākamajā periodā sportam būs pieejami Eiropas Savienības līdzekļi un IZM jau ir izteikusi pieprasījumu to apguvei. Ir veiktas izmaiņas sportistu prēmēšanas sistēmā, īpaši jāuzsver paralimpisko sportistu prēmiju pielīdzināšana Olimpisko spēļu dalībniekiem. Kā minēts iepriekš, pašlaik aktīvi rit diskusija par valsts kapitālsabiedrību ziedojumu kritēriju sakārtošanu – ir bijušas vairākas tikšanās, lai rastu risinājumu, ka finansējums tiek arī bērnu, jauniešu, veterānu un tautas sporta aktivitātēm. Visbeidzot, tapis memorands par treneru darba atalgojuma paaugstināšanu, kas varētu tikt parakstīts gadu mijā.”

U.Auniņa – Naumova kā svarīgākos šā brīža uzdevumus minēja darbu pie Sporta politikas pamatnostādņu izstrādes 2013.-2020.gadam un valsts sporta un veselības infrastruktūras attīstības plāna pabeigšanas. Šī plāna galvenais mērķis būs radīt iespēju ikvienam jaunietim iespēju ārpusmācību un mācību procesa laikā nodarboties ar veselīgām aktivitātēm. Tā ietvaros tiks no jauna uzcelti un renovēti aptuveni 200 sporta un aktīvas atpūtas objekti. Plānā minēto mērķu sasniegšanai tiks piesaistīti arī ERAF līdzekļi aptuveni 64 miljonu latu apjomā. Tāpat tiks atbalstīti tādu valsts nozīmes sporta objektu kā Murjāņu sporta skolas, stadiona Daugava, Siguldas kamaniņu un bobsleja trases, tenisa centra Lielupe un Mežaparka sporta bāzesattīstības projekti, kuru realizācija plānota līdz 2020.gadam.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi