Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bijušais regbija izlases treneris Staņa: Mūs gaida ļoti aizraujošas spēles jau Pasaules kausa ceturtdaļfinālā

Šo sestdien Pasaules kausā regbijā, kas norisinās Francijā, astoņas labākās komandas turpinās cīņu par vienu no prestižākajām trofejām pasaulē, un, pateicoties Regbija kluba Livonia atbalstam sadarbībā ar Latvijas Regbija federāciju un Lietuvas Regbija federāciju, ir nodrošinātas translācijas Go3 Sports kanālā. Bijušais Latvijas izlases treneris Kristaps Staņa arī cītīgi seko līdzi notikumiem Pasaules kausā un dalās ar saviem iespaidiem un vērtējumu.

Pasaules kausa grupu turnīrs regbijā noslēdzies pagājušo svētdien ar Portugāles sensacionālu pirmo uzvaru pamatlaika izskaņā pār Fidži valstsvienību (24:23), tomēr Fidži, pateicoties bonuspunktam, tik un tā apsteidza Austrāliju un izcīnīja ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu. Austrālija pirmo reizi vēsturē netika ārā no grupas, tāpēc divkārtējās čempiones neiekļūšanu ceturtdaļfinālā var dēvēt pat pirmo lielo pārsteigumu.

Pirmās divas ceturtdaļfināla spēles tiks aizvadītas sestdien, bet pārējās divas notiks svētdien. Pagājušajā reizē bronzas spēlē zaudējusī Velsa sestdien tiksies ar Argentīnu, kurai tāds pats liktenis bija 2015. gadā. Šī gada sešu nāciju čempioni īri kārtējo reizi mēģinās pirmo reizi sasniegt pusfinālu, bet viņiem pretī stāsies trīskārtējie čempioni jaunzēlandieši, tādējādi atkārtojot pagājušā Pasaules kausa ceturtdaļfināla dueli, kurā 2019. gadā ar 46:14 pārāki bija “All Blacks”. Svētdien pēc 16 gadu pārtraukuma ceturtdaļfinālā atgriezusies Fidži komanda metīs izaicinājumu pagājušās reizes finālistiem angļiem. Savukārt mājiniekiem frančiem būs jācīnās ar titula aizstāvētājiem no Dienvidāfrikas. Līdz ar to divas ceturtdaļfināla spēles (Īrija-Jaunzēlande un Francija-Dienvidāfrika) varētu nosaukt par fināla cienīgām.

Bijušais Latvijas izlases treneris Kristaps Staņa atzīst, ka no PK ir tik daudz iespaidu, ka ar vienu rakstu nepietikšot. Galvenais, ka ir daudz pozitīvā un arī interesanti panākumi. “Pārsteidza ar savu sniegumu Portugāle, kura PK finālturnīrā nebija spēlējusi kopš 2007. gada, un tās izcīnītā uzara pār Fidži, kura savukārt pārspēja Austrāliju un iekļuva ceturtdaļfinālā. Interesanti, ka visās četrās grupās uzvaras izcīnīja Sešu nāciju turnīra komandas. Šobrīd notiek arī diskusija, ka izloze notika samērā agri, ka reitings paredz, ka Top4 tiekas jau ceturtdaļfinālā, kas nozīmē, ka divas komandas no labāko četrinieka neiekļūs pusfinālā un attiecīgi arī finālā. Komandas pašas ar to ir samierinājušās, un tas ir vairāk mūsu kā skatītāju vai ekspertu domu gājiens,” stāsta Kristaps Staņa.

“Patīkami, ka tiešām labu sniegumu rāda Īrija. Patīkami arī, ka Velsa “pamodās”, jo bija aizdomas, ka Velsai sanāks švaks turnīrs, bet galvenais treneris Vorens Getlends ir iemanījies spēlētājus savākt līdz tādam kārtīgam stāvoklim, kurā komanda rāda labu sniegumu, uzvarot arī apakšgrupu un iekļūstot ceturtdaļfinālā, kur tiksies ar Argentīnu.

“Ceturtdaļfināla pāri ir interesanti ar to, ka tās komandas savā starpā izskatās ārkārtīgi līdzīgas. Ja tās četras izsētās jeb Top4 komandas būtu katra savā pārī, tad varētu redzēt tādas lielākas atšķirības starp komandu līmeņiem. Velsa pret Argentīnu, Fidži spēlēs pret Angliju, kuru pieveica pārbaudes spēlēs pirms PK finālturnīra. Ceturtdaļfināli būs ārkārtīgi interesanti. Kā būs tālāk pusfinālos, to mēs redzēsim pēc ceturtdaļfināla spēlēm. Mājiniece Francija ir loti jaudīga, tiesa, viņiem pretī stāsies 2019. gada čempioni Dienvidāfrika. Tas varētu būt ļoti, ļoti aizraujošs mačs. Īrijai pretī būs Jaunzēlande. Īri ir pierādījuši, ka var tikt galā ar “All Blacks”, arī tad, ja viesojas viņu laukumā.,” uz gaidāmajām ļoti interesantajām ceturtdaļfināla spēlēm norāda Staņa.

“Prognozes es bažītos šobrīd izteikt. Es domāju, ka viena no tām Top4 komandām būs galvenais favorīts šajā turnīrā. Tā būs vai nu Īrija, Francija vai Dienvidāfrika, lai gan arī Jaunzēlande, kā daži eksperti saka, “zem radara lidojot”, ir pamanījušies rādīt ļoti labu sniegumu. Viņiem tā pirmā spēle bija pret Franciju. Tajā jaunzēlandieši piekāpās, bet pārējās visās spēlēs nebija nekādu šaubu par to, ka viņi ir augstākā līmeņa komanda, jo tika pasniegts augstākās raudzes regbijs,” savu redzējumu pauž Latvijas izlasi vadījušas treneris.

“Spēlētāju ziņā ir parādījušies daži jauni talanti, kas “uzziedējuši” pasaules arēnā. Viens no tādiem ir velsietis Luiss Rīzs Zammits. Interesanti, ka angļi neizmanto savus jaunos un talantīgos spēlētājus tādās atbildīgās spēlēs. Vai nu viņi taupās kaut kam, vai nu viņi beigās tomēr liek akcentu uz pieredzi, bet tas viss tāda prātuļošana,” saka Kristaps.

“Priecē, ka stadioni ir pilni, taču Anglijas rekords skatītāju skaita ziņā nav sasniegts (2015. gadā Īrijas-Rumānijas spēlē vairāk nekā 89 tūkstoši – aut.piez.), varbūt arī nebūs. Es domāju, ka pēc turnīra būs jāskatās TV reitingi, bet Anglijā klātienē 2015. gadā uzstādītie rekordi ar skatītāju skaitu, kuri klātienē apmeklējuši spēles, droši vien kādu laiku paliks nepārspēti,” secina Valmieras “Fēnikss” galvenais stūrmanis.

“No līdzjutējiem šobrīd izceļas īri, kuri varētu būt tuvi latviešu līdzjutējam. Īri kuplā skaitā apmeklē praktiski viss Īrijas apakšgrupas spēles, un tagad viņiem jau tāda himna izveidojusies “The Cranberries” dziesma “Zombie”, ko pēc uzvarētas spēles skatītāji, kas lielā daudzumā – vairāki desmiti tūkstoši, pat sešdesmit tūkstoši beidzamajā spēlē – paliek tribīnēs, lai nodziedātu “Zombie”. Iesāk dīdžejs, bet tad izslēdz mūziku un fani turpina dziedāt. Tas liecina, ka nācija ir gatava Īrijas uzvaras gājienam, bet vai paši spēlētāji tam ir gatavi, to grūti pateikt, ir jāskatās. Parasti viņiem sanāk kāda aizķeršanās, un šoreiz šādu aizķeršanos viņiem var sagādāt “All Blacks”,” atzīmē Staņa.

“Tāds kopsavilkums būs labāk redzams pēc turnīra, kad emocijas būs rimušās par šiem brīnišķīgajiem notikumiem ap PK, tad varēs no malas novērtēt, kāds tad tas regbijs šobrīd ir. Daudz tādu jaunievedumu nav. Šis tas ir pamainījies aizsardzības darbībās, ir parādījušās brīvākas struktūras, mazāk konkurences par bumbu laukuma vidusdaļā. Kājas spēles, gaisa divcīņas – tas jau bija paredzams, tas nāk līdzi jau no iepriekšējiem regbija attīstības modeļiem. Ir sakārtots darbs ar video tiesnešiem, taču arī dažas lietas ir vēl jāsakārto,” norāda Kristaps Staņa.

“Kopumā izbaudu šo turnīru, un ceru, ka arī tie skatītāji, kas seko līdzi, izbauda regbiju. Mūs sagaida vēl trīs ārkārtīgi brīnišķīgas nedēļas nogales, sākot ar ceturtdaļfināliem šajā nedēļas nogalē, pēc tam pusfināliem un beigās fināliem. Tā ir tāda regbija īpatnība, ka spēles notiek reizi septiņās dienā, un līdz ar to turnīrs ir ļoti garš. Nesanāk tāda darba dienas sajūta, ka šodien viena spēle, rītdien otra, bet tāda brīvdienu sajūta, ka vari mierīgi visu saplānot un noskatīties visas spēles, kuras tu vēlies,” skaidro Kristaps Staņa, kurš ir pateicīgs par regbiju rakstošiem cilvēkiem un ir gandarīts, ka medijos parādās ziņas par brīnišķīgo sportu – regbiju.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Balcers: NHL no tevis rezultātu prasa katru dienu

Nacionālā hokeja līga ir bizness, tur no spēlētājiem rezultātu prasa katru dienu. Ja sanāk garāki tukšie posmi, uzreiz notiek rūpīga analīze, plašā intervijā Sporta Avīzes aprīļa numurā pastāstīja L...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi