Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Trešdiena, 22. maijs
Emīlija

Dopinga lietošanā pieķer pavisam jaunu Latvijas atlētu. Iepriekš diskvalificēti arī mūsu sporta izcilnieki

Antidopinga noteikumu pārkāpšanā pieķerts 21 gadu vecs Gulbenes KSP kluba pauerliftinga sportists, pirmdien vēsta Latvijas Pauerliftinga federācija (LPF).

Latvijas Sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļas pārstāvji 5.maijā Valmierā notikušajā Latvijas čempionātā spēka trīscīņā jauniešiem un junioriem veica dopinga kontrolei nepieciešamo paraugu savākšanu no kopumā trim sportistiem. Paraugi tika analizēti Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) sertificētā laboratorijā Somijā un jūnija sākumā saņemtie rezultāti rezultāti nebija iepriecinoši - 1992.gadā dzimušā Ginta Šķendera A paraugā atklāta aizliegto eksogēnas izcelsmes S1 grupas dopinga preparātu vai to metabolītu klātbūtne.  

Jūlija beigās no sportista saņemtajā iesniegumā teikts, ka viņš atsakās no B proves pārbaudes, tomēr noliedz, ka būtu lietojis dopingu. Sportists apgalvo, ka nezina, kā aizliegtās vielas nonākušas organismā, kā iespējamo šo vielu avotu min lietotos uztura bagātinātājus.

Saskaņā ar Pasaules Antidopinga kodeksu, jebkurš sportists ir atbildīgs par jebkādu aizliegto dopinga vielu nonākšanu viņa organismā gan apzinātas, gan neapzinātas lietošanas gadījumā. Atlēta atteikums pārbaudīt B provi tiek klasificēts kā pietiekams pierādījums, ka ticis pārkāpts kodekss.

LPF Disciplinārās komisijas sēdē nolemts G.Šķenderu diskvalificēt uz diviem gadiem - līdz 2015.gada 4.augustam, piemērojot arī naudas sodu Ls 150 apmērā. Tāpat sportistam uzdots par pienākumu atgriezt virkni dažādās Latvijas sacensībās izcīnīto medaļu un diplomu. Anulēta arī viņam piešķirtā Latvijas sporta meistara norma un visi Latvijas rekordi pauerliftingā, sākot ar 2011.gada 1.janvāri.

Savulaik dažādu aizliegto vielu lietošanā pieķerti un diskvalificēti vairāki Latvijā pazīstami bijušie (un esošie) sportisti. Tā 2000.gadā uz mūžu par nandrolona lietošanu tika diskvalificēts akadēmiskais airētājs Andris Reinholds, bet 2001.gadā anabolisko steroīdu lietošanā pieķēŗa pazīstamo modernās pieccīņas pārstāvi Denisu Čerkovski - sekoja divu gadu diskvalifikācija. Šis gads nebija veiksmīgākais Latvijas sporta vēsturē - trīs mēnešu diskvalifikāciju izpelnījās slavenais bobslejists, šobrīd Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis, divu gadu diskvalifikāciju piešķīra vēl vienai Latvijas sporta leģendai, svarcēlajam Viktoram Ščerbatiham, bet pieķertais barjersprinteris Staņislavs Olijars pēc paskaidrojumu uzklausīšanas tika attaisnots. No minētajiem karjeru šobrīd turpina vien Čerkovskis, kurš 2004.gadā Atēnās izcīnīja 4.vietu olimpiskajās spēlēs.

Iespējams, jau labāk līdzjutēju atmiņā palikusi 2007.gadā piešķirtā divu gadu diskvalifikācija par kokaīna lietošanu - to piešķīra basketbolistam Kasparam Kambalam (34), kurš Latvijas izlasē pēdējos gadus vairs nespēlē, taču karjeru turpina Turcijas pēc spēka otrajā līgā. Diskvalifikācijas laikā Kambala pastiprināti nodarbojās ar boksu un aizvadīja pat vairākas cīņas. Pēdējais zināmais gadījums fiksēts 2011.gadā, kad brīdinājumu par zālītes pīpēšanu saņēma enduro motokrosa braucējs Edgars Siliņš. Un tie ir tikai redzamākie gadījumi, kas izraisījuši lielāko mediju interesi.

Pasaulē pēdējā laika skaļākie gadījumi fiksēti riteņbraukšanā - pieķerti vai paši atzinušies virkne kādreizējo šī sporta veidu slavenību ar Lensu Ārmstrongu, Janu Ulrihu, Ēriku Cābelu un Stjuartu O'Greidiju priekšgalā. Bet pavisam nesen pasauli satricināja divu augstākās klases sprinta zvaigžņu - amerikāņa Taisona Geja un jamaikieša Asafas Pauela - pieķeršana aizliegto vielu lietošanā.

Šobrīd Maskavā notiekošajā pasaules čempionātā vieglatlētikā dopinga kontrolei pievērsta milzīga uzmanība - paredzētas visplašākās pārbaudes šo sacensību 30 gadu ilgajā vēsturē, pārbaudot 400-500 urīna paraugu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vītoliņš: Šī komanda parādīja, ka tai ir raksturs

Latvijas izlase šajā pasaules čempionātā parādīja, ka tā nepadodas un ir ar raksturu, pēc zaudējuma ASV komandai, kas liedza latviešiem iekļūt ceturtdaļfinālā, sarunā ar žurnālistiem sacī...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi