Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Džudisti Borodavko un Ņikiforenko, visticamāk, kvalificējušies olimpiskajām spēlēm (papildināts 13:47)

Noslēdzoties divus gadus ilgušajam Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas ciklam džudo, Latvijas sportisti Jevgēņijs Borodavko un Artūrs Ņikiforenko, visticamāk, rangā ir pietiekami augstu, lai dotos uz četrgades nozīmīgāko sporta forumu.

Olimpiskā atlase džudo sākās 2014.gada 30.maijā un ilga tieši divus gadus, noslēdzoties pirmdien. Katrā svara kategorijā vīriem Olimpiādei kvalificējās 22 labākie atlēti, tomēr ne vairāk kā viens no vienas valsts, kā arī olimpiskajā atlasē nav iekļauti Brazīlijas sportisti, kuriem katrā svara kategorijā garantēts pa vienai ceļazīmei.

Noslēdzošajā olimpiskajā rangā, kas publicēts pirmdien, Borodavko ieņem 29.vietu svarā līdz 100 kilogramiem, tomēr virs viņa ir pa diviem sportistiem no Vācijas, Azerbaidžānas, Japānas, Nīderlandes, Krievijas un Brazīlijas, kas nozīmē, ka Latvijas sportists ieguvis pēdējo automātisko ceļazīmi.

Tāpat paralēli tika skaitīti punkti arī Eiropas kvalifikācijā, kur katrā svara kategorijā kvalifikāciju ieguva vēl divi Vecā kontinenta sportisti. Tieši pēc šī ranga ceļazīmi svarā virs 100 kilogramiem, visticamāk, ieguvis Ņikiforenko, kurš olimpiskajā rangā palika vien 66.pozīcijā.

"Oficiāli vēl informāciju neesam saņēmuši, tai vajadzētu būt rīt vai parīt, tomēr izskatās, ka mums būs divi sportisti," sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja Latvijas Džudo federācijas valdes loceklis Vsevolods Zeļonijs. "Eiropas kvalifikācijā bija cita punktu skaitīšanas sistēma, kuru pats līdz galam nemaz nesapratu."

Oficiāli Starptautiskā Džudo federācija (IJF) par sportistiem, kas kvalificējušies olimpiskajām spēlēm, sola informēt 10.jūnijā.

Divus gadus ilgajā atlases ciklā Borodavko 300 no saviem nepilniem 750 ranga punktiem nopelnīja par pērn jūlijā Krievijas pilsētā Tjumeņā gūto otro vietu "Grand Slam" kategorijas posmā.

Borodavko ir trīskārtējs Eiropas čempionātu medaļnieks, kurš piedalījies arī Pekinas un Londonas olimpiskajās spēlēs. Tāpat Londonā startēja Konstantīns Ovčiņņikovs, turklāt kvalificējies bija arī Vladimirs Osnačs, kurš gan nevarēja sacensībās piedalīties, jo bija cietis smagā autoavārijā.

2000.gadā Zeļonijs atnesa Latvijai olimpisko bronzas godalgu, bet nākamajās trijās olimpiskajās spēlēs Latvijas džudisti sešās cīņās kopā guvuši tikai vienu uzvaru, ko Londonā paveica tieši Borodavko.

Tikmēr 24 gadus vecais Ņikiforenko pagaidām lielākos panākumus guvis jauniešu vecumā. Viņš 2012. un 2014.gadā bija piektais Eiropas U-23 čempionātā. Olimpiskajā atlasē viņš lielāko punktu skaitu nopelnīja 2014.gada pasaules čempionātā, kad uzvarēja vienā cīņā.

"Ceru, ka Borodavko olimpiskajās spēlēs būs vismaz sešiniekā. Tas viņam ir pa spēkam," stāstīja Zeļonijs. "Artūram gan būs ļoti grūti. Viņam ir 105 kilogrami, bet pārējie sportisti ir ievērojami smagāki."

Arī citās svara kategorijās Latvijas sportisti olimpiskās atlases rangā spēja iekļūt pirmajā simtniekā - svarā līdz 73 kilogramiem 78.vietā palika Dmitrijs Fedosejenkovs, svarā līdz 81 kilogramam ar 64.vietu samierinājās Konstantīns Ovčiņņikovs, bet svarā līdz 90 kilogramiem 55.vietu ieņēma Aigars Mīlenbergs.

"Ovčiņņikovam un Mīlenbergam bija iespējas, tomēr viņi diemžēl tās neizmantoja," pauda Zeļonijs, kurš pirms četriem gadiem Londonas olimpiskajās spēlēs cerēja, ka uz Riodežaneiro brauks jau četri Latvijas džudisti. Tomēr tagad viņš atzīst, ka ir apmierināts arī ar divām ceļazīmēm.

Pēc Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sniegtās informācijas, patlaban Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm no Latvijas oficiāli kvalificējušies 13 vieglatlēti, tomēr mājās būs jāpaliek vienai no četrām maratona skrējējām, kas to paveikusi, cīkstone Anastasija Grigorjeva un smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs. Tāpat Latvijai ir divas ceļazīmes šosejas riteņbraukšanā, bet to izmantotāji oficiāli vēl nav zināmi.

Liela daļa olimpisko spēļu dalībnieku oficiāli kļūs zināmi tuvākajā laikā, piemēram, jau pagājušajā nedēļas nogalē noslēdzās atlase BMX riteņbraukšanā un modernajā pieccīņā, bet oficiāli šajos sporta veidos jaunākie rangi tiks izziņoti trešdien. Paredzams, ka starp braucējiem uz Olimpiādi būs divi BMX riteņbraucēji no Latvijas, kā arī uz piedalīšanos pasākumā pretendē modernās pieccīņas sportists Ruslans Nakoņečnijs. Tuvu, lai kvalificētos Olimpiādei, ir pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, tomēr Latvija vēl saglabā izredzes arī uz otrā pāra vietas nopelnīšanu Kontinentālajā kausā, tenisiste Aļona Ostapenko, kā arī svarcēlāji Artūrs Plēsnieks un Rebeka Koha. Tāpat Latvijai garantētas divas ceļazīmes peldēšanā, tomēr skaits vēl var palielināties, ja kāds no duetiem izpildīs kvalifikācijas normatīvu.

Tāpat latvieši startēs arī citu valstu nacionālajās izlasēs - pagājušajā nedēļā ceļazīmi akadēmiskajā airēšanā uz Olimpiādi izcīnīja Īriju pārstāvošā Sanita Pušpure, bet jau pērn kanoe airēšanā 200 metru distancē pie tādas tika Turcijas pilsonību pieņēmusī latviete Lāsma Liepa.

Riodežaneiro olimpiskās spēles notiks no 5. līdz 21.augustam.

papildināta visa ziņa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi