Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Gada populārākā sportista balsojumā neiekļauj pasaules čempionu Bertuku; orientieristi sašutuši

Pirms neilga laika sāktā balsošana internetā par gada populārāko sportistu Latvijas Gada balva sportā 2012 ietvaros izraisījusi sašutuma vilni orientēšanās un citu neolimpisko sporta veidu pārstāvju rindās. No 10 nominētajiem sportistiem neviens nepārstāv neolimpisko sporta veidu. Tas ir īpaši savādi ņemot vērā faktu, ka šogad pirmo reizi ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas vēsturē, par Pasaules čempionu orientēšanās sportā vidējā distancē un par bronzas medaļas laureātu garajā distancē kļuva Edgars Bertuks, portālu _Diena.

lv_ informēja Latvijas Orientēšanās federācijas (LOF) preses pārstāvis Jānis Tamužs.

Edgara Bertuka panākumi ir ne mazāk kā vēsturiski, kas vainago 50 gadus ilgušo orientēšanās sporta tradīciju Latvijā, kur šis sports ir starp pašiem populārākajiem tautas sporta veidiem. Cenšoties sasniegt virsotni savā sporta veidā, Bertuks šogad pameta darbu, lai pilnībā nodotos šim izturības sporta veidam un līdz virsotnei nonāca ar 2-3 treniņiem katru dienu. Garajā distancē, kurā tika izcīnīta bronzas medaļa, tika veikti 18 kilometri pa mežu un meža ceļiem, vairāk nekā 90 minūtes skrienot pa Šveices kalnaino apvidu. Kā lai apgalvo, ka tas nav sports un sportists? Uzreiz pēc vēsturiskajiem panākumiem, vairākas valsts amatpersonas nekavējās sveikt Bertuku - Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, gan Twitter vietnē apsveikuma teikumu bija ierakstījis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, preses konferencē puķes Bertukam pasniedza Labklājības ministre Ilze Viņķele un Kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende. Tomēr gada beigās šis panākums tika piemirsts.

Sapratuši, ka ir pieļauta kļūda un šis grandiozais panākums ir paslīdējis garām nepamanīts Latvijas Gada balva sportā veidotājiem, Latvijas Orientēšanās federācija un vairāki tās biedri nosūtīja epastus pasākuma organizatoriem, lūdzot nediskriminēt neolimpiskos sporta veidus un novērtēt visus sporta veidus kā vienlīdzīgus, un šogad iekļaut Pasaules čempiona titulu ieguvušo Edgaru Bertuku vismaz gada populārākā sportista balsojumā. No Latvijas Olimpiskās komitejas prezidenta Aldona Vrubļevska tika saņemta sekojoša atbilde: “Latvijas Olimpiskā komiteja ciena un novērtē jebkura Latvijas sporta veida un sportista vai komandas sasniegumus. Taču šogad LOK kā LGBS pasākuma rīkotājs un finansētājs. ņemot vērā 2012.gada Londonas Olimpiskās spēles un to, ka Olimpiskās spēles nenotiek katru gadu, balsojumam par populārāko sportistu izvēlējās moto - nosakām populārāko starp labākajiem Olimpiskajā gadā (olimpiskajos sporta veidos). Tas nenozīmē, ka tāpat būs nākamā gadā. Jebkura cita sporta veida, arī neolimpisko sporta veidu  pārstāvji tiks iekļauti nominantu skaitā citās nominācijās, piemēram, labākais sportists vai sportiste, uzlecošā zvaigzne, par cīņas gribu utt.”

Šāda atbilde un tās pamatojums nepamierina orientēšanās sabiedrību, jo pamatojums neatzīt minēto panākumu tiek saistīts ar to, ka tas ir izcīnīts gadā, kad ir Olimpiskās spēles, nevis tā augstvērtības dēļ. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi