Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Igaunija nervus kutinošā duelī izcīna pirmo olimpisko zeltu kopš 2008. gada

Igaunijas dāmu paukotājas otrdien Tokijā nervus kutinošā duelī triumfēja komandu sacensībās paukošanā ar špagu, nodrošinot savai valstij pirmo olimpisko zelta medaļu kopš 2008. gada.

Par čempionēm kļuva Katrīnas Lehisas, Erikas Kirpu, Jūlijas Belajevas un Irinas Emberihas kvartets, fināla duelī ar 36:32 pārspējot Dienvidkoreju. Vēl pirms noslēdzošajām trim minūtēm rezultāts bija 26:26, bet izšķirošajā periodā, kurā tikās abu izlašu līderēm Lehisa pierādīja, kāpēc pirms pāris dienām guva bronzu individuālajās sacensībās.

Šī Igaunijai ir ceturtā zelta medaļa vasaras spēlēs kopš neatkarības atgūšanas - 1992. gadā Barselonā tādu ieguva treka riteņbraucēja Erika Salumē, 2000. gadā Sidnejā izcēlās desmitcīņas zvaigzne Erki Nols, bet vēl astoņus gadus vēlāk Pekinā - diska metējs Gerds Kanters.

Fināla pirmajā no deviņiem trīs minūšu nogriežņiem Beļajeva izvirzīja igaunietes vadībā ar 4:2. Nākamā cīņas laukumā devās komandas līdere Lehisa, kura uz brīdi panāca pat trīs punktu pārsvaru, bet laika beigās konkurente jau bija rezultātu izlīdzinājusi - 7:7. Kā trešā startēja Kirpu un viņa jau ātri nokļuva iedzinējos ar diviem punktiem, dueļa pirmajam aplim noslēdzoties ar 11:13.

Mirkli vēlāk pie špagas atgriezās Beļajeva un panāca izlīdzinājumu 13:13, bet trīs minūšu nogriežņa beigās atkal jau bija iedzinējos ar diviem punktiem - 13:15. Turpinājumā arī Kirpu bija uzmanīga, cenšoties izvairīties no liela riska, bet tāpat bija pietiekami apņēmīga un 43 sekunžu laikā panāca izlīdzinājumu. Savukārt sestais duelis sākās pie rezultāta 18:19, kad Kirpu bija zaudējusi punktu septiņas sekundes pirms laika beigām. Otro apli noslēgt bija uzticēts Igaunijas līderei Lehisai, kurai arī neizdevās lauzt dueļa gaitu, bet spiediens pēdējās sekundēs ļāva izbēgt no lielāka deficīta - 21:22.

Izšķirošais aplis sākās ar Igaunijas veiktu maiņu un pirmoreiz pie špagas ķērās 41 gadu vecā komandas rezerviste Irina Embriha. Šis gājiens izvērtās sekmīgs un jau pirmajā minūtē Igaunija pēc ilgāka pārtraukuma pārņēma vadību - 23:22. Savukārt pirms pēdējiem diviem dueļiem situācija saglabājās dramatiska, rezultātam esot 24:24. Pie ieroča ķeroties Beļajevai, viņa vispirms zaudēja punktu, bet pirmās minūtes izskaņā atkal panāca līdzsvaru. Duelis bija nervus kutinošs un 63 sekundes pirms beigām Beļajeva jau ieguva vadību, bet pirms izšķirošā perioda starp abu izlašu līderēm rezultāts saglabājās 26:26.

Viss izšķīrās duelī starp abu izlašu līderēm. Lehisa ātri ieguva trīs punktu pārsvaru, turpinājumā jau veiksmīgi atturot oponenti un emocionāli svinot panākumu ar 36:32.

Komandu sacensībās vispirms Igaunija ceturtdaļfinālā ar rezultātu 29:26 pieveica Poliju, bet pusfinālā ar 42:34 apspēlēja Itāliiju. Tikmēr Dienvidkoreja iepriekšējos dueļos uzvarēja ASV un Ķīnu.

Tieši Lehisa pirms pāris dienām izcīnīja Igaunijai un Baltijai līdz šim vienīgo medaļu Tokijā, tiekot pie bronzas medaļas individuālajās sacensībās. Viņa ir arī 2020. gada pasaules čempione. Savukārt pirms pieciem gadiem Riodežaneiro igauņu dāmas komandu sacensībās ar špagu palika piektās.

Špaga ir lielākais un smagākais no trim ieročiem sporta paukošanā. Šajā disciplīnā tiek ieskaitīti un punktus dod dūrieni jebkurā ķermeņa daļā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi