Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas florbolisti PČ atklāšanas spēlē Rīgā tiekas ar galvenajiem favorītiem zviedriem

Latvijas vīriešu izlase valsts valsts florbola vēsturē lielākā notikuma - vienpadsmitā pasaules čempionāta - atklāšanas mačā šodien tiekas ar astoņkārtējo čempioni Zviedriju.

B apakšgrupas mačs Arēnā Rīga sāksies plkst.19.30, un tiešraidē to varēs vērot Latvijas televīzijas kanālā.

Jau gandrīz nedēļu pirms turnīra bija zināms, ka atklāšanas mačā tiks pārspēts Latvijas florbola apmeklētības rekords, ko aprīlī sasniedza Latvijas čempionāta finālspēlē (4088), bet organizatori joprojām cer, ka izdosies pārspēt pasaules čempionātu atklāšanas spēļu apmeklētības rekordu, kas ir 7529.

Pēc tam svētdien Latvijai būs duelis ar Čehiju, bet otrdien - ar Norvēģiju.

Zviedrijas izlase ir astoņkārtēja pasaules čempione. Tikai divās no desmit meistarsacīkstēm, 2008. un 2010.gadā, tā samierinājusies ar sudrabu, šajos abos finālos zaudējot Somijai.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Zviedrija novembra sākumā uzvarēja visās trijās "Euro Floorball" tūres spēlēs, spēcīgās Somiju, Šveici un Čehiju pārspējot ar kopējo vārtu attiecību 25:10.

Vēl "Arēnā Rīga" šīs apakšgrupas ietvaros plkst.16.45 Čehija tiksies ar Norvēģiju. Čehi septiņas reizes ir spēlējuši pusfinālā, tikai vienu reizi, 2004.gadā, sasniedzot finālu, kurā tika piedzīvots zaudējums Zviedrijai. Pasaules čempionātos čehi izcīnījuši vienu sudraba un divas bronzas medaļas, no kurām viena tika gūta iepriekšējās meistarsacīkstēs. Savukārt norvēģi pusfinālā tikuši vienu reizi, kad 1996.gadā tika pie bronzas, bet iepriekšējā turnīrā viņi palika sestie, mačā par piekto vietu zaudējot Latvijai.

Savukārt A apakšgrupā plkst.11 Šveice eksaminēs Igauniju. Šveicieši pusfinālā spēlējuši deviņās no desmit meistarsacīkstēm, tiekot pie viena sudraba un piecām bronzām, bet aizpērn nācās samierināties ar ceturto vietu. Tikmēr igauņi pēdējos četros čempionātos trīs reizes iekļuvuši labāko astotniekā.

Tikmēr plkst.13.45 A apakšgrupas mačā duelēsies Vācija un Somija. Somi visos desmit pasaules čempionātos tikuši pie medaļām, iegūstot divus zeltus, 2008. un 2010.gadā, sešus sudrabus un divas bronzas. Savukārt vāciešiem lielākais sasniegums ir 2012.gadā gūtā ceturtā vieta. Aizpērn somi ieguva sudrabu, bet vācieši palika devītie.

"Elektrum" Olimpiskajā centrā D apakšgrupas ietvaros plkst.12 ASV spēkosies ar Taizemi. Amerikāņi piedalījušies iepriekšējās divās meistarsacīkstēs, tiekot pie 12. un 11.vietas, kamēr taizemieši ir pasaules čempionāta debitanti.

Savukārt plkst.18 D apakšgrupas mačā Kanāda tiksies ar Singapūru. Kanādieši piedalījušies trīs iepriekšējos čempionātos, labāko sasniegumu gūstot 2010.gadā, kad tika izcīnīta 11.vieta. Singapūras labākais sasniegums ir 1996.gadā izcīnītā 12.vieta, bet 2010. un 2012.gadā tika gūtas 16.pozīcijas.

Turpat "Elektrum" Olimpiskajā centrā notiks arī C apakšgrupas mačs, kurā Dānija plkst.15 tiksies ar Austrāliju. Dāņi divreiz spēlējuši pusfinālā, bet nav tikuši pie medaļām, kamēr iepriekšējā čempionātā tika gūta septītā vieta. Tikmēr austrālieši divreiz tikuši pie 14.vietām.

Pasaules čempionāts florbolā vīriešiem "Arēnā Rīga" un "Elektrum" Olimpiskajā centrā notiks līdz 11.decembrim.

Iepriekšējo turnīru 2014.gadā Latvija aizvadīja bez sensācijām - zaudēts Zviedrijai (2:11), Somijai (1:7) un Šveicei (1:6), bet pieveiktas Kanāda (10:2), Igaunija (6:1) un Norvēģija (4:3), kas kārtējo reizi ļāva palikt uzreiz aiz "lielā četrinieka". Neilgi pēc šī turnīra kļuva zināms, ka darbu ar Latvijas izlasi neturpinās somu speciālists Īro Parviainens, kurš to trenēja kopš 2009.gada.

Ar jauna trenera atrašanu Latvijai nesekmējās un tāds tika apstiprināts vien 13 mēnešus vēlāk. Kaut ilgstoši bija vēlme piesaistīt ārzemju speciālistu, beigās amatā atgriezās Normunds Grunckis, kurš tur strādāja jau pirms Parviainena, vadot Latviju 2004., 2006. un 2008.gada pasaules čempionātos.

Tāpat šī gada sākumā tika izziņots, ka viens no Gruncka palīgiem būs zviedrs Mīkaels Hils, tomēr ar viņu bija tikai "gandrīz panākta" vienošanās, kas beigās līgumā nerealizējās. Kā atzīst Latvijas Florbola savienība, tā tuvu līgumam bijusi ar ļoti daudziem zviedru speciālistiem, bet allaž pēdējā brīdī kaut kas nojucis. Tagad gan beidzot komandai piesaistīts Oskars Lundīns no Zviedrijas superlīgas kluba "Warberg", kurš ar komandu pirmoreiz tikās nedēļu pirms čempionāta, un Grunckis cer, ka jauns treneris izlasē ieviesīs svaigu redzējumu. Viņam uzticēta pretinieku skautošana un Latvijas puse cer, ka zviedrs īpaši palīdzēs pirms spēles ar savu dzimteni.

Kopumā pasaules čempionāta pretinieki Latvijai jāvērtē kā sarežģīti, jo iepriekšējā pasaules čempionātā Čehija izcīnīja bronzu, bet Norvēģijas izlasi Latvija pārspēja cīņā par piekto vietu. Tiesa, spēju pieveikt Čehiju latvieši parādīja 2012.gadā, bet Norvēģiju pirms mēneša pārbaudes turnīrā Vācijā pamanījās sagraut ar 8:1.

Čempionātā kopumā startēs 16 komandas. A un B grupās spēkosies pēc ranga astoņas spēcīgākās izlases, bet C un D grupās būs pārējās astoņas valstsvienības.

Latvijai, ieņemot pirmo vai otro vietu apakšgrupā, nākamais mačs būs ceturtdaļfināls 8.decembrī. Savukārt, grupā ierindojoties trešajā vai ceturtajā pozīcijā, 7.decembrī būs jāaizvada astotdaļfināla cīņa pret kādu no C apakšgrupas izlasēm - Poliju, Austrāliju, Slovākiju vai Dāniju. Zīmīgi, ka arī potenciālā astotdaļfināla pretiniece Latvijai uz papīra būs daudz spēcīgāka nekā, ja tā nāktu no D grupas, kurā spēlēs ASV, Kanāda, Taizeme un Singapūra.

Latvijas izlases sastāvu paziņoja pēc pārbaudes turnīra Vācijā. Sastāvā tika iekļauti seši debitanti - Aivis Kusiņš, Mikus Valpēters, Toms Bitmanis, Pēteris Trekše, Rolands Kovaļevskis un Jānis Salcevičs. Savukārt Atis Blinds aizvadīs jau savu devīto pasaules čempionātu.

Valstsvienības sastāvā ir četri florbolisti, kuri spēlē Somijas, Zviedrijas un Šveices klubos (Toms Bitmanis, Jānis Rajeckis, Morics Krūmiņš un Artis Raitums). Savukārt pārējie 16 spēlētāji pārstāv "Elvi Florbola līgas" klubus - seši no čempiones "Lielvārdes"/"FatPipe", četri no Cēsu "Lekringa", trīs no "Triobet"/"Ulbrokas", divi no Stalbes "Pārgaujas", bet viens no Liepājas "Kuršiem".

Zīmīgi, ka sastāvā neiekļuva Juris Gribusts, kurš pagājušajā sezonā uzspēlēja Zviedrijas superlīgā, kā arī Somijas augstākās līgas florbolists Andris Blumbahs.

Latvijas izlases vadība un spēlētāji izvairās no skaļiem solījumiem par mērķiem un uzdevumiem, bet klusībā visi pauž cerību, ka beidzot izdosies sasniegt pusfinālu. Arī Grunckis uzsver, ka galvenais ir cīnīties par uzvaru katrā spēlē, tomēr pauž, ka Latvija ir gatava arī iesaistīties cīņā par medaļām.

Latvijas florbola izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Andis Blinds ("Triobet"/"Ulbroka"), Jānis Salcevičs ("Lielvārde"/"FatPipe");

aizsargi - Ingus Laiviņš, Mārtiņš Rajeckis (abi - Stalbes "Pārgauja"), Andris Malkavs ("Lekrings"), Jānis Rajeckis (Klotenes un Bilahas "Jets", Šveice), Aivis Kusiņš ("Lielvārde"/"FatPipe"), Morics Krūmiņš ("Nokian KrP", Somija), Artūrs Jurševskis ("Triobet"/"Ulbroka");

uzbrucēji - Toms Bitmanis ("Sundsvall", Zviedrija), Toms Akmeņlauks, Mikus Valpēters, Gints Klēģers, Atis Blinds (visi - "Lielvārde"/"FatPipe"), Artis Raitums (TPS, Somija), Andris Rajeckis, Aleksandrs Abramovs, Pēteris Trekše (visi - "Lekrings"), Kārlis Bulāns ("Triobet"/"Ulbroka"), Rolands Kovaļevskis (Liepājas "Kurši"), Gvido Lauga ("Pārgauja").

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi