Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas orientieristiem teicamas sekmes PČ kvalifikācijas sacensībās

Somijā svētdien sācies Pasaules čempionāts orientēšanās sportā. Pirmā distance, kas tika aizvadīta Vuokatti apkārtnes mežos, bija garās distances kvalifikācija. Latvijas izlases pārstāvjiem izdevās lielisks starts, jo visi seši sportisti kvalificējās finālam. Edgars Bertuks, līdzīgi kā pērn, uzvarēja savā kvalifikācijas grupā, vēsta Latvijas Orientēšanās federācija.

Pasaules čempionāts Somijā ir orientēšanās vasaras sezonas kulminācijas punkts un norisinās slēpošanas centra Vuokati apkārtnē no 7. līdz 14.jūlijam. Sportisti sacentīsies trīs individuālajās distancēs un stafetēs.

Čempionāts svētdien sākās ar garās distances kvalifikāciju, kurā piedāvātais apvidus un apstākļi bija smagāki, nekā tika cerēts - kalni, izcirtumi, purvi un karstums. Distances bija pietiekami garas, pie tam labākajiem sportistiem neizdevās sasniegt organizatoru prognozētos uzvarētāju laikus. Vīriešu kvalifikācijas distances bija 12.4km garas, bet sieviešu - 8.5km. Sacensības notika trīs kvalifikācijas grupās vīriešiem un trīs sievietēm, 15 labākie no katras iekļuva finālā, kurš norisināsies otrdien.

Visi seši Latviju pārsātvošie orientieristi kvalificējās finālam. Vispārliecinošāk tas izdevās Edgaram Bertukam, kurš centīsies izcīnīt čempiona titulu tieši garajā distancē - Bertuks uzvarēja savā kvalifikācijas grupā un nodrošināja izdevīgu starta pozīciju finālā. Izlases debitants Jānis Kūms kvalificējās finālam kā 12. savā kvalifikācijas grupā. Kalvis Mihailovs ieņēma 13.vietu un ar to pietika, lai kvalificētos finālam. Starp sievietēm labākais rezultāts izdevās Aijai Skrastiņai, kura, par spīti angīnai, kvalificējās kā 6. savā grupā. Inga Dambe un Līga Ārniece abas ieņēma 8.vietas savās kvalifikācijas grupās.

Edgars Bertuks par savu sniegumu: “Latvijas apvidus! Šodien nejutos ātrs, bija tāds kā lēnums, laikam vēl jūt tā vīrusiņa sekas. Acīmredzot jau ātrums pietika, bet sajūtas nav kā pagājušā gada kvalifikācijā [kur arī tika izcīnīta uzvara]. Kļūdījos līdz 2 minūtēm, vienā vietā pārķēru etapu, bet laicīgi attapos. Apvidus ir diezgan sarežģīts, ir izmantotas jaunaudzes un izcirtumi. Plāns turpmāk ir atpūsties, pamērcēt kājas aukstā ūdenī, paskatīties sprintu. Ceru, ka turpmāk laika apstākļi būs vēsāki.”

Latvijas izlases sportistiem pirmdienas rītā izdevās veiksmīga kvalifikācija arī sprintā un finālam kvalificējās 3 no 4 startējušajiem sportistiem. Vislabākais skrējiens padevās Mārtiņam Sirmajam, kurš savā grupā ieņēma 7.vietu, distanci veicot pa 13:50 un no līdera atpaliekot 56 sekundes. Finālam kvalificējās arī Artūrs Pauliņš, kurš šajā čempionātā startē tikai sprinta distancē. Pauliņa rezultāts bija 14:02, kas viņa kvalifikācijas grupā ļāva ieņemt 13.vietu. Diemžēl vairāku nelielo kļūdiņu dēļ fināls bija neaizsniedzams Andrim Jubelim, kurš ar laiku 14:13 savā kvalifikācijas grupā finišēja 18.vietā, un lai kvalificētos finālam, pietrūka 18 sekundes. Sieviešu grupā Laura Vīķe 3,3km garo distanci veica pa 15:28 un, atpaliekot no savas grupas uzvarētājas 1:44, ierindojās 11.vietā, kas ļaus startēt finālā. Līga Ārniece izvēlējās sprintā nestartēt, pietaupot spēkus rītdienas garajai distancei.

Mārtiņš Sirmais par savu distanci: “Izlases sanāksmē ar nelielu humoru tika uzdots jautājums - kad pēdējo reizi skrējāt sprintu? Šodien bija nianses, kuras pietrūka un kuras rodas, skrienot sprinta sacensībās. Bija arī daudz skatītāju, kuru saucieni nedaudz novērsa uzmanību. Ātrums ir, bet tagad parādās arī tas vieglums, ko es jau sen gaidīju."

Finālskrējieni notiks šovakar, sākot no 18.00. Rīt medaļas tiks sadalītas garajā distancē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi