Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Londonas Olimpiādes medaļu vērtējumā uzvar ASV, Latvijai 49.vieta

Londonas olimpiskajās spēlēs vislielāko medaļu un zelta godalgu skaitu izcīnījusi ASV komanda - 104 medaļas, no kurām 46 bija zelta, bet sudrabs un bronza iegūts vienādā skaitā - pa 29. Latvija ar vienu zelta un vienu bronzas godalgu ierindojās 49.pozīcijā.

ASV komanda 31 medaļu izcīnīja olimpiskajā peldbaseinā, bet par 29 medaļām parūpējās šīs valsts vieglatlēti. 

Pirms četriem gadiem Pekinā ASV komanda izcīnīja 110 medaļas (36 zelta, 38 sudraba un 36 bronzas), bet medaļu kopvērtējumā toreiz uzvarēja Ķīna, kas izcīnīja 100 medaļas (51 zelta, 21 sudraba un 28 bronzas).

Šoreiz Ķīna ierindojās otrajā vietā, izcīnot 87 medaļas (38 zelta, 27 sudraba un 22 bronzas). Pa 10 medaļām izcīnīja Ķīnas daiļlēcēji un peldētāji, bet pa astoņām - badmintona un sporta vingrošanas pārstāvji.

Ja pirms četriem gadiem trešajā vietā ierindojās Krievija, kuras kontā bija 72 medaļas (23 zelta, 21 sudraba un 28 bronzas), tad šoreiz Krievijas delegācijai vien ceturtā pozīcija - 82 medaļas (24 zelta, 25 sudraba un 33 bronzas), jo britiem izcīnīts vairāk augstākā kaluma godalgu. Krievi veiksmīgi startēja vieglatlētikā (18 medaļas), vēl 11 nodrošināja cīņas sporta pārstāvji, bet astoņas - sporta vingrotāji.

Trešajā vietā Londonā ierindojās mājiniece Lielbritānija, kas ieguva 65 godalgas - 29 zelta, 17 sudraba un 19 bronzas. Mājiniekiem veiksmīgākais bija olimpiskais velotreks un airēšanas kanāls, kur kopumā izcīnītas 18 medaļas, no tām 11 zelta. 

No Baltijas valstīm visvairāk medaļu izcīnīja Lietuva (divas zelta, viena sudraba un divas bronzas), ieņemot 34.vietu, Latvija ar vienu zelta un vienu bronzas godalgu ierindojās 49.pozīcijā, bet Igaunija ar vienu sudraba un vienu bronzas godalgu uzrādīja dalītu 63.rādītāju.

Mazāk medaļu Latvijas olimpiešiem bijis tikai Atlantā 

Medaļu kopskaita ziņā Latvija gan uzrādījusi sliktāko rezultātu kopš 1996.gada Atlantas spēlēm, kad kanoe airētājs Ivans Klementjevs kļuva par vienīgo Latvijas medaļnieku, izcīnot sudraba godalgu.

Pirms tam 1992.gadā Barselonā Latvija tika pie trim medaļām, kad Klementjevs un šāvējs Afanasijs Kuzmins izcīna sudrabu, bet pie bronzas tika riteņbraucējs Dainis Ozols.

2000.gadā Sidnejā Latvija tika pie pilna medaļu komplekta. Toreiz par olimpisko čempionu kļuva vingrotājs Igors Vihrovs, sudrabu izcīnīja soļotājs Aigars Fadejevs, bet bronzu ieguva džudo cīkstonis Vsevolods Zeļonijs. Savukārt pēc četriem gadiem Atēnās Latvijas sportisti izcīnīja uzreiz četras sudraba medaļas, to iespējot vingrotājam Jevgēņijam Saproņenko, šķēpmetējam Vadimam Vasiļevskim, pieccīņniecei Jeļenai Rubļevskai un svarcēlājam Viktoram Ščerbatiham.

Pirms četriem gadiem Pekinā Latvija atkal tika pie pilna medaļu komplekta, kad zeltu izcīnīja Štrombergs, sudrabu ieguva šķēpmetējs Ainārs Kovals, bet pie bronzas tika Ščerbatihs.

Vēl pirms tam pirmās brīvvalsts laikā 1932.gadā Losandželosā sudrabu izcīnīja soļotājs Jānis Daliņš, bet pēc četriem gadiem Berlīnē pie sudraba tika cīkstonis Edvīns Bietags, kamēr bronzu izcīnīja soļotājs Adalberts Bubenko.

Kopējā medaļu ieskaitē Latvija Londonas Olimpiādi noslēdza 49.vietā, atpaliekot no tādām valstīm kā Uzbekistāna, Trinidada un Tobago, kā arī Dominikānas Republika, bet apsteidzot tādas sporta lielvalstis kā Ēģipte, Grieķija un Portugāle.

Individuāli ražīgākie Felpss un citi peldētāji; Boltam trīs zelti no trīs iespējamajiem

Saprotams, ka individuāli veiksmīgākie jau ierasti bija peldēšanas sporta pārstāvji, kur ir ievērojami lielāks disciplīnu skaits. Tā Maikls Felpss (ASV) Londonā izcīnīja sešas medaļas (četras zelta, divas sudraba), savu fenomenālo karjeru noslēdzot kā visu laiku medaļām bagātākais olimpietis - viņa rēķinā 22 olimpiskās godalgas, no tām 18 zelta. Londonā pie piecām medaļām tika vēl trīs amerikāņi peldētāji - Raiens Lohte (2-2-1), Misija Frenklina (4-0-1) un Elisone Šmita (3-1-1). No ne-peldēšanas sporta veidiem visaugstāk ticis pasaules ātrākais cilvēks Useins Bolts (Jamaika), kurš izcīnīja trīs zelta medaļas - 100 un 200 metru sprintā, kā arī 4x100 metru stafetē (ar jaunu pasaules rekordu), turklāt identisku panākumu izcīnīja arī pirms četriem gadiem Pekinā. Trīs zelta medaļas arī ASV sprinterei Elisonei Feliksai, kura triumfēja 200 metru finālā, kā arī 4x100 un 4x400 metru stafetēs.

Londonas olimpiskajās spēlēs piedalījās 204 valstu delegācijas, bet godalgas izcīnīja 85 valstu pārstāvji. Pie vismaz vienas zelta medaļas tika 54 valstis, tai skaitā Latvija.

Par medaļām Londonā līdz sacentās aptuveni 10 500 sportisti, kuri sadalīja 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jonass izcīna savu pirmo uzvaru MXGP klasē

Latvijas motosportists Pauls Jonass svētdien izcīnīja uzvaru pasaules motokrosa čempionāta piektā posma - Portugāles "Grand Prix" - sacensībās prestižākajā MXGP klasē, svinot pirmo panākum...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi