Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Māris Štrombergs - divkārtējs olimpiskais čempions!

Latvijas BMX riteņbraucējs Māris Štrombergs piektdien izcīnīja zelta medaļu Londonas olimpisko spēļu sacensību finālā, jau izšķirošā brauciena sākumā izraujoties vadībā un to noturot līdz pat finišam. Līdz ar to 25 gadus vecais latvietis kļuvis par divkārtēju olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā, jo pirms četriem gadiem triumfēja arī Pekinā. Tā Latvijai ir pirmā zelta medaļa Londonas olimpiskajās spēlēs un otrā godalga divu pēdējo dienu laikā - ceturtdien pie bronzas medaļas tika Latvijas pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš.

Māris nebija labākais cīņā līdz finālam, tomēr pierādīja savu pārākumu izšķirošajā braucienā 

Finālā Štromberga konkurenti par otro olimpisko zelta medaļu bija divi nīderlandieši - Tvans van Gendts un Reimons van der Bīzens, austrālietis Sems Vilabijs, mājinieks Laiems Filipss, amerikānis Konors Fīldss un divi kolumbieši - Andress Kaisedo un Karloss Okuendo. Konkurence vairāk kā iespaidīga, tomēr Māris jau startā bija viens no līderiem, bet pirmajā līkumā iebrauca kā pirmais. Austrālietis Vilabijs uz papēžiem mina visu distanci, vēl pēdējās virāžās esot diezgan tuvu, taču Štrombergs pārsvaru noturēja arī pēdējās divās garajās taisnēs un lfinišēja pirmais - 37,576 sekundes. Otrais Vilabijs (37,929), bet bronzu izcīnīja Karloss Okuendo no Kolumbijas. Tāpat kā pusfinālos, arī finālā neiztika bez kritiena, kurā iekļuva vairāki sportisti. Pēdējais, pusotru minūti pēc Štromberga, finiša līniju šķērsoja mājinieku lielākā cerība Laiems Filipss.

Dāmām finālā negaidīti labākā bija kolumbiete Mariana Pahona, sudrabs jaunzēlandietei Sārai Vokerei, bet bronza nīderlandietei Laurai Smuldersai. 

Trešais zelts neatkarīgajai Latvijai 

Štrombergs izcīnījis trešo zelta medaļu Latvijai kopš valsts neatkarības atgūšanas - par pirmo olimpisko čempionu kļuva vingrotājs Igors Vihrovs (2000), bet nu jau divas augstākā kaluma godalgas Māra rēķinā. Latvijas sportisti vasaras olimpiskajās spēlēs kopš 1992.gadā izcīnījuši 16 medaļas - trīs zelta, deviņas sudraba un četras bronzas.

BMX riteņbraukšana olimpisko spēļu programmā pirmo reizi tika iekļauta vien pirms četriem gadiem Pekinā, tādējādi Māris Štrombergs arvien saglabā titulu kā vienīgais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā vīriešiem. 

Pusfināla barjeru pārvar tikai Štrombergs, Treimanis paliek pirmais aiz svītras 

Treimanis un Veide pirmajā braucienā iekļuva masu kritienā, tādējādi finišā Edžum 5.vieta, bet Rihards 450 m distanci beidza uzreiz aiz viņa. Tikmēr Māris kritieniem bagātajā 1.braucienā savā pusfinālā beigās finišē ceturtais – vismaz šī pozīcija jāsaglabā arī trīs braucienu summā. 

Otrajā braucienā Rihards Veide un Edžus Treimanis labi startē, bet distances gaitā nespēj turēt līdzi līderiem - Rihardam 5.vieta, bet Edžus finiša līniju šķērso septītais. Šādas vietas summā viņi ieņem arī pēc diviem braucieniem. Māris finišē ceturtais, tāda pat vieta arī summā, tomēr viņš arvien nevarēja būt pilnīgi drošs par vietu finālā - visam izšķīrās pēdējā braucienā.

Trešie braucieni pusfinālā vīriešiem - Treimanis finišē augstajā 2.vietā, taču paliek uzreiz aiz labāko četrinieka summā, finālā neiekļūstot. Veide finišē septītais, tāda pat vieta arī trīs braucienu summā. Tikmēr Latvijas līdzjutējus iepriecināja Māris, finišēja otrais braucienā un nodrošināja vietu finālā!

Sandra pirmajā braucienā finišēja septītā, jo nokrita Kolumbijas sportiste. Arī otrajā pusfinālā ļoti smagu kritienu piedzīvoja brazīliete Kuena Šteina, kura trasi saviem spēkiem atstāt vairs nespēja. Savā otrajā braucienā Aleksejeva finišē sestā; atkal neiztiek bez kritieniem. Lai iekļūtu starp labākajām četrām, trešajā nepieciešama ļoti augsta vieta. Tas gan neizdodas - Sandra vēlreiz ieņem 6.vietu, finālam nekvalificējoties - summā 7.vieta savā grupā.

Treimanis, Veide un Aleksejeva startēja savās pirmajās olimpiskajās spēlēs, bet Štrombergs ar zelta medaļu brauks mājup jau no otrajām.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

BMX fināls vīriešiem

1.Māris Štrombergs (Latvija) 37,576
2.Sems Vilabijs (Austrālija) +0.353
3.Karloss Okvendo (Kolumbija) +0.675
4.Reimons van der Bīzens (Nīderlande) +0.916
5.Tvans van Gendts (Nīderlande) +7.168
6.Andress Kaisedo (Kolumbija) +15.081
7.Konors Fīldss (ASV) +25.457
8.Laiams Filipss (Lielbritānija) +1.34.342

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi