Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Meldonijs arī nākamajā gadā būs sportā aizliegto vielu sarakstā

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) publicējusi 2019.gada aizliegto vielu sarakstu, tajā saglabājot arī Latvijā izstrādāto meldoniju.

Meldonijs, kas ir medikamenta Mildronāts aktīvā viela, aizliegto vielu sarakstā tika iekļauts, sākot ar 2016.gadu. Aizpērn tas kļuva par "populārāko" dopingu pasaulē, jo tā lietošanā pieķerti ļoti daudzi sportisti, ieskaitot tenisa superzvaigzni Mariju Šarapovu.

Tāpat meldonijs tika iekļauts arī Nacionālajā hokeja līgā (NHL) aizliegto vielu sarakstā.

Šī gada Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu laikā meldonija lietošanā tika pieķerts arī kērlingists Aleksandrs Krušeļņickis, tādējādi Olimpisko sportistu no Krievijas izlase zaudēja savu bronzas medaļu.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, WADA veikusi nelielas izmaiņas, kas attiecas uz vielām, kurās ir anaboliskie steroīdi, peptīdu un augšanas hormoni, beta-2 agonisti, hormonu un metaboliskie modulatori, stimulanti un beta blokatori. Savukārt uzraugāmo vielu saraksts palicis tāds pats kā 2018.gadā.

2015.gada septembrī Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) paziņoja par meldonija aizliegumu no 2016.gada 1.janvāra. Eiropas spēļu laikā 2015.gada jūnijā veiktais pētījums, kura rezultātus vēlāk publicēja British Journal of Sports Medicine, atklāja, ka 66 no pārbaudītajiem 762 sportistiem bija izmantojuši meldoniju. Pētījuma autori norādīja, ka lielākoties veseli sportisti meldoniju lietojuši ne paredzētajam mērķim. Daudzos sporta veidos Krievijas izlašu pārstāvjiem tas tika piedāvāta, cerot palīdzēt pārvarēt lielo treniņu slodzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi