Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Neretnieks kā pirmais Latvijas jātnieks startēs Pasaules kausa finālā

Jau trešdien Zviedrijas pilsētā Gēteborgā sāksies Pasaules kausa fināls jāšanas sportā, kurā Latviju pārstāvēs 23 gadus vecais limbažnieks Kristaps Neretnieks. Lai arī Pasaules kausu jāšanas sportā izcīna jau 35 gadus, Latvijai šis būs pirmais lielais fināls. Finālsacensības Gēteborgas Scandinavium arēnā notiks no 24. – 28.aprīlim, informēja Latvijas Jātnieku federācijas (LJF) pārstāve Ilze Jansone.

Līdz šim Latvijas jātniekiem Pasaules kausa finālam izdevies kvalificēties divas reizes, 1991.gadā to paveica Sergejs Šakūrovs, bet 2001.gadā Guntars Siliņš, neviens no šiem jātniekiem finālā nestartēja. Neretnieks ir viens no talantīgākajiem Latvijas jaunajiem jātniekiem un viņa panākums ir lielākais Latvijas jāšanas sporta sasniegums pēdējo 13 gadu laikā. 

„Pasaules kausa fināla pirmajā kvalifikācijas maršrutā startēšu ar Continue, otrajā ar savu šī brīža galveno zirgu Conte Bellini. Salīdzinājumā ar jātniekiem, kuri startēs Gēteborgā, mēs augstākajā līmenī esam iesācēji. Tas ir liels izaicinājums un man ir prieks, ka lielajā finālā varēšu pārstāvēt Latviju pimo reizi, mēs centīsimies parādīt savu labāko sniegumu un nostartēt pieklājīgi,” saka Kristaps Neretnieks.  

Neretnieka veiksmes stāsts sākās pirms gada, kad talantīgo latvieti pamanīja Krievijas zirgaudzētavas Westfalen-Swit īpašnieki Federovsku ģimene un piedāvāja sadarbību. Sportists savā rīcībā ieguva vairākus augstas klases zirgus, pirmo reizi Pasaules reitingā Neretnieks iekļuva pagājušā gada jūnijā un pusgada laikā tajā kāpa par 1225 pozīcijām. Šobrīd sportists Pasaules reitingā atrodas 111.pozīcijā.  

Par pasaules kausa trofeju finālā cīnīsies 39 sportisti no 17 valstīm, starp kuriem lielākā daļa sportistu ir dzīvas jāšanas sporta leģendas, cilvēki, kuri savu vārdu jau vairākkārt ierakstījuši jāšanas sporta vēsturē. Savu titulu noteikti gribēs aizstāvēt pagājušā gada Pasaules kausa ieguvējs Ričs Fellers ar 17 gadus veco Flexible. Tāpat ASV komandā, kurā šogad ir vienpadsmit jātnieki, par Pasules kausa trofeju noteikti cīnīsies arī divkārtējie ASV Olimpiskie čempioni komandu vērtējumā Makleins Vards un Bizija Madena, kā arī uzlecošā ASV konkūra zvaigzne Rīda Keslere. Rīda Keslere ir tikai 18 gadus jauna, tomēr arī viņa jau paspējusi savu vārdu ierakstīt ASV konkūra vēsturē kā jaunākā Olimpisko spēļu dalībniece savas valsts komandā. ASV jātnieki Pasaules kausa finālā izcīnījuši septiņas uzvaras, visvairāk ASV dominēja Pasaules kausa pirmajos gados, bija vajadzīgi 25 gadi, lai šī nozīmīgā jāšanas sporta trofeja aizceļotu uz ASV septīto reizi.  

Visvairāk uzvaru Pasaules kausa finālā izcīnījuši vācu jātnieki, kopā Vācija uzvaru PK finālā svinējusi deviņas reizes. Mereditai Maiklai Bērbaumai un Markusam Eningam izdevies uzvarēt katram trīs reizes. Markus Enings uzvaru Pasaules kausa finālā svinēja 2003., 2006. un 2010.gadā, bet Meredita Maikla Bērbauma 2005., 2008.un 2009.gadā. Šogad abiem Vācijas sportistiem ir izdevība kļūt par pirmajiem, kuri Pasaules kausu izcīnījuši četras reizes. Pēc veiksmīgajiem startiem prestižajās Saut Hermes (CSI5*) sacensībās Parīzē pirms divām nedēļām, ir skaidrs, ka abi Vācijas sportisti pārī ar saviem galvenajiem zirgiem ir lieliskā formā. 

Tāpat Pasaules kausa finālā startēs Olimpiskais čempions Stīvs Guerdats, Pasaules reitinga pirmās vietas īpašnieks Kristiāns Ālmans, Franciju pārstāvēs tās spožākās zvaigznes -  Kevins Stauts, Penelope Leprevo un Rodžers Īvs Bosts – attiecīgi Pasaules reitinga sestās, divpadsmitās un 17.vietas īpašnieki.  

Zviedriju Pasaules kausa finālā savās mājās Gēteborgā pārstāvēs šī brīža Eiropas čempions Rolfs – Jorens Bengtsons, Atēnu Olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvēja komandu vērtējumā Malina Barjarda Jonsone, Henriks von Ekermans un Jenss Fredriksons. Zviedri vēl ne reizi nav izcīnījuši Pasaules kausu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi