Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nezināmo vēl daudz

Tokijas Olimpiskās spēles tuvojas, bet lielākā daļa ceļazīmju vēl nav sadalītas.

Lielākais četrgades notikums sportā tuvojas straujiem soļiem. No Latvijas patlaban Tokijas olimpiskajām spēlēm (OS) kvalificējušies astoņi sportisti un divas kvotas ir izcīnītas šosejas riteņbraukšanā, kur par braucējiem vēl lems. Vairāki desmiti latviešu cer izcīnīt ceļazīmi uz Uzlecošās saules zemi, tomēr viņiem sevi vēl jāpierāda sacensībās.

Pagājušajā nedēļā publiskajā vidē parādījās baumas, ka Tokijas OS, visticamāk, tiks atceltas, taču Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents Tomass Bahs šīs runas noliedza. Viņš atklāja, ka tiek vērtēti divi scenāriji. Covid-19 vakcinācija un ātrā Covid-19 saslimšanas testēšana būs būtiski faktori, kas noteiks spēļu norisi. Šobrīd no Latvijas ceļazīmi uz Tokiju nopelnījušas vieglatlētes Laura Igaune (vesera mešana), Līna Mūze (šķēpa mešana) un Laura Ikauniece (septiņcīņa), jātnieks Kristaps Neretnieks un pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs un Tīna Graudiņa/ Anastasija Kravčenoka. Divas kvotas Latvijai vēl ir šosejas riteņbraukšanā, kur, visticamāk, startēs Toms Skujiņš un Krists Neilands. B normatīvu peldēšanā 100 metru brīvajā stilā izpildījusi Ieva Maļuka, bet 200 metru kompleksā Emīls Pone. Ja kāds cits Latvijas peldētājs neuzrādīs augstvērtīgāku rezultātu vai citu valstu peldētāji neaizpildīs visas vietas ar A normatīvu, Pone un Maļuka brauks uz Tokiju.

Akadēmiskajā airēšanā labas izredzes kvalificēties ir vieglsvaru duetam Evitai Bolei un Olgai Svirskai. "Federācija saka, ka ir ļoti tuvu tam, lai kvalificētos. No 5. līdz 7. aprīlim Varēzē Itālijā notiks Eiropas zonas regate, kur izcīnīs divas vietas," Dienai atklāja Latvijas Olimpiskās vienības pārstāve Marita Vilciņa. Airētājas šobrīd atrodas treniņnometnē Čehijā.

3x3 basketbolistiem, kas nesen uzvarēja Pasaules kausa finālposmā, par ceļazīmi būs jācīnās Grācā maija beigās, kur labākās trīs komandas tiks uz OS. Pēc tam jūnijā vēl būs iespēja Budapeštā Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā izcīnīt atlikušo vietu.

Brīvajā cīņā Anastasijai Grigorjevai 18.–21. martā būs Eiropas zonas turnīrs Budapeštā, kur labākie divi un labākās divas katrā svara kategorijā izcīnīs ceļazīmes. Ja tur neizdosies, tad pēdējā iespēja būs Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā, kur arī iegūs divas ceļazīmes katrā svara kategorijā.

Tokijas olimpiāde. Latvijas sportisti, kuri kvalificējušies

  • Laura Igaune (vesera mešana)
  • Līna Mūze (šķēpa mešana)
  • Laura Ikauniece (septiņcīņa)
  • Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs (pludmales volejbols)*
  • Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenko (pludmales volejbols)*
  • Kristaps Neretnieks (konkūrs)
  • Divas kvotas riteņbraukšanā (visticamāk, Toms Skujiņš un Krists Neilands)

*izcīnīta vieta valstij

Džudo kvalificēties iespējams caur rangu, kas tiks noslēgts 28. jūnijā. Ja šobrīd pavilktu svītru, tad Jevgeņijs Borodavko svara kategorijā līdz 100 kilogramiem kvalificētos kā pēdējais ar kontinentālās kvotas vietu.

Kanoe un smaiļošanā 21.– 23. aprīlī būs vietējās atlases sacensības Limbažos. Smaiļošanā uz 200 metriem vieniniekos reālākie pretendenti ir Riodežaneiro 5. vietas ieguvējs Aleksejs Rumjancevs un U-23 pasaules čempions Roberts Akmens. Limbažos viņi cīnīsies par to, kuram būs iespēja startēt 12.–13. maijā Pasaules kausa posmā Šegedā Ungārijā. Nedēļu vēlāk būs vēl viena iespēja izcīnīt ceļazīmi.

Modernajā pieccīņā reālākais kandidāts ir Pāvels Švecovs. Viņš var kvalificēties caur pasaules čempionātu, kur jāiekļūst trijniekā, kas ir maz ticams. Pasaules čempionāts bija paredzēts Minskā, bet to atcēla. Jaunā norises vieta vēl jānoskaidro. Reālāk ceļazīmi ir izcīnīt pēc ranga, kas noslēgsies 14. jūnijā.

Sporta vingrošanā lielākā cerība ir Elīna Vihrova, bet mākslas vingrošanā – Jeļizaveta Polstjanaja, kas var kvalificēties individuāli pēc snieguma Pasaules kausa posmos.

Pludmales volejbolā Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš var kvalificēties pēc ranga, kur ir 15 vietas. Atlase beigsies 13. jūnijā. Pēdējā iespēja ir iekļūt kontinentālajā kausā 21.–27. jūnijā.

Šaušanā olimpiskās atlases turnīrs Somijā 10 metru šaušanā, visticamāk, nenotiks, jo vietējā valdība nobalsojusi, ka nelaidīs sportistus valstī un sacensības nenotiks. Šaušanas federācija meklē risinājumu, kā izspēlēt brīvās vietas. 25 un 50 metru šaušanā Eiropas čempionāts norisināsies Horvātijā. Lielākās mūsu cerības ir Lauris Strautmanis un Agate Rašmane.

Svarcelšanā atlase beidzas 30. aprīlī. Labākie astoņi, kuriem nav izcīnītas kvotas, katrā svara kategorijā tiks pēc ranga. Izskatās, ka Artūrs Plēsnieks un Armands Mežinskis ir reālākie kandidāti.

Taekvondo varētu būt Eiropas kvalifikācijas turnīrs maijā Sofijā. Māsas Inese un Jolanta Tarvidas ir vienā svara kategorijā, bet tikai viena var kvalificēties.

Tenisiste Aļona Ostapenko vēlas startēt OS un to, visticamāk, arī darīs. Labas iespējas ir arī Anastasijai Sevastovai. Kvalificējas TOP 56 tenisistes, bet ne vairāk kā četras no valsts un jābūt startējušām Billijas Džīnas kausā (iepriekš FedCup).

Vieglatlētikā ir palaisti vaļā iesaldētie rangi. Maratonā un 50 km soļošanā kvalifikācijas periods noslēdzas 31. maijā, pārējām disciplīnām 29. jūnijā.

BMX visreālāk kvalificēties ir Vinetai Pētersonei. Pagaidām atlikušas trīs ceļazīmes pēc individuālā UCI ranga, kuras izcīna valsts, kurai vēl nav ceļazīme izcīnīta sieviešu vai vīriešu konkurencē. Pēc tam atlikušās ceļazīmes būs iespējams nopelnīt pasaules čempionātā. To iegūs labākais no valsts, kurai vēl nav ceļazīmes.

Karatē kvalifikācijas turnīrā startēs Kalvis Kalniņš. Viņš ir Eiropas čempions svara kategorijā līdz 60 kg, bet Kalvim būs jāstartē 67 kg svarā, jo tā ir olimpiskā kategorija.

Boksā aprīļa beigās Londonā tiek plānots rīkot Eiropas kvalifikācijas turnīru. No Latvijas varētu startēt Nikolajs Grišuņins un Amanda Millere.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi