Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Olimpiskā vienība gatava potēties

Patlaban uz vasaras olimpiskajām spēlēm Japānā, Tokijā, kas tiek plānotas no 23. jūlija līdz 8. augustam, gatavojas doties 106 dalībnieki no Latvijas: 58 sportisti, 38 treneri, seši medicīnas darbinieki un četras atbalsta personas. Šobrīd visi sportisti ir veseli un var trenēties, izņemot vienu, kurš atkopjas pēc operācijas. Tomēr epidemioloģiskās drošības dēļ viņiem jau līdz maijam vajadzētu potēties pret Covid-19.

Aptaujājot Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) dalībniekus, 95% ir izteikuši vēlmi potēties, trīs no medicīnas darbiniekiem to jau izdarījuši. Arī Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) iesaka sportistiem vakcinēties, taču tas nav obligāti. Potēšanās katrā valstī notiek pēc sava plāna, taču ne vēlāk kā maijā. Kārtība un secība atkarīga no nacionālo valdību lēmumiem, Saeimas Sporta apakškomisijas sēdē skaidroja Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents un LOV valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis. Kā veiksmīgu piemēru viņš minēja Rumāniju, kur olimpiskās delegācijas kandidāti ir iekļauti otrajā potēšanās kārtā. 

LOV 21. janvārī vērsās Veselības ministrijā (VM) ar lūgumu iekļaut sportistus un atbalsta personālu potēšanas sarakstā maksimāli ātri. Optimāli tas varētu būt, sākot no februāra beigām līdz maijam. "Ir saprotams, ka veikt vakcināciju nebūs vienkārši un viegli, jo šobrīd sportisti trenējas dažādās pasaules vietās, gatavojoties kvalifikācijas sacensībām. Tomēr mēs esam gatavi šo procesu pilnībā koordinēt un nodrošināt sportistu klātbūtni rindas kārtībā," akcentēja Fogelis. Viņš arī uzsvēra: Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) atzinusi, ka Covid-19 vakcīnas nav pretrunā ar pasaules antidopinga kodeksu, nevienas no tajās iekļautajām pamata un blakus vielām nav aizliegto vielu sarakstā.

SOK ir gatava sarunām ar nacionālajām valdībām, ja būs nepieciešams papildināt vakcīnu krājumus sportistiem. Tāpat paredzēts izstrādāt rekomendācijas, kas attiecas uz Covid-19 ātrās testēšanas periodiskumu, kārtību un attiecināmību katram dalībniekam. "Tās varētu būt četras reizes nedēļā (sākot no piecām dienām pirms sacensību sākuma līdz beigām vai izstāšanās no tālākām cīņām). Būs arī jāievēro ierobežojumi, kas nosaka sportistu uzturēšanos olimpiskajā ciematā, pārvietojoties pa to un socializējoties. Tiks izvērtēta arī skatītāju klātbūtne stadionos, un šobrīd tiek diskutēts par trim variantiem: skatītāju vispār nav, ir tikai vietējie vai arī ierobežots skatītāju skaits," norādīja Fogelis.

Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības deprtamenta direktore Santa Līviņa atgādināja: tā kā neviena no trim kompānijām, kas ražo vakcīnas, negarantē pūļa imunitāti, vakcinēšanu veic, lai mazinātu letalitāti un saslimušie vieglāk pārciestu infekciju. Viņa arī vērsa uzmanību uz to, ka valdība jau apstiprinājusi vakcinācijas plānu un noteikusi prioritārās grupas. Patlaban ārstniecības personāls ir jau gandrīz vakcinēts. Tālāk kārta būs sociālās aprūpes centru klientiem, senioriem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām. "Aprīlī un maijā, gan ņemot vērā vakcīnu pieejamību (šobrīd izskatās, ka tās būs), sāksim potēt nozaru kritiskos darbiniekus, kuri nepieciešami valsts funkciju nodrošināšanai. Arī olimpieši varētu būt iekļauti šajā grupā. Atbildīgās ministrijas būs tās, kas iesniegs priekšlikumus par nozaru svarīgajām personām," sacīja Līviņa. Attiecībā uz sportistiem – tas būs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) uzdevums, nosakot arī vakcinācijas iestādes vai arī atļaujot to izdarīt LOV ārstniecības personālam (viena no prasībām – spēt tikt galā ar anafilaktisko šoku, ja tāds piemeklē kādu pēc potēšanas).

LSFP vadītājs arī norādīja, ka valstis pēdējā laikā ievieš ātros Covid-19 testus, kuru derīguma termiņš tiek samazināts līdz divām diennaktīm: "Tas ir diezgan dārgs process. Nesen publiskotais cenrādis, kas skar ziemas sporta veidus Šveicē, rāda, ka viens tests tur maksā 156 Šveices frankus (144 eiro)." Līviņa piebilda, ka šie testi nav viennozīmīgi vērtējami – jo tajos parādās gan viltus pozitīvi, gan negatīvi rezultāti. Tajā pašā laikā vakcinācijas pase ļautu iztikt bez šiem biežajiem testiem. 

Vaicāts par papildu finansējuma nepieciešamību testu iegādei, Fogelis teica, ka šobrīd LOV finansējums un olimpiskās izcilības programmas līdzekļi ļauj tos nodrošināt. Arī starptautiskās sporta federācijas dod savu artavu to veikšanā, līdz šim nacionālo federāciju pusei tikai vienai sportistei nācies pilnībā segt šīs izmaksas. Viņš gan atzina, ka par "dažām papildu lietām būs jārunā", proti, vajadzēs paplašināt medicīnas personālu. Atkarībā no kvalifikācijas sacensību grafika var rasties tāda nepieciešamība drošības prasību dēļ. Lai šobrīd aizsūtītu fizioterapeitu uz nedēļu garām sacensībām ārvalstīs, tas speciālistam prasa mēnesi (ieskaitot karantīnas laiku vienā un otrā pusē).

IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs uzsvēra, ka vakcinācija sportistiem būs bez maksas. IZM ar VM vienojusies, ka sportisti varētu būt otrajā prioritārajā grupā, tostarp paralimpieši. Runājot par testiem, ja sacensību rīkotājs to prasa, izmaksas lielākoties jāsedz sportistam, federācijai vai pasākuma organizētājam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi