Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārsons: Pagaidām nav plānota Krievijas un Baltkrievijas parasportistu atgriešanās sacensībās

Pagaidām nav plānots, ka Krievijas un Baltkrievijas parasportisti varētu atgriezties starptautisko sacensību apritē, pēc pirmdien notikušās tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu Rīgas pilī žurnālistiem teica Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) prezidents Endrū Pārsons.

Janvārī Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) paziņoja, ka pētīt veidus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties starptautisko sacensību apritē. SOK aicinājums sporta sabiedrībā tiek vērtēts neviennozīmīgi, vairākām valstīm, tajā skaitā Latvijai, paužot stingru nostāju, ka šo agresorvalstu sportistiem pagaidām nevajadzētu atgriezties sacensībās jebkādā statusā.

"Esam ņēmuši vērā to, ko pirms dažām nedēļām paziņoja SOK, un mūsu [IPC] gadījumā situācija ir citādāka," teica Pārsons.

Novembrī IPC biedri Ģenerālajā asamblejā ar vairākuma atbalstu lēma atstādināt šo valstu paralimpiskās komitejas un pagaidām nav plānots, ka šie sportisti varētu atgriezties sacensībās. 

"Attiecīgi nākamajā Ģenerālajā asamblejā biedri lems, ko tālāk iesākt šajā jautājumā. Līdz tam brīdim šīs valstis nav iesaistītas paralimpiskajā kustībā," teica Pārsons.

Viņš atzina, ka, protams, apelāciju komisija teorētiski var atcelt šo lēmumu, bet, ja neatceļ, tad Krievijas un Baltkrievijas paralimpiskajām komitejām ir tiesības vērsties Vācijas tiesā, jo IPC ir Vācijā bāzēta organizācija. 

"Šobrīd apelācija ir procesā," piebilda Pārsons.

Krievijas un Baltkrievijas parasportistu statuss bija arī viena no centrālajām tēmām pirmdien notikušajā Pārsona sarunā ar Levitu un viņa dzīvesbiedri, paralimpiskās kustības Latvijā patronesi Andru Levitu.

Levits atzina, ka IPC nostāja ir citādākā, nekā pagaidām tā ir SOK, un Latvija apsveic šo nostāju. 

"Arī Latvijas Paralimpiskā komiteja bija viena no tām, kas uzstāja, ka šādos apstākļos sacensties kopā ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nav iespējams," teica Levits, usverot, ka atbalsta šādu nostāju.

Latvijas Paralimpiskās komitejas (LPK) prezidente Daiga Dadzīte atzīmēja, ka IPC Ģenerālajā asamblejā Baltijas valstis bija vienas no pirmajām, kas uzstāja, ka šīs valstis jāizslēdz no IPC. 

"Pārsons apliecināja, ka, kamēr notiek karš, Krievijas un Baltkrievijas pārstāvji nepiedalīsies paralimpiskajās spēlēs, attiecīgi arī pasaules čempionātos un Eiropas čempionātos," teica Dadzīte.

Pirmdien Pārsonam plānota tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV) un Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieku, Sporta departamenta direktoru Edgaru Severu, kā arī Latvijas Paralimpiskajā komitejā iecerēta tikšanās ar parasporta federācijām. Vizītes turpinājumā Pārsons tiksies ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), kultūras ministru Nauri Puntuli (NA) un Latvijas sabiedrisko mediju vadības pārstāvjiem, kā arī ar Saeimas Sporta apakškomisijas deputātiem.

Svētdien Pārsons vizītē apmeklēja Murjāņu sporta ģimnāziju, Siguldas Sporta centru un Siguldas bobsleja trasi.

Pirms vizītes Latvijā Pārsons viesojās Igaunijā un Lietuvā.

Pārsons IPC prezidenta amatā pirmo reizi tika ievēlēts 2017.gadā, četrus gadus vēlāk notikušajā Ģenerālajā asamblejā ar 98% delegātu balsu saglabājot savu amatu. Pirms tam viņš astoņus gadus vadīja Brazīlijas Paralimpisko komiteju, bet no 2005. līdz 2009.gadam bija Amerikas Paralimpiskās komitejas vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi