Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pirmo reizi Rimi Rīgas maratona vēsturē visā trasē varēs šķirot atkritumus

Jau šo svētdien, 11.oktobrī, tiks dots starts Rimi Rīgas maratonam. Pasākuma norisē būtiska loma tiks pievērsta gan dalībnieku drošībai, gan arī vides ilgtspējai un zaļākam dzīvesveidam. Maratonā tiks nodrošinātas iespējas sniegt “otro dzīvi” apģērbam, kā arī pirmo reizi visā trasē tiks nodrošināta atkritumu šķirošana, informē Latvijas Zaļais punkts.

Visos septiņos ūdens punktos, kas tapuši sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu, būs pieejami speciāli plastmasas iepakojuma šķirošanas konteineri, kuros dalībnieki ir aicināti šķirot izdzertās Mangaļi PET pudeles, kas pēc tam tiks nogādātas otrreizējā pārstrādē.

“Rūpējoties par sportistu drošību, šogad ūdeni dalībniekiem nodrošinās slēgtā, taču pārstrādei derīgā iepakojumā – Mangaļi PET pudelēs. Tās pēc izdzeršanas aicinām pienācīgi sašķirot trasē novietotajos šķirošanas konteineros. No tiem visas pudeles nonāks Latvijas rūpnīcā PET Baltija, kur tiks pārstrādātas jaunās izejvielās. Arī, piemēram, Rimi Rīgas maratona dalībnieku maisiņi šogad ir izgatavoti no otrreizējām izejvielām jeb cilvēku sašķirotiem un pēc tam pārstrādātiem atkritumiem,” pauž Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis, aicinot ikvienu iedzīvotāju būt atbildīgiem pret vidi katru dienu, atkritumu šķirošanu ieviešot kā paradumu un neatņemamu ikdienas sastāvdaļu.

Maratona trasē sportistiem būs pieejami septiņi ūdens punkti, veidoti sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu, kuros kopā tiks nodrošinātas 24 000 plastmasas pudeles ar ūdeni. Visas izdzertās Mangaļi PET pudeles dalībnieki aicināti izmest šķiroto atkritumu konteineros. Par to, kā pareizi atbrīvoties no izdzertajām pudelēm maratona laikā, izveidota īsa Latvijas Zaļā punkta šķiratlona treneres Viktorijas video pamācība. Vienlaikus atgādinām, ka pie šķirotajiem atkritumiem nedrīkst izmest sejas aizsargmaskas – tās pēc lietošanas jāizmet tām paredzētajās vietās.

Pie Brīvības pieminekļa 10. un 11.oktobrī būs pieejams tekstila šķirošanas konteiners. Maratona dienā tāds būs arī pie Rimi Rīgas maratona mantu glabāšanas telts Doma laukumā. Šajos konteineros iedzīvotāji aicināti ievietot savus sporta un ikdienas apģērbus un apavus, kā arī citus tekstila izstrādājumus, kuri kādam varētu vēl noderēt atkārtoti. “Ņemot vērā tekstila apjomus, kas ik gadu tiek noglabāti poligonā, var spriest, ka ātrā mode pagaidām ir veiklāka par jebkuru maratonistu. Bieži vien tikai pāris reizes uzvilkts apģērbs nonāk dziļi skapja dzīlēs vai tiek izmests, lai pirktu jau nākamo. Varam vien minēt, cik daudz skrējēju uz maratonu dodas jauniegādātos sporta tērpos, kas, iespējams, pēc tam vairs nemaz netiks izmantoti. Tāpēc pirms Rimi Rīgas maratonā aicinām dalībniekus izrevidēt skapjus, lai savus tīros, kādam vēl noderīgos kreklus, bikses vai apnikušo sporta apavu pāri varētu ievietot tekstila šķirošanas tvertnē, nevis glabāt nebaltām dienām vai sliktākajā gadījumā – izmest kopējos atkritumos,” skaidro K.Zakulis.

Rūpējoties par apkārtējo vidi, Latvijas Zaļais punkts aicina arī parūpēties par savu un sabiedrības kopējo veselību - dodoties maratona trasē, ievērot rīkotāju rekomendētos piesardzības pasākumus, lai pēc iespējas novērstu Covid-19 saslimstības riskus, kā arī neapmeklēt pasākumu, ja novērotas saslimšanas pazīmes. Katrā maratona distancē dalībnieku kopējais skaits nepārsniegs valstī noteikto normu, kas ir 3000 tūkstoši. Savukārt, lai neveidotos drūzmēšanās trasē izvietotajos ūdens punktos, tie iekārtoti tā, lai tur būtu jāpavada pēc iespējas mazāk laika. Vienlaikus dalībnieki aicināti pēc iespējas ievērot arī savstarpējo distancēšanos, kā arī atcerēties par roku higiēnu.

Latvijas Zaļais punkts kā Rimi Rīgas maratona partneris jau otro gadu pasākumā integrē videi draudzīgus risinājumus, veicinot iedzīvotāju aktīvu iesaisti informatīvās un atraktīvās vides aktivitātēs. Šogad starp Rimi Rīga maratona iesildošajām aktivitātēm tika aizvadīts “ploginga” treniņš, kurā iedzīvotāji devās skrējienā un savāca pilsētvidē izmestus atkritumus. Tāpat šogad paplašinātas atkritumu šķirošanas iespējas maratona norises vietā, tādējādi veicinot plašāku dalībnieku iesaisti atkritumu šķirošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi