Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rastorgujevam diskvalifikācijas dēļ olimpiskās spēles Pekinā ies secen

Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs par antidopinga noteikumu pārkāpumu diskvalificēts uz 18 mēnešiem, ziņo Sporta arbitrāžas tiesa (CAS).

Diskvalifikācija stājusies spēkā ar šī gada 11.martu un noslēgsies nākamā gada septembrī, kā dēļ Pekinas olimpiskās spēles viņam ies secen.

Tāpat viņam anulēti visi pēc 2020.gada 1.jūlija sasniegtie rezultāti, tādējādi Rastorgujevs zaudēs Eiropas čempiona titulu individuālajā distancē. Latvijas biatlonistam ir 21 diena, lai pārsūdzētu piespriesto sodu.

Piektdienas vakarā aģentūrai LETA neizdevās sazināties ar Rastorgujevu, bet Latvijas Biatlona federācijas (LBF) viceprezidents Gundars Upenieks norādīja, ka iespējamā apelācija ir paša sportista ziņā. Upenieks vien atzīmēja, ka spriedums bija negaidīts, jo pats biatlonists noteikti bija gaidījis pilnīgu pretēju lēmumu.

Martā Biatlona integritātes vienība (BIU) 33 gadus vecajam sportistam piemēroja pagaidu diskvalifikāciju par to, ka viņš trīs reizes 12 mēnešu laikā nebija atradies paziņotajās vietās un nav bijis pieejams dopinga kontrolei. Pēc sportista pieprasījuma BIU lietu nodeva CAS, kas nozīmēja šķīrējtiesnešus, kuri veidoja disciplināro komisiju lietas izskatīšanai.

Rastorgujevs antidopinga noteikumu pārkāpumu skaidroja ar tehnisku kļūdu. Savā paziņojumā martā biatlonists uzsvēra, ka IBU lēmums nenāca kā pilnīgs pārsteigums, bet viņš līdz pēdējām brīdim cerējis, ka viņā ieklausīsies un izvērtēs visus faktus.

Pirmais pārkāpums tika konstatēts 2019.gada oktobrī, bet otrais 2020.gada jūnijā. CAS konstatēja, ka trešajā gadījumā - 2020.gada septembrī - Rastorgujevs nebija sniedzis pilnīgu informāciju, kas atbilstu testēšanas standartiem, tādējādi arī šajā gadījumā viņš neesot bijis sasniedzams noteiktajā vietā un noteiktajā laikā. Ņemot vērā, ka trešais pārkāpums nebija tik smags, kā pirmie divi gadījumi, šķīrējtiesa lēma samazināt sodu no 24 mēnešiem uz 18.

Saskaņā ar pasaules antidopinga kodeksu sportists ir atbildīgs par pareizu un detalizētu atrašanās vietas norādīšanu. Par šādu noteikumu pārkāpšanu var piemērot līdzvērtīgu diskvalifikāciju, kā par dopinga lietošanu.

Kā teikts IBU integritātes noteikumos, ja sportists atzīts par vainīgu, maksimālais termiņš par šāda veida pārkāpumu ir divu gadu diskvalifikācija ar iespēju to samazināt līdz vienam gadam. Diskvalifikācijas termiņu var samazināt, nosakot sportista vainas pakāpi.

Rastorgujevs 2020./2021.gada Pasaules kausa sezonu noslēdza kopvērtējuma 30.pozīcijā. Sezonas otrajā pusē viņš aizvadīja veiksmīgu pasaules čempionātu un izcīnīja zeltu Eiropas meistarsacīkšu individuālajā distancē.

pievienota 4.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi