Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

RK Livonia vadītājs Zuments: Regbijs ir fantastisks, tāpēc cenšamies to popularizēt

Pagājušo piektdien, 8. septembrī, Stade de France arēnā Parīzē sākās Pasaules kausa finālturnīrs regbijā. Pateicoties Regbija kluba Livonia atbalstam sadarbībā ar Latvijas Regbija federāciju un Lietuvas Regbija federāciju, ir nodrošinātas translācijas Go3 Sporta kanālā, lai vienu no prestižākajiem sporta notikumiem pasaulē varētu vērot arī regbija interesenti Latvijā un Lietuvā. RK Livonia vadītājs Zuments uzskata, ka regbijs ir fantastisks sporta veids, kam Latvijā tiek veltīta nepelnīti trūcīga uzmanīga, tāpēc Livonia cenšas vērst par labu situāciju ne tikai ar sportiskiem rezultātiem un atbalstu federācijai, bet arī popularizējot šo sporta veidu masu medijos.

Pasaules kauss regbijā gluži kā olimpiskās spēles notiek reizi četros gados. Tagad Parīzē ir pulcējušās divdesmit spēcīgākās planētas regbija komandas, lai noskaidrotu, kura ir spēcīgākā un labākā un cīnītos par prestižo Viljama Veba Elisa vārdā nosaukto balvu. Šī gada Pasaules kauss regbijā no iepriekšējiem atšķiras ar to, ka šoreiz komandu spēku samēri pirms turnīra izskatās ļoti līdzīgi un iespējas uzvarēt ir samērā daudz komandām. Ir arī viena debitante - Čīles valstsvienība, kas uz finālturnīru tika, pārspējot PK stabilās vērtības – Kanādu un ASV.

RK “Livonia” vadītājs Jānis Zuments. “RK ”Livonia” menedžmenta pārstāvji Artūrs Kisle un es, sadarbojoties kopā ar Latvijas Regbija federācijas prezidentu Kārli Ventu, jau bijām organizējuši Pasaules kausa regbijā tiešraides Latvijā pirms astoņiem gadiem – 2015. gadā, tāpēc arī šogad, kad Latvijas regbijs piedzīvo nelielu uzplaukumu, likās loģiski dot arī savu artavu šī vienreizējā pasākuma atrādīšanai visiem vietējiem Latvijas regbija līdzjutējiem un tiem, kuri par tādiem vēl tikai kļūs. Regbijs patiešām ir fantastisks sporta veids, kuram Latvijā tiek pievērsta nepelnīti trūcīga uzmanība. Mēs kā klubs attiecīgi cenšamies to vērst par labu ne tikai ar sportiskiem rezultātiem un atbalstu federācijai, bet arī popularizējot šo sporta veidu masu medijos,” stāsta Zuments.

“Runājot par pašu PK startu, visticamāk, jāatzīmē mājinieces Francijas uzvara pār Jaunzēlandi un Anglijas uzvara pār Argentīnu, neskatoties uz to, ka Anglija spēles lielāko daļu aizvadīja mazākumā. Kā jau katrās lielākās sacensībās mēs būsim liecinieki gan uzvarām ar lielu rezultāta starpību, gan sīvām bezkompromisa cīņām, gan arī kādam lielākam vai mazākam pārsteigumam. Manuprāt, favorīti uz galveno trofeju jau vairākus gadus paliek nemainīgi un tie ir Jaunzēlandes, Dienvidāfrikas, Austrālijas, Īrijas un Francijas regbisti,” norāda RK “Livonia” vadītājs.

Vilmārs Sokolovs, RK “Livonia” otrās komandas treneris, Pasaules kausa finālturnīra dalībnieks regbijā-7 1993. gadā. “Pirmajā kārtā kļūdījos tikai divās spēlēs. Domāju, ka Argentīna uzvarēs un arī Fidži. Regbijs ir augstākajā līmenī. Labākās komandas ir tikušas, viņām tur ir vieta, neviena nav gadījuma pēc. Esmu pārsteigts par Austrāliju, ka spēlēja slikti. Arī par Angliju esmu pārsteigts. Fords tas ir reāli dižens spēlētājs, kurš nomainīja spēles plānu spēles gaitā. Viens pats cilvēks vinnēja spēli.  Cepuri nost. Viņu var salīdzināt ar leģendāro Vilkinsonu. Kā atceros, tas man atgādina 1999. gadu, kad kaut kas līdzīgs tika fiksēts Dienvidāfrikas un Anglijas spēlē, kur dienvidāfrikānis de Bērs ceturtdaļfināla spēlē izdarīja piecus sekmīgus dropsitienus,” stāsta Sokolovs.

“Ļoti žēl par “nāves grupu” – B grupa, kur kopā ar Rumāniju un Tongu ir trīs grandi – Dienvidāfrika, Īrija un Skotija. Šīs trīs ir brīnišķīgas komandas, nevaru izšķirties, kuru no tām atbalstīt. Viņām nav paveicies, jo viena no tām netiks ceturtdaļfinālā, laikam tā būs Skotija. Fidži arī brīnišķīga komanda, viņiem vajadzēja vinnēt pirmo spēli, bet mazliet nenoveicās. Salinieku problēma ir ar disciplīnu. Tā jau ļoti labi spēlētāji, labāk fiziski attīstīti. Gruzijai vienmēr cīņa bijusi spēcīga, bet te ir spēcīgākas komandas,” piebilst Vilmārs.

Pasaules kausa atklāšanas mačā mājinieki Francija ar 27:13 (9:8) pārspēja trīskārtējos čempionus Jaunzēlandi, parādot mazliet veiksmīgāku un kvalitatīvāku spēli. Lai arī Francijas lielākās problēmas bija ar sastāvu, jo vairāki pamatsastāva spēlētāji nepiedalās, jo atkopjas no savainojumiem, tomēr Jaunzēlande pēdējā pārbaudes spēlē ar bez variantiem ar 7:35 atzina Dienvidāfrikas pārākumu. Tāpēc “All Blacks” zaudējums “Les Bleus”, kurus divas reizes ir pārspējuši fināla spēlē, šoreiz nav pārsteigums.

Otrajā finālturnīra cīņā Itālija, nodemonstrējot stabilu un rezultatīvu sniegumu visa mača garumā, ar 52:8 neatstāja nekādas cerības Namībijas valstsvienībai. Pasaules reitinga līderi Īrijas izlase Pasaules kausa regbijā finālturnīru sāka ar graujošu uzvaru pār Rumāniju – 82:8. Bandī Akī pats divreiz piezemēja bumbu un vēl vairākos uzbrukumos bija atslēgas spēlētājs īriem. Lai arī divkārtējie kausa ieguvēji Austrālija pēdējās 15 spēlēs pirms Pasaules kausa bija izcīnījusi tikai trīs uzvaras, gruzīni nespēja turēt līdzi austrāliešiem, vien epizodiski parādot labu spēli. Līdz ar to pagājušā čempionātā 2019. gadā ceturtdaļfinālā izkritusī Austrālija šo čempionātu iesāka ar drošu uzvaru 35:15.

Paliekot 14 vīru sastāvā jau mača trešajā minūtē, Anglijas regbija izlase, pateicoties nekļūdīgajai Džordža Forda spēlei, iesāka ar uzvaru, ar 27:10 pārspējot “Livonia” kapteiņa Enzo Beltramino dzimto Argentīnu. Ļoti nepierasti, ka pie šāda rezultāta mača vienīgo piezemējumu guva Argentīna, bet ne Anglija. Savukārt visus 27 angļu punktus guva Fords, kura kontā seši precīzi soda sitieni un trīs dropsitieni. Pasaules kausa finālturnīra debijā Čīles izlase, demonstrējot ļoti aktīvu un agresīvu, taču nedisciplinētu regbiju, ar 12:42 tomēr piekāpās Japānas izlasei.

Dienvidāfrikas Republikas regbisti faktiski pilnībā "izslēdza" Skotijas valstsvienības uzbrukumu, ļaujot viņiem gūt vien trīs punktus, un uzsāka savu Pasaules kausa čempionu titula aizstāvēšanu ar 18:3 uzvaru pār Skotiju, kura pagājušā reizē palika tieši aiz ceturtdaļfināla robežas.  Velsas izlase, sistemātiski realizējot savas iespējas un izturot pamatīgu pēdējo mača minūšu spiedienu no Fidži puses, ar uzvaru 32:26 sāka 2023. gada Pasaules kausa regbijā finālturnīru. Fidži izlasei bija visas iespējas ar pēdējo uzbrukumu izraut uzvaru, nonākot ļoti tuvu ieskaites zonai, taču pieredzējušais Semi Radradra, kuram priekšā bija tikai viens aizsargs, nespēja notvert ar kāju aizsperto bumbu.

Līdz ar to ir aizvadīta Pasaules kausa pirmā kārta. Spēles atsāksies jau 14. septembrī, kad Francija aizvadīs maču pret Urugvaju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi