Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 22. maijs
Emīlija

Starptautiskā Cīņas sporta federācija pauž dziļu izbrīnu par ieteikumu izņemt cīņas sportu no olimpisko spēļu programmas

Starptautiskā Cīņas sporta federācija (FILA) paudusi "dziļu izbrīnu" par Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomitejas ieteikumu izņemt cīņas sportu no olimpisko spēļu programmas. 

SOK izpildkomiteja nolēmusi programmā saglabāt moderno pieccīņu, bet izņemt cīņas. Tādējādi brīvā cīņa, sieviešu cīņa un grieķu-romiešu cīņa nokļuvusi grupā ar septiņiem pretendentiem uz iekļaušanu olimpisko spēļu programmā. No šiem astoņiem sporta veidiem tiks izvēlēts viens, kas turpmāk būs redzams uz lielākās globālā sporta skatuves. 

FILA savā oficiālajā paziņojumā paudusi, kas SOK izpildkomitejas lēmums federācijas iekšienē radījis dziļu izbrīnu un šoku. 

Federācija sola darīt visu iespējamo, lai pārliecinātu SOK un tās izpildkomiteju neizņemt no Olimpiādes programmas sporta veidu, kas bijis viens no pamatelementiem antīkajās un modernajās olimpiskajās spēlēs.

Iepriekšējo reizi 2009.gadā no olimpiskās programmas tika izslēgti softbols un beisbols, bet to vietā stājās golfs un regbijs-7, kas tiks iekļauti 2016.gada olimpisko spēļu programmā. 

Uz iekļūšanu 2020.gada olimpisko spēļu programmā pretendē arī skvošs, skrituļslidošana, karatē, ķīniešu kaujas māksla vušu, kas ir ļoti populāra Āzijā, veikbords un kāpšanas sports. Tāpat uz atgriešanos Olimpiādē cer arī apvienotā beisbola un softbola kandidatūra. 

FILA paziņojumā uzsvērts, ka cīņas federāciju veidā ir pārstāvētas 180 pasaules valstīs, bet daudzās no tām tas ir nacionālais sporta veids. Daudzu valstu pārstāvjiem šis ir vienīgais sporta veids, kurā tiem ir reālas iespējas pārstāvēt savu valsti uz olimpiskās skatuves. 

FILA uzskata, ka šādi tiek vairota konkrētā sporta veida un olimpisko ideālu globālā izpausme. 

Šīs nedēļas izskaņā norisināsies FILA vadības sanāksme, kurā tiks spriests par to, kā maijā pārliecināt SOK izpildkomiteju atstāt cīņas olimpisko spēļu programmā. 

Grieķu-romiešu cīņa atklātajā svara kategorijā pirmoreiz olimpisko spēļu programmā bija iekļauta jau 1896.gadā, un pēc tam kāds no šiem sporta veidiem bijis pārstāvēts ikreiz kopš 1904.gada. Savukārt sieviešu cīņa Olimpiādē debitēja vien 2004.gadā. 

Latvijas sportisti vēsturē tikuši pie vienas medaļas, kad 1936.gadā sudrabu izcīnīja grieķu-romiešu cīkstonis Edvīns Bietags. Savukārt pagājušajā gadā Londonā Latviju pārstāvēja brīvā stila cīkstonis Armands Zvirbulis un sieviešu sportiste Anastasija Grigorjeva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Treneris un pretinieki pēc sērijas slavē Šilovu

23 gadus vecais Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Vankūveras "Canucks" Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs lieliski aizvadīja šīs sezonas Stenlija kausa spēles, pēc izkrišanas no Stenlija k...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi