Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Štromberga un komandas sasniegumus Valmierā iemūžinās ar bronzā atlietu BMX velosipēdu

Par Māra Štromberga un BMX komandas panākumiem Pekinas un Londonas olimpiskajās spēlēs liecinās Valmieras pilsētvidē novietots bronzā atliets BMX velosipēds. Velosipēdu iecerēts veidot dabiska lieluma, identisku Māra Štromberga velosipēdam.

Idejas autore ir SIA Valmieras Drāmas teātris valdes locekle Evita Sniedze. Viņas ideja atzīta par labāko ideju konkursā par Māra Štromberga un BMX komandas sasniegumu iemūžināšanu Valmieras pilsētvidē.

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Inesis Boķis: „Ierosinājumu par dabiska lieluma BMX velosipēdu konkursa vērtēšanas komisija un domes deputāti atzina par labāko variantu. Velosipēdam jābūt praktiski pielietojamam, lai ikviens var apsēsties uz divkārtējā olimpiskā čempiona riteņa, kaut īsu brīdi jūtoties kā olimpiskais čempions trasē. Idejas izpildījumu uzticēsim profesionāliem māksliniekiem.”

Ideju konkursā kopumā tika saņemts 21 ierosinājums, ko iesniegušas 15 personas. Konkursa vērtēšanas komisija rosināja piešķirt veicināšanas balvas Dagnijai Lukstraupai, Vairim Pinzulim un Martai Katanai. Dagnija Lukstraupa ierosināja iemūžināt BMX sasniegumus zīmējuma veidā uz kādas no daudzdzīvokļu mājas sienām, pieliekot klāt uzrakstu „Valmiera – olimpiešu pilsēta”, kā arī izveidot simbolisku mūžīgo uguni Valmieras Rātslaukumā. Savukārt Vairis Pinzulis ierosināja veidot divas bronzā atlietas Māra Štromberga skulptūras, kas novietotas pilsētas centrā un zaļajā laukumā starp Sv.Sīmaņa baznīcu un t/c „Valleta”. Marta Katana konkursā iesniedza trīs dažādas idejas – papildināt jau esošos pilsētas uzrakstus „Valmiera”, pievienojot tekstu „Štromberga pilsēta” vai Olimpiskos apļus, kā arī izveidot atrakciju, kurā interesentiem ir iespēja šķērsot Gauju ar līdzsvara riteņa palīdzību, bet trešā ideja bija par BMX riteņbraucēja skulptūras izveidi.

Vēl konkursā tika ierosināts izveidot lielformāta plakātus pie Valmieras robežām, pilnveidot un papildināt Olimpiešu parku pie apvedceļa Valmieras pagastā ar jaunu informāciju un objektiem. Konkursā saņemti ierosinājumi veidot M.Štromberga krūšutēlu un novietot to atpūtas kompleksā Avoti, atveidot Māra Štromberga sejas kontūru uz Valmieras Kultūras centra sienas, to izgaismojot, kā arī izveidot ekspozīciju par BMX riteņbraucējiem, tādējādi papildinot BMX muzeja-slavas zāles piedāvājumu.

Tāpat ierosināts veidot BMX muzeja-slavas zāles piedāvājumu profesionālākā līmenī, tur telpās izveidojot Valmieras muzeja nodaļu, kā arī uzstādīt Panorāmas ratu – stilizētu BMX riteni ar riepas protektoru un izveidot īpašu konditorejas izstrādājumu – apaļas formas kēksu ar šokolādes gabaliņiem, kas izskatītos kā BMX riteņa rats. Vēl saņemtas idejas par abstrakta mākslas darba - vides objekta veidošanu pilsētas centrā, kas paustu sajūtu par celšanos spārnos jauniem panākumiem. Viens no konkursa dalībniekiem ierosina veidot pārvietojamu pieminekli, izvietojot izcīnīto medaļu atveidojumus. Saņemti vairāki ierosinājumi nodēvēt ielas vai objektus Štromberga vārdā.

Visas konkursā iesniegtās idejas vērtēja Valmieras pilsētas pašvaldības veidota komisija, pievēršot uzmanību vairākiem kritērijiem – idejas oriģinalitātei, idejas atbilstībai konkursa mērķim, idejas īstenošanas tehniskajām un finansiālajām iespējām. 

29.novembrī Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāti apstiprināja ideju konkursa par divkārtējā olimpiskā čempiona Māra Štromberga un BMX komandas sporta sasniegumu godināšanu un iemūžināšanu Valmieras pilsētvidē rezultātus. Labākās idejas autorei Evitai Sniedzei saskaņā ar konkursa nolikumu tika piešķirta naudas balva – Ls 100,-. Evita Sniedze atteicās no naudas balvas un rosināja to izmantot veicināšanas balvu ieguvēju sveikšanai.

Tuvākajā laikā tiks izsludināts konkurss māksliniekiem par apstiprinātās idejas īstenošanu. Plānots, ka bronzā atlietais BMX velosipēds Valmieras pilsētvidē varētu tikt izvietots jau nākamajā gadā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Balcers: NHL no tevis rezultātu prasa katru dienu

Nacionālā hokeja līga ir bizness, tur no spēlētājiem rezultātu prasa katru dienu. Ja sanāk garāki tukšie posmi, uzreiz notiek rūpīga analīze, plašā intervijā Sporta Avīzes aprīļa numurā pastāstīja L...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi