Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vēl nepieņem lēmumus Krievijas bobslejistu, skeletonistu un ātrslidotāju iespējamās dopinga lietošanas lietās

Starptautiskā Olimpiskās komitejas (SOK) komisija Denisa Osvalda vadībā pirmdien uzklausīja Krievijas puses pārstāvjus šīs valsts bobslejistu, skeletonistu un ātrslidotāju lietās par iespējamu dopinga lietošanu un testu viltošanu 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs, taču tūlītēju lēmumu nepieņēma, paziņoja advokāts Artjoms Pacevs.

Krievijas bobslejistu un skeletonistu lietu izskatīšana ļoti nozīmīga ir arī Latvijai. Soču Olimpiādē bobsleja pilots Aleksandrs Zubkovs ar stūmējiem Alekseju Vojevodu, Alekseju Ņegodailo un Dmitriju Truņenkovu, izcīnīja zelta medaļas četriniekos, kur otrā palika Oskara Melbārža ekipāža, kamēr skeletonā uzvarēja Aleksandrs Tretjakovs, aiz sevis atstājot Martinu Dukuru, bet ceturtais palika Tomass Dukurs.

Zubkova un Tretjakova uzvārdi iepriekš figurēja tā dēvētajā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītāja Ričarda Maklarena ziņojumā, kurā tika atklāta Krievijas valdības atbalstīta dopinga sistēma, kuras ietvaros Soču olimpiskajās spēlēs tika viltotas Krievijas sportistu analīzes.

Pirmdien Lozannā savas liecības sniedza bobslejists Zubkovs, kurš Sočos triumfēja divnieku un četrinieku sacensībās, ātrslidotāja Olga Fatkuļina, kura izcīnīja sudrabu, kā arī ātrslidotājs Aleksandrs Rumjancevs, kurš palika bez godalgām. Zubkovs sportista karjeru jau noslēdzis un pilda Krievijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidenta pienākumus, taču noklausīšanas procedūrā viņš piedalījās kā bijušais atlēts.

"Notika noklausīšanās Krievijas sportistu lietās, bet nekāds lēmums pirmdien netiks pieņemts," teica Pacevs.

"Mēs esam stipri puiši, "tīri" sportisti, un mums par neko nav jākaunas. Nav ne faktu, ne pierādījumu, un man nav skaidrs, par ko tieku apsūdzēts. Šodien bija sportistu noklausīšanās. Tā arī neviens nepateica termiņu, kad tiks pieņemti kādi lēmumi," ziņu aģentūra "RIA Novosti" citē Zubkova teikto.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka SOK komisija ceturtdien līdzīgas lietas izskatīšanas rezultātā Krievijas slēpotājam Aleksandram Ļegkovam atņēma Sočos izcīnīto olimpisko zelta medaļu 50 kilometru distancē, kā arī anulēja Krievijas kvarteta izcīnīto otro vietu 4x10 kilometru stafetē, kurā arī startēja Ļegkovs, kuram arī piespriesta mūža diskvalifikācijas no dalības Olimpiādē.

Tāpat no Soču Olimpiādes rezultātiem izslēgts un mūža diskvalifikāciju saņēmis vēl viens krievu slēpotājs Jevgēņijs Belovs, kurš 2014.gada olimpiskajās spēlēs palika bez medaļām.

Ja Tretjakovu un Zubkovu piemeklēs līdzīgs liktenis, M.Dukurs un Melbārža četrinieks ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu kļūs par pirmajiem Ziemas olimpisko spēļu čempioniem neatkarīgās Latvijas vēsturē, bet T.Dukurs tiks pie bronzas godalgas. Kā zināms, 1988.gadā zem PSRS karoga startējušais bobsleja pilots Jānis Ķipurs Kalgari ziemas olimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta medaļu divniekos, bet četriniekos bija trešais.

Tāpat zināms, ka decembrī SOK lems par Krievijas komandas pielaišanu 2018.gada Phjončhanas Ziemas olimpiskajām spēlēm. Pastāv reāla iespēja, ka Krievijas delegācijai var tikt liegta dalība februārī gaidāmajam sporta forumam.

Šajā sakarā savas domas paudis arī Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels, kurš nedomā, ka kas tāds varētu notikt, izsakot cerību, ka Krievijas sportisti varēs startēt Phjončhanā. Gadījumā, ja Krievija tomēr netiks pielaista sacensībām, tad tajās nevarēs piedalīties arī Krievijas hokeja izlase, bet šādā gadījumā reāla iespēja piedalīties Olimpiādē rastos Latvijas valstsvienībai, kura Phjončhanas spēlēm nekvalificējās.

Tiesa, Fāzels uzsvēris, ka šajā gadījumā komanda, kura varētu aizvietot Krieviju, netiks noteikta.

Samilzušā dopinga skandāla dēļ Krievijas sportistiem jau pērn varēja iet secen Riodežaneiro Vasaras olimpiskajās spēlēs, taču par šīs valsts atlētu dalību Olimpiādē lēma sporta veidu starptautiskās federācijas. Tā no olimpiskajām spēlēm tika diskvalificēti 68 Krievijas vieglatlēti, arī visi svarcēlāji, bet citos sporta veidos sportisti varēja piedalīties.

Kā ziņots, Maklarens sava ziņojuma otrajā daļā secināja, ka laika posmā no 2011. līdz 2015.gadam vairāk nekā 1000 Krievijas sportisti 30 sporta veidos piedalījušies valsts izveidotā un atbalstītā dopinga sistēmā.

Tāpat ziņojumā tika atklāts, ka Soču olimpisko spēļu laikā 12 Krievijas sportistiem, kuri izcīnīja medaļas, bijušas pozitīvas dopinga analīzes, taču tās tika samainītas pret negatīviem paraugiem. Maklarena ziņojumā uzsvērts, ka dopinga sistēmas izveidošanu atbalstīja Krievijas valdība, tostarp Krievijas Sporta ministrijas augstākās amatpersonas, bet sistēmas uzturēšanā bija iesaistīts arī Krievijas Federālais drošības dienests (FSB), Krievijas Antidopinga aģentūra un Maskavas antidopinga laboratorija.

Maklarena ziņojumā bija norādīts, ka pārbaudot 95 Krievijas sportistu Sočos nodoto dopinga analīžu paraugus, 28 gadījumos konstatētas ar tām iepriekš notikušas manipulācijas.

WADA apturēja Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbību, ka arī slēdza Maskavā bāzēto antidopinga laboratoriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi